Wina Czerwone

391 win odpowiada Twoim kryteriom wyszukiwania. Wina czerwone produkowane są z ciemnych winogron, dzięki czemu zawdzięczają swój piękny kolor. Jego intensywność zależy od wielu czynników: barwnika zawartego w skórkach, rodzaju użytych winogron, sposobu winifikacji oraz długości leżakowania. Charakteryzuje go spora rozpiętość barw – od mocno intensywnego koloru wpadającego lekko w czerń, po jasne purpurowe odcienie. Zapraszamy do eksplorowania listy czerwonych win z całego świata, gdzie szczegółowe opisy, wysokiej jakości zdjęcia oraz opinie naszych Klientów pomogą w wyborze odpowiedniej butelki. Najpopularniejsze, czyli uprawiane na całym świecie szczepy wina czerwonego to: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot i Pinot Noir. Zachęcamy jednak to okrywania i próbowania win czerwonych z oferty sklepu Winezja.pl, które powstały z lokalnych winnic: Barbera, Gamay, Grenache, Malbec, Nebbiolo, Sangiovese, Syrah, Tempranillo czy Zinfandel. Warto także dodać, że wina czerwone często są kupażami, czyli połączeniem kilku różnych szczepów, przykładowo Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc, a najjaśniejsze wina powstają z odmian Pinot Noir i Gamay, ponieważ mają one bardzo cienką skórkę i jasny miąższ. Najciemniejsze, ze szczepów Zinfandel, Malbec, Carmenere i Cabernet Sauvignon, których skórki wyróżniają się intensywnym pigmentem. Aromaty i smak wina czerwonego Wyjątkowość wina określają takie cechy, jak: cielistość, wytrawność, taniczność, kwasowość, zawartość ziół, przypraw, kwiatów oraz ciemnych i czerwonych owoców. Najczęściej spotykane aromaty to śliwka i wiśnia. Pojawia się również czarna porzeczka, charakterystyczna dla win dojrzałych ze szczepów Cabernet Sauvignon, Pinot Noir lub Syrah. W dobrych, czerwonych winach jakościowych można odkryć aromat kawy, a w pozostałych porzeczkę, truskawkę, malinę, wanilię i przyprawy korzenne. O wytrawności lub słodkości wina decyduje ilość cukru, który pozostaje w winie po zakończeniu procesu fermentacji. Wina czerwone ze śladową ilością tego produktu są mocno taniczne, przez co powodują uczucie ściągania na języku. Większość osób określa je jako „cierpkie”. Jak testować i odkrywać wina czerwone? Słabsze wina czerwone będą przezroczyste, zaś wina mocne – ciemne, rubinowe i gęste. Pozostawią przy tym na ściankach kieliszka wyraźne ślady. Po zamieszaniu wina w kieliszku, a następnie powąchaniu, z całą pewnością pojawią się wyczuwalne, znajome aromaty. Podczas degustacji, szczególnie według koneserów francuskich, najważniejszą rzeczą w dobrym czerwonym winie jest smak, jaki wino pozostawia w ustach. Im dłużej go czujemy, tym lepiej. Wina cięższe z bogatszym bukietem smakowym, z pewnością pozostawią ciekawsze wrażenie, nawet jeśli na początku wydają się być ostre i ciężkie. Do jakich dań podawać wino czerwone? Pamiętaj że podczas parowania wina z jedzeniem powinniśmy zastanowić się nie tylko nad kolorem, ale także nad smakiem wina. Delikatne, czerwone wina polecamy łączyć z drobiem, smażoną lub podawaną w sosie rybą i przystawkami (wędliny, delikatne sery). Dojrzałe trunki sprawdzą się w towarzystwie czerwonego mięsa, dziczyzny i serów. Wina słodkie pasują do deserów oraz idealnie sprawdzają się jako aperitif. Jakość a cena Cena wina czerwonego uzależniona jest od rocznika, sposobu uprawy, kosztów produkcji, potencjału dojrzewania oraz zdobytych nagród. Jeśli zastanawiasz się jakie czerwone wino wybrać, to podczas zakupów warto zastanowić się nad okazją. Jeśli kupujemy wino na prezent, poszukajmy czegoś, co ma ciekawy wygląd, egzotyczne pochodzenie, jest pełne różnych aromatów lub istnieje możliwość przechowywania takiego wina przez lata. Kupując wino do obiadu lub wieczoru spędzonego w domu kieruj się przede wszystkim smakiem i budową wina.