Amarone della Valpolicella DOCG już podczas zbiorów pokazuje swoja jakość, ponieważ do produkcji Amarone zbierane są tylko idealne, zdrowe i dojrzałe kiście winogron, które następnie przechodzą proces zwany „appassimento”, czyli suszenie. Winogrona są układane na specjalnych drewnianych lub coraz częściej plastikowych skrzyniach w specjalnych suszarniach, a następnie przez okres 3-6 miesięcy powoli wysychają w celu skoncentrowania aromatów i cukru. W trakcje suszenia starannie kontrolowana jest wilgotność i temperatura w pomieszczeniach, aby zapobiec ewentualnemu rozwojowi pleśni.
Następnie z wysuszonych poprzednio winogron wyciskany jest bardzo delikatnie sok, który powoli fermentuje (30-50dni) w niskiej temperaturze tak, aby nie utracił cennych aromatów. Kolejno Amarone starzone jest w dębowych beczkach przez minimum 2 lata, aby potem mogło leżakować w butelkach przez kolejny rok. W przypadku Amarone Riserva łączny okres starzenia wina wydłużony jest do 4 lat.
Amarone dzięki produkcji z suszonych winogron cechuje się wysoką zawartością alkoholu (15 do nawet 18%), oraz cukrem resztkowym na poziomie 5-15g na litr, a co za tym idzie często w odbiorze smakuje jak półwytrawne. W kieliszku dostrzeżemy ciemny rubinowy kolor, pachnący konfiturą z czerwonych owoców, powidłami śliwkowymi, truskawkami. Na drugim planie pojawia się również aromat korzenny, cynamonowy, kawowy i kakaowy. W smaku Amarone della Valpolicella jest bardzo potężnie zbudowane, intensywne i długie, o miękkich taninach. Przepiękny z reguły wiśniowy finisz wieńczy dzieło.
Esencjonalny i głęboki smak Amarone della Valpolicella idealnie pasuje do mięs takich jak: dziczyzna, wołowina, jagnięcina. Doskonale komponuje się z dojrzewającymi serami. Istnieje wiele przepisów na risotto duszone w Amarone. Świetnie sprawdzi się jako digestif po posiłku zamiast alkoholu mocnego. Przepiękny owocowy bukiet, wraz z owocowymi aromatami sprzyja piciu solo, zwłaszcza w okres jesienno-zimowy.
Głównym czynnikiem wpływającym na cenę Amarone della Valpolicella jest pracochłonna metoda produkcji, ale to właśnie dzięki niej Amarone jest tak wybitne i cenione. Przy wyborze Amarone w Polsce możemy dostrzec dość dużą rozbieżność cenową: w supermarketach ceny wahają się w okolicach 50-80zł, jednak potrafią smakować dużo gorzej, niż te od renomowanych producentów z tradycjami. Za dobre jakościowo Amarone w specjalistycznych sklepach winiarskich przyjdzie nam zapłacić od 150zł wzwyż, jednak należy pamiętać, ze w tym przypadku wyższa cena idzie za jakością.
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
Powiedz nam co lubisz, a wybierzemy najlepsze wina dla Ciebie
Ciasteczka są jak dobre wino - sprawiają przyjemność. Ta strona musi korzystać z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.