
Winne Porady Zająca Wielkanocnego
10/10
Święta Wielkanocne już niemal za pasem. Jak w każde święta, na naszych stołach lądują mniej lub bardziej typowe dania. Warto poznać prawdę rządzącą łączeniem wina z potrawami.
Reguł brak, to co znamy jako ogólne zasady sugerujemy potraktować jako ogólne wytyczne, które różnią się w zależności od indywidualnych preferencji. Owe wytyczne pomogą nam uniknąć skrajnie złych połączeń. W końcu „wysoka” kwasowość jest czymś innym dla osoby, która lubi kwaskowe smaki, niż dla osoby, która woli słodycz.
Skrajne połączenia
Najważniejsza wskazówka jest prosta – unikamy skrajnych połączeń, tj. mocno intensywne wino z lekkim daniem. Jeśli już wyszło tak, że musi być skrajnie, to sugerujemy by „mocniejsza” część skrajności leżała po stronie wina działając na jego korzyść. Poniżej przedstawiamy krótką listę połączeń kulinarnych, które z czystym sumieniem sami byśmy zastosowali.
Łączenie win z potrawami
Sprawdź jakie wina łączyć z wielkanocnymi potrawami.
Żurek i barszcz biały & jajka faszerowane i dania z jaj
Tutaj sugerujemy ostrożność. Jeśli chcecie podać do tych dań wino, to najbardziej bezpiecznym winami będą Sherry Fino lub Madeira. Z Rieslingiem ostrożnie, bowiem nie każdy styl tego wina będzie pasował do tych smaków. Polecamy zatem wino Peter & Peter Zeller Riesling.
Sałatki
z majonezem:
- Blume Verdejo
- Ochagavia 1851 Chardonnay Reserva Valle de Casablanca D.O.
- Casablanca Nimbus Estate Chardonnay Valle de Casablanca D.O.
- Lapostolle Casa Chardonnay Casablanca Valley
bez majonezu:
- Ventisquero Chardonnay Clasico Central Valley
- Hardys Nottage Hill Chardonnay
- Casablanca Nimbus Estate Gewürztraminer Valle de Casablanca D.O.
- Tollo Valle D'Oro Trebbiano D'Abruzzo D.O.C.
- Dourthe No 1 Sauvignon Blanc Bordeaux A.O.C.
Wędliny
Polecane wina do wędlin
- Prunotto Fiulot Barbera D'Asti D.O.C.
- Masi Frescaripa Classico Bardolino D.O.C.
- Castellani Chianti D.O.C.G.
Pieczone mięsa
Polecane wina do pieczonych mięs
- Conde De Valdemar Rioja Tempranillo
- Ventisquero Syrah Reserva Maipo Valley
- Casablanca El Bosque Carmenere Valle del Rapel D.O.
- Chateau Pey La Tour Bordeaux A.O.C.
Duszone mięsa
Polecane wina do duszonych mięs
- Trapiche Oak Cask Malbec
- Flagstone Dragon Tree Western Cape
- Ogier Reine Jeanne Chateauneuf-du-Pape A.O.C.
- Hardys Nottage Hill Shiraz
Ciasta, desery
Polecane wina do ciast i deserów:
- Zebo Moscato Sicilia- Frizzante
- Gnarly Head Old Vine Zinfandel
- Kendermanns Riesling Spätlese Mosel
Życzymy udanych połączeń. Smacznego!
Komentarze