Wina Chardonnay są niezwykle uniwersalne pod kątem parowania z posiłkami, dając ogromne spektrum możliwości. Różne style win pochodzących z różnych regionów, a także cechujące się innym procesem produkcji – na przykład użyciem beczki dębowej, sprawdzą się w innych wariacjach dań. Całym zawiłościom związanym z parowaniem Chardonnay z jedzeniem przyglądamy się poniżej, wyjaśniając i podpowiadając idealne połączenia.
Wina Chardonnay są niezwykle popularne nie bez powodu - skrywają w sobie niecodzienną złożoność. Zależnie od regionu pochodzenia czy procesu dojrzewania w dębowych beczkach potrafi skutkować najróżniejszymi wariacjami smakowymi. Można powiedzieć, że każdy tu znajdzie coś dla siebie. Przyjrzyjmy się zatem smakom i stylom zamkniętym w tym magicznym szczepie.
Vinho Verde od lat jest jednym z najchętniej kupowanych przez Polaków win. Wino verde z języka portugalskiego oznacza dokładnie „zielone” – i takie jest, świeże, orzeźwiające, perliste, kusi smakami cytrusowych i tropikalnych owoców. Dlatego właśnie Polacy bardzo chętnie kupują vinho verde wtedy, kiedy robi się cieplej i mają ochotę na lekkie i orzeźwiające wino.
Jedno z najbardziej pożądanych win włoskich, wyjątkowe już od momentu winifikacji aż po degustację w kieliszku, długowieczne i potężne, a przy tym eleganckie i dające niebywałą przyjemność z degustacji – Amarone della Valpolicella. Jedno z tych win, których w życiu trzeba spróbować i jedno z tych, które warto mieć w zapasie na wyjątkową okoliczność. Co składa się jednak na legendę dumy północnych Włoch?
Aby wybrać najlepsze dla siebie wino z Chile na etykiecie szukajmy nie tylko nazwy ulubionego szczepu lecz również konkretnego regionu gdzie produkowane są wina Chile. Każdy obszar winiarski Chile jest wyjątkowy i oferuje idealne warunki dla uprawy konkretnej odmiany.
Marsala to najczęściej mieszanka sycylijskich odmian Catarratto, Grillo, Inzolia i Damaschino, zwieńczona destylatem winnym (brandy). Ceniona nie tylko za swoje walory smakowe i aromaty suszonej wanilii, karmelu czy tytoniu, ale także za możliwości gastronomiczne – świetnie sprawdza się jako składnik lokalnych przepisów kulinarnych.
Guten Tag, meine Damen und Herren, dziś zapraszam do Niemiec, do kraju Rieslinga, to wiadomo, ale również do kraju, gdzie rządzi ład i konkret, gdzie nawet toast wznosi się bez zbędnych ceregieli, mówiąc wprost:… PROST.
Whisky, trunek cieszący się ogromną popularnością, zasługujący na uznanie i wyjątkowe traktowanie. Miłośnicy koktajli i drinków docenią jej wyjątkowy smak w wymyślnych wariacjach. Przepisów na drinki i koktajle na bazie whisky jest bardzo wiele, przedstawiamy te najbardziej znane, najlepsze i najłatwiejsze do wykonania.
Dlaczego Chardonnay nazywane jest niekiedy "wszędobylskim"? Co łączy wina z tej odmiany na całym świecie, a co dzieli? Z czym je łączyć i gdzie szukać najsłynniejszych win z Chardonnay - o tym wszystkim posłuchacie w dyskusji pomiędzy sommelierami - Wiesławem i Norbertem!
Prosecco - lekkie, orzeźwiające z nutą owoców i białych kwiatów. Idealne o każdej porze dnia i roku, pije się je miło i przyjemnie, na każdą okazje, zarówno te wyjątkowe wymagające toastu jak i dla relaksu ze znajomymi. Pokochaliśmy Prosecco bez dwóch zdań!
Prosecco oznacza apelację z jakiej pochodzi wino. Znajduje się ona na wzgórzach Wenecji Euganejskiej oraz Friuli-Wenecji Julijskiej. Najwięcej butelek prosecco pochodzi z Veneto, natomiast poza ogólną apelacją Prosecco istnieje podział na jeszcze dwie podapelacje: prosecco DOCG - Asolo i Conegliano Valdobbiadene oraz Prosecco DOC Treviso i Trieste.
Jesteś na imprezie i musisz otworzyć butelkę wina? Pokój pełen oczu wydaje się wpatrywać w Ciebie czekając na kieliszek dobrego wina, a Ty nie wiesz co robić? Bez wstydu – wszyscy tak zaczynaliśmy. Dzisiaj podpowiemy jak otwierać wino, aby cały proces przeszedł sprawnie i efektywnie.
Wino jest doskonałym prezentem na różnego rodzaju okazje specjalne. Urodziny, imieniny, ślub, kolejna rocznica? Jest to prezent ponadczasowy i elegancki dlatego sprawdzi się jako podarunek na wszystkie możliwe okazje. Aby prezent w postaci wina zapadł obdarowanej osobie w pamięci, niezwykle ważna jest nie tylko zawartość butelki, ale również jej wygląd zewnętrzny.
Wina frizzante, czyli musujące wina wytwarzane metodą Charmata lub przez nasycenie CO2. Charakteryzują się lekkimi przyjemnymi bąbelkami oraz zazwyczaj mniejszą zawartością alkoholu. Świetnie orzeźwią w najbardziej upalne dni w roku. Jeśli zastanawiacie się jak rozpoznać na półce takie wino to zapraszam do dalszej części tekstu.
Ciasteczka są jak dobre wino - sprawiają przyjemność. Ta strona musi korzystać z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.