rating 8/10

Święta Wielkanocne już niemal za pasem. Jak w każde święta, na naszych stołach lądują mniej lub bardziej typowe dania. Warto poznać prawdę rządzącą łączeniem wina z potrawami.

Reguł brak, to co znamy jako ogólne zasady sugerujemy potraktować jako ogólne wytyczne, które różnią się w zależności od indywidualnych preferencji. Owe wytyczne pomogą nam uniknąć skrajnie złych połączeń. W końcu „wysoka” kwasowość jest czymś innym dla osoby, która lubi kwaskowe smaki, niż dla osoby, która woli słodycz.

Skrajne połączenia

Najważniejsza wskazówka jest prosta – unikamy skrajnych połączeń, tj. mocno intensywne wino z lekkim daniem. Jeśli już wyszło tak, że musi być skrajnie, to sugerujemy by „mocniejsza” część skrajności leżała po stronie wina działając na jego korzyść. Poniżej przedstawiamy krótką listę połączeń kulinarnych, które z czystym sumieniem sami byśmy zastosowali.

Łączenie win z potrawami

Sprawdź jakie wina łączyć z wielkanocnymi potrawami.

Żurek i barszcz biały & jajka faszerowane i dania z jaj

Tutaj sugerujemy ostrożność. Jeśli chcecie podać do tych dań wino, to najbardziej bezpiecznym winami będą Sherry Fino lub Madeira. Z Rieslingiem ostrożnie, bowiem nie każdy styl tego wina będzie pasował do tych smaków. Polecamy zatem wino Peter & Peter Zeller Riesling.

Sałatki 

z majonezem:

bez majonezu:

Wędliny

Polecane wina do wędlin

Pieczone mięsa

Polecane wina do pieczonych mięs

Duszone mięsa

Polecane wina do duszonych mięs

Ciasta, desery

Polecane wina do ciast i deserów:

Życzymy udanych połączeń. Smacznego!