Winezja.pl - to witryna z Winami z całego świata

Potwierdź swój kraj

OŚWIADCZAM, ŻE JESTEM PEŁNOLETNI/A I WYRAŻAM ZGODĘ NA PRZEDSTAWIENIE OFERTY ALKOHOLOWEJ.

Nie

Calvados

4 produkty

Zobacz jako
Siatka
Sortuj
Sortuj wg
  • Bestseller
  • Nowy
  • Cena malejąco
  • Cena rosnąco
  • Nazwa A-Z
  • Nazwa Z-A
  • Ocena Sommeliera
  • Ocena Klientów
  • Ilość Opinii
opinia 5 (1)
134,99 zł
Francja
121,49 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Francja
opinia 4.5 (2)
174,99 zł
Francja
157,49 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Francja
opinia 5 (1)
199,00 zł
Francja
179,10 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Francja

Niedostępny

opinia 5 (1)
369,00 zł
Francja
332,10 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Francja

Czym jest Calvados?

To jeden z francuskich alkoholi mocnych o wyjątkowym charakterze, który to zawdzięcza destylowaniu cydru, co również kieruje odbiorców do nazywania go winiakiem czy też brandy z jabłek. Warto nadmienić, że Calvados to nazwa zarezerwowana dla tego konkretnego alkoholu produkowanego w Normandii, a co za tym idzie, kupując alkohol z takim oznaczeniem masz pewność pochodzenia i jakości sygnowanej przez producentów z tego regionu.

Historia calvadosu

Pierwsze wzmianki o calvadosie pochodzą jeszcze z początków XVI wieku. Wyrób tego trunku zapoczątkowali normandzcy rolnicy (po pojawieniu się nowych odmian jabłek), przez co nie był on wtedy ani zbytnio ceniony, ani popularny. Z biegiem czasu calvados stawał się jednak coraz lepszym jakościowo napojem i szybko zyskiwał renomę. Ostatecznie w 1942 roku otrzymał kontrolowaną nazwę pochodzenia (AOC) i zajął należne mu miejsce wśród najwyższej klasy alkoholi świata.

Starzenie calvadosu

W tej kwestii calvados ma klasyfikację analogiczną do większości innych trunków. Czas starzenia w dębowych beczkach wpływa na strukturę oraz smak alkoholu. Co ciekawe, calvados nie dojrzewa po zabutelkowaniu, dlatego tym ważniejszy jest czas spędzony w beczce. Klasyfikacja przedstawia się następująco:

Fine Calvados (VS – Very Special) – starzony co najmniej dwa lata.

Calvados Vieux (Réserve) – leżakowany co najmniej trzy lata.

Calvados VSOP (Very Superior Old Pale) – minimum cztery lata w beczce, trunek nabiera już wyraźnie ciemniejszego zabarwienia.

Calvados Hors d’Age (XO – Extra Old) – co najmniej sześć lat. Możemy spotkać również specjalną wersję calvadosu oznaczaną jako Calvados Millésimé, w której wszystkie destylaty pochodzą z jednego roku zbiorów i z tej samej destylarni.

Jak pić calvados?

Calvados najlepiej podawać w kieliszkach do koniaku lub tulipanowych, można również wybrać kieliszki do białego wina. Dzięki odpowiedniemu ich wyprofilowaniu aromaty tego normandzkiego trunku zostaną właściwie skoncentrowane i uwolnione w postaci urzekającego jabłkowego bukietu. Warto zadbać również o odpowiednią temperaturę podania, która w przypadku calvadosu powinna wynosić od 18 do 22oC. Calvados doskonale sprawdzi się zarówno jako aperitif, jak i digestif. Nie gorzej poradzi sobie też w towarzystwie wędzonych ryb, serów, a nawet deserów jabłkowych i czekoladowych. Ten uniwersalny trunek można więc serwować przed, w trakcie oraz po posiłku – w wersji czystej, z wodą lub lodem, a także jako element koktajli: najlepiej w połączeniu z wermutem, Campari, sokiem z cytrusów czy syropem cukrowym.

Calvados – cena

Na zakończenie charakterystyki calvadosu trzeba wspomnieć o jego cenie, która, jak zresztą w przypadku każdego innego alkoholu, zależy od producenta i wieku trunku. Ceny podstawowej wersji oscylują w okolicach 80-150 zł. Nieco więcej przyjdzie nam zapłacić za starszy calvados – ceny Réserve oraz VSOP to już wydatek rzędu 130-350 zł. Mniej więcej pośrodku tych obu wartości zaczynają się natomiast ceny Calvados Hors d’Age i w tym przypadku górna granica jest już bardzo płynna i może sięgać nawet 1000 zł. Warto dodać, że limitowane edycje calvadosu, np. 50-letni, kosztują nawet kilka razy więcej.