Winezja.pl - to witryna z Winami z całego świata

Potwierdź swój kraj

OŚWIADCZAM, ŻE JESTEM PEŁNOLETNI/A I WYRAŻAM ZGODĘ NA PRZEDSTAWIENIE OFERTY ALKOHOLOWEJ.

Nie

Bourbon

1 element

Zobacz jako
Siatka
Sortuj
Sortuj wg
  • Bestseller
  • Nowy
  • Cena malejąco
  • Cena rosnąco
  • Nazwa A-Z
  • Nazwa Z-A
  • Ocena Sommeliera
  • Ocena Klientów
  • Ilość Opinii
279,99 zł
Usa
251,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Usa

Bourbon a whisky

Często zadajemy sobie pytanie czym się różni Bourbon od whisky. Aby na nie odpowiedzieć musimy wrócić do korzeni produkcji alkoholu w różnych rejonach świata. Na północy Europy, w Irlandii oraz w Szkocji, od wieków uprawiano głównie jęczmień. Dlatego whisky Szkocka i Irlandzka produkowana jest z jęczmienia. Oczywiście można się zastanawiać dlaczego nie pszenica czy żyto. Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta, pszenica potrzebuje dużo lepszych gleb do uprawy, natomiast żyto ma niską zawartość cukrów co czyni jęczmień najlepszym wyborem do produkcji alkoholu.

Skąd pochodzi bourbon?

Bourbon to z kolei alkohol produkowany w Stanach Zjednoczonych. Aby Bourbon mógł nazywać się Bourbonem musi być wyprodukowany w minimum 51% z kukurydzy, pochodzić ze Stanów Zjednoczonych (nie koniecznie ze słynnego Kentucky) i leżakować w nowych dębowych beczkach przez minimum 2 lata. Wszystkie te zasady zostały uchwalone przez Kongres w 1964 roku. A zatem odpowiadając na pytanie czym się różni Bourbon od whisky, mamy już pierwsze wskazówki. Jest to przede wszystkim rodzaj ziarna użytego do produkcji.

W Stanach Zjednoczonych na wielką skalę uprawiano i nadal się uprawia właśnie rzeczoną kukurydzę. A zawsze najłatwiejszym sposobem jest użycie tego czego ma się najwięcej. Zagłębiem bourbonu jest oczywiście stan Kentucky, gdzie dobre nasłonecznie od wielu wieków sprzyja uprawie kukurydzy, a tym samym produkcji bourbonu. Kolejna różnica, między whisky a Bourbonem, to minimalny okres leżakowania w beczce. W przypadku whisky są to minimum 3 lata, natomiast w przypadku bourbonu to 2 lata. Oczywiście producenci obu trunków dojrzewają swoje alkohole często znacznie dłużej, jednak jeśli nie osiągną minimalnego wieku leżakowania nie będą mogli pochwalić się że mają w swoim portfolio Bourbon lub też whisky.

Bourbon a whisky, dojrzewanie

Ale na tym nie koniec różnic. W dojrzewaniu alkoholu nie tylko ważne są lata spędzone w beczce ale także rodzaj użytych beczek. Whisky musi spędzić minimum 3 lata w dębowych beczkach, ale nie jest ustalone w jakich dokładnie, może to być świeży dąb, beczki po Bourbonie, po sherry czy innym alkoholu, w przypadku bourbonu mogą to być tylko świeże dębowe beczki. Wszystkie te różnice występujące w procesie produkcji mają oczywiście wpływ na ostateczny smak obu produktów. Bourbon, ponieważ w głównej mierze produkowany jest z kukurydzy, obfituje w większą słodycz, oleistość i nuty wanilii (pochodzące ze świeżych beczek). Oczywiście kukurydza jest uzupełniana innymi zbożami takimi jak żyto czy pszenica, co również nadaje trunkowi odmiennych charakterów. Żyto dodaje mocniejszych, bardziej wyrazistych, pikantnych nut dając nam bardziej wytrawny alkohol. Pszenica wzmaga słodycz, czyniąc alkohol łagodniejszym i lżejszym w degustacji. Producenci mogą korzystać również z innych zbóż takich jak np. proso. Wykorzystanie prosa, jako uzupełnienie kukurydzy w Bourbonie, to innowacja, którą na rynek wprowadziła kraftowa, rodzinna destylarnia Koval, która ma swoją siedzibę w Chicago. Z pewnością jest to dobry wybór jeśli chcecie spróbować czegoś nowego i niespotykanego. Dla tych, którzy chcieliby spróbować trochę amerykańskiej historii dobrym wyborem może być jeden z najbardziej znanych Bourbonów na świecie, Jim Beam Bourbon, którego historia sięga 200 lat, a jego produkcją niezmiennie zajmuje się rodzina Beam (już od 7 pokoleń).

Bourbon whiskey

Często spotkacie się też z określeniem Bourbon whiskey, nie whisky, może to wprowadzić w konsternację. Jest to jednak nic innego jak różnica w pisowni występująca w Irlandii i Szkocji. Szkoci piszą whisky, Irlandczycy whiskey, a że w większości to właśnie Irlandczycy emigrowali do USA stąd wpłynęli oni znacząco nie tylko na produkcję złotego trunku, ale również na sposób pisania nazwy.

Bourbon whiskey, co to w końcu jest?

Podsumowując, czym jest Bourbon? Bourbon to alkohol produkowany na bazie kukurydzy, tylko na terenie Stanów Zjednoczonych, dojrzewający minimum 2 lata w świeżych dębowych beczkach. W większości przypadków jest łagodniejszy i słodszy od whisky, a najlepiej się o tym przekonać samemu podejmując się degustacji.