Winezja.pl - to witryna z Winami z całego świata

Potwierdź swój kraj

OŚWIADCZAM, ŻE JESTEM PEŁNOLETNI/A I WYRAŻAM ZGODĘ NA PRZEDSTAWIENIE OFERTY ALKOHOLOWEJ.

Nie

Nalewki z owoców

1 element

Zobacz jako
Siatka
Sortuj
Sortuj wg
  • Bestseller
  • Nowy
  • Cena malejąco
  • Cena rosnąco
  • Nazwa A-Z
  • Nazwa Z-A
  • Ocena Sommeliera
  • Ocena Klientów
  • Ilość Opinii
69,99 zł
Polska
62,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Polska

Niedostępny

Sklepy z alkoholami wypełniają się wielobarwnymi butelkami, po które coraz chętniej sięgają Polacy.

Jak wyglądają przepisy na nalewki?

W dzisiejszych czasach dobrej jakości nalewki z owoców można kupić, nie ruszając się z fotela w domu. Specjalistyczne sklepy z nalewkami i mocnymi alkoholami oferują szeroki wybór wyśmienitych nalewek o różnorodnym smaku, aromacie i zawartości spirytusu. Nalewka to alkoholowy wyciąg z owoców, ale nie tylko. Może być tworzona z kwiatów lub ziół. Zawartość alkoholu wynosi zwykle 40-45 procent. Różne rodzaje składników stosowanych do przygotowania napoju dają w efekcie różne przepisy i napoje – owocowe, miodowe, ziołowe, a nawet korzenne. Przygotowanie dobrej jakości trunku odbywa się w procesie maceracji. Owoce lub zioła są zalewane alkoholem.

Nalewki owocowe – historia nalewek w Polsce

Nalewki owocowe nie są typowym napojem alkoholowym. Wiele z nich pije się jako lekarstwo na różne schorzenia – nalewka malinowa na przeziębienie czy nalewka z jałowca na dolegliwości żołądkowe. W Polsce nalewki, nazywane wówczas kordiałami, pojawiły się przypuszczalnie wraz z panowaniem Henryka Walezego. W domostwach magnatów, szlachciców i mieszczan serwowano nalewki - wiśniówki, orzechówki czy śliwkówki – tworzone na bazie rodzinnych przepisów.

Staropolskie nalewki nie zawsze były tworzone tylko na bazie świeżych owoców. Przygotowywano też nalewki ziołowe z miodem lub nalewki z suszonych owoców. Takie nalewki wymagały do przygotowania zwykle 25-70 procent alkoholu. Po procesie przygotowania nalewki najlepiej było przechować je w beczkach w piwnicy lub zakopać pod ziemią. Alkohol nabierał mocy w beczce nawet do 3 lat. Przepisy na nalewki były różne, różna była też ich moc. Niektóre były słabe, inne mocne, jedne słodkie, inne wytrawne. Wytwarzano nalewkę z dzikiej róży, aronii, moreli czy wiśni. Tradycyjne, domowe nalewki wytwarza się również dziś z sezonowych owoców.

Historia trunku na świecie

Kieliszek nalewki owocowej wypity od czasu do czasu może mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Skąd nalewki wzięły się w Polsce? Uznaje się, że pierwsze nalewki stworzył Hipokrates jako napój z wina i miodu z przyprawami. Wiele lat później arabscy alchemicy przygotowali pierwszy bimber, do którego dodali zioła i miód. W tamtym czasie nalewki z alkoholu stosowało się w celach leczniczych. Alkoholu używano do wzmocnienia właściwości ziół. Pierwszą nalewkę do spożycia dla przyjemności smaku i aromatu trunku przygotowano we Włoszech w XVI wieku. Od tego czasu domowe nalewki tworzono na wiele różnych sposobów, a na całym świecie powstały setki przepisów na nalewki.

Smak nalewki – nalewka z wiśni, pigwy i maliny

Najczęstszym wyborem Polaków w zakupach nalewek jest nalewka z wiśni. Tak dużą popularność zawdzięcza nie tylko wyjątkowości wiśniowego smaku – wiśnia w nalewce ma cudowne właściwości dla zdrowia. Przygotowany z wiśni napój jest bogaty w przeciwutleniacze i antocyjany, których zadaniem jest wzmacnianie układu odpornościowego i serca. Sklep z nalewkami prezentowany na portalu Winezja oferuje też szeroki wybór nalewek z pigwy. Pigwa wpływa na poprawę odporności dzięki bogactwu składników mineralnych.

Jedną z popularniejszych nalewek w Polsce jest też nalewka malinowa, malinówka, która wspaniale rozgrzewa w chłodne, jesienne wieczory i działa przeciwgorączkowo. Nalewkę z malin najlepiej podać, kiedy chorujemy na przeziębienie lub grypę, ale jej prozdrowotne działanie docenimy też, kiedy dopadną nas dolegliwości żołądkowe ze strony układu pokarmowego. Malinówka reguluje pracę układu pokarmowego, wspomaga leczenie anemii i zaburzeń nerwowych.

Serwowanie – jak podawać nalewki?

To, w jaki sposób podamy trunek z alkoholem, ma wpływ na jego smak i aromat. Nie bez powodu nalewki i inne alkohole serwuje się w odpowiednio do tego przygotowanych kieliszkach. Jakie naczynia wybrać, aby najlepiej podkreślić smak nalewki? Zarówno nalewki z owoców, jak i likiery, można serwować w miniaturowych kieliszkach do wina z małymi czaszami opartymi na cienkich nóżkach. Nalewki należy podawać na stół w karafce, chociaż można też zaserwować alkohol gościom bezpośrednio w kieliszkach.

W jakiej temperaturze podawać nalewkę z owoców? Najlepiej podać ją na zimno. Najlepsze będzie przechowywanie w temperaturze około 10-14?. Wyjątkiem jest tu krupnik, który najlepiej podać podgrzany. Trunek najlepiej pić małymi łyczkami, delektując się smakiem.

Smakowanie nalewek jest niezwykłą przygodą pełną smaku, słońca i ciepła, nigdy nie wiadomo, co nas spotka w kieliszku. Zapraszamy do zapoznania się z nalewkami widniejącymi na witrynie Winezja.pl