Najpopularniejsze, czyli uprawiane na całym świecie szczepy czerwonego wina to: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot i Pinot Noir. Zachęcamy jednak do okrywania i próbowania win czerwonych, które powstały z lokalnych winnic: Barbera, Gamay, Grenache, Malbec, Nebbiolo, Sangiovese, Syrah, Tempranillo czy Zinfandel. Warto także dodać, że wina czerwone często są kupażami, czyli połączeniem kilku różnych szczepów, przykładowo Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc, a najjaśniejsze wina powstają z odmian Pinot Noir i Gamay, ponieważ mają one bardzo cienką skórkę i jasny miąższ. Najciemniejsze, ze szczepów Zinfandel, Malbec, Carmenere i Cabernet Sauvignon, których skórki wyróżniają się intensywnym pigmentem.
Charakter wina określają takie cechy, jak cielistość, wytrawność, taniczność czy kwasowość. Aromatyczne wina zawierają w sobie akcenty ziół, przypraw, kwiatów oraz ciemnych i czerwonych owoców. Najczęściej spotykane aromaty to śliwka i wiśnia. Pojawia się również czarna porzeczka, charakterystyczna dla win dojrzałych ze szczepów Cabernet Sauvignon, Pinot Noir lub Syrah. W dobrych, czerwonych winach jakościowych można odkryć aromat kawy, a w pozostałych porzeczkę, truskawkę, malinę, wanilię i przyprawy korzenne. O wytrawności lub słodkości wina decyduje ilość cukru, który pozostaje w winie po zakończeniu procesu fermentacji. Wina czerwone ze śladową ilością tego produktu są mocno taniczne, przez co powodują uczucie ściągania na języku. Większość osób określa je jako „cierpkie”. Długość fermentacji i poziom wytrawności determinują często także poziom alkoholu. Wina, w których pozostawia się nieco cukru resztkowego przerywając wcześniej fermentację mają jego mniejszy poziom, zaś te pozbawione cukru resztkowego - większy.
Słabsze wina czerwone będą przezroczyste, zaś wina mocne będą miały głęboki kolor i bogaty aromat. Pozostawią przy tym na ściankach kieliszka wyraźne ślady. Po zamieszaniu wina w kieliszku, a następnie powąchaniu, z całą pewnością pojawią się wyczuwalne, znajome aromaty. Podczas degustacji, szczególnie według koneserów francuskich, najważniejszą rzeczą w dobrym czerwonym winie jest smak, jaki wino pozostawia w ustach. Im dłużej go czujemy, tym lepiej. Dobre wina czerwone z bogatszym bukietem smakowym z pewnością pozostawią ciekawe wrażenie, nawet jeśli na początku wydają się być ciężkie. Takie wina to chociażby północna Dolina Rodanu - francuski region specjalizujący się w internreptacjach szczepu Syrah. Z drugiej strony szukając w głębokim winie odrobiny słodyczy, warto sięgnąć po Amarone della Valpolicella. Dodatkowo, aromatem dominującym w Amarone są często suszone owoce - co wynika z faktu, że jest ono wytwarzane metodą appassimento - podsuszania gron przed dalszą produkcją.
Chociaż to wina białe zwykle służą jako doskonałe orzeźwienie na lato (Dolina Loary i tamtejszy Sauvignon Blanc to "must-have" na lato!), warto również dać szansę klasycznemu, europejskiego Pinot Noir. Północne Włochy - a konkretniej okolice Alto Adige, lub Francja - w tym wypadku Burgundia czy Alzacja, dają fantastyczne wina z tego szczepu, emanujące orzeźwiającą kwasowością i lekką strukturą, która w sam raz pasuje na ciepłe popołudnie. Warto także pamiętać, iż niemieckie Pinot Noir noszą na etykiecie inna nazwę - Spatburguner.
Subtelne podniebienia natomiast usatysfakcjonuje czerwone wino półwytrawne, w którym cukier resztkowy łagodzi kwasowość, a jego słodycz - delikatna i subtelna, pozostawia przyjemny finisz. To często również wina niezwykle aromatyczne i owocowe.
Pamiętajmy również, że wino czerwone podajemy w temperaturze pokojowej. W takim warunkach charkater wina uwydatnia wszystkie jego najlepsze walory, zwłaszcza serwowane w odpowiednich kieliszkach, które pomagają skoncentrować bukiet aromatów.
Rodzaj wina parowanego z jedzeniem powinniśmy rozważać tylko w kontekście koloru, ale także jego smaku. Delikatne, czerwone wina polecamy łączyć z drobiem, smażoną lub podawaną w sosie rybą i przystawkami (wędliny, delikatne sery). Kieliszki dojrzałego trunku sprawdzą się w towarzystwie czerwonego mięsa, dziczyzny i serów. Wina słodkie pasują do deserów oraz idealnie sprawdzają się jako aperitif.
Czerwone wino wpływa korzystnie na pairing jedzenia pełnego tłuszczu ze względu na zawarte w winie taniny. Dlatego właśnie do intensywnie tanicznego czerwonego wina najlepiej jest wybierać tłuste mięsa, takie jak wołowina.
Cena wina czerwonego uzależniona jest od rocznika, sposobu uprawy, kosztów produkcji, potencjału dojrzewania oraz zdobytych nagród. Podczas zakupów warto zastanowić się nad okazją. Jeśli kupujemy wino na prezent, poszukajmy czegoś, co ma ciekawy wygląd, egzotyczne pochodzenie, jest pełne różnych aromatów lub istnieje możliwość przechowywania takiego wina przez lata. Dobre czerwone wino do obiadu lub wieczoru spędzonego w domu wybieraj kierując się przede wszystkim smakiem i budową wina.
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
Powiedz nam co lubisz, a wybierzemy najlepsze wina dla Ciebie
Ciasteczka są jak dobre wino - sprawiają przyjemność. Ta strona musi korzystać z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.