Odmiana Chardonnay jest wręcz stworzona do leżakowania w dębowej beczce. Ze względu na delikatny smak oraz zdolność utleniania, pod wpływem beczki potrafi niesamowicie zmienić swoje oblicze. Wino Chardonnay po kontakcie z beczką zyskuje charakterystyczne nuty maślane, grzybowe, a nawet nuty karmelu, toffi oraz kremu brulle. Produkt tworzony w tym stylu znajdziemy przede wszystkim w Kalifornii, Chile, Australii, Argentynie i Hiszpanii.
Charakterystyczną dla Chardonnay dwubiegunowość znajdziemy już w samej kolebce tego wina – we francuskiej Burgundii. Te dwa bieguny produkcyjne Chardonnay w Burgundii to właśnie Chablis i Mersault.
Wina Mersault w większości przechodzą fermentację malolaktyczną (która łagodzi i zaokrągla wina) oraz szereg zabiegów, takich jak battonage (mieszanie wina z osadem), czy wspomniane już dojrzewanie w dębowych beczkach. Wszystko po to, by dać bogate, wielowymiarowe, miękkie wina.
W przeciwieństwie do Mersault, Chablis rzadko poddawane są „zmiękczającej” fermentacji malolaktycznej i równie rzadko są starzone w dębowych beczkach. Stają się przez to zimne, orzeźwiające, mineralne i kwasowe. Smak wina doceniają najwięksi smakosze win białych, stawiając Chablis ponad łatwiejszymi w odbiorze pozostałymi stylami wina Chardonnay. Preferencje najwybredniejszych podniebień oddaje też cena, bo podstawowe Chablis kupimy w cenie dobrego Chardonnay z cieplejszych regionów.
Chcąc jednak poznać i zrozumieć cudowny ten wieloznaczny szczep, zarówno w jego cechach kluczowych, jak i w szerokiej gamie potencjałów smakowych, nie można pominąć Chablis.
W kieliszku Chardonnay, które dojrzewało w chłodnym klimacie znajdziemy orzeźwiające aromaty cytryny czy jabłka. Takie wina będą bardziej mineralne, kwasowe i świeże w ustach. W cieplejszym klimacie smak wina stanie się cięższy, kremowy i oleisty. Zyska aromaty masła oraz słodszych owoców: melona, karamboli, gruszki, mango czy ananasa. Te pierwsze bardziej orzeźwiające Chardonnay znajdziemy we Francji w Burgundii, w Północnych Włoszech, na wybrzeżach Chile, w Nowej Zelandii czy Zachodniej Australii. Te drugie, bogate, cięższe, kremowe - w Kalifornii, południowej Australii, Hiszpanii, Południowej Afryce, Argentynie, czy na Południu Włoch.
Odmiana Chardonnay jest ważnym składnikiem wielu win musujących na całym świecie, w tym także jednym z trzech głównych szczepów dopuszczonych do produkcji najpopularniejszego wina musującego, czyli szampana. I choć większość francuskich szampanów to kupaż Chardonnay, Pinot Meunier i Pinot Noir (dopuszczone są też marginalne Pinot Blanc, Pinot Gris, Arbane i Petit Meslier) to zdarzają się też szampany wyprodukowane wyłącznie ze szczepu Chardonnay (na etykiecie znajdziecie wówczas określenie blanc de blanc).
Z czym pić Chardonnay? Świeże, aromatyczne, kwasowe wina które nie dojrzewały w beczce warto łączyć z owocami morza (krewetkami, przegrzebkami, skorupiakami) lub potrawami na bazie ryb oraz miękkich i półtwardych serów (także kozich). Cięższe, oleiste Chardonnay z Kalifornii czy Australii będzie doskonałym dodatkiem do drobiu, czyli delikatnych mięs (indyka, kurczaka). Można także podawać z jagnieciną, do szparagów lub w towarzystwie dojrzałych serów o mocnej, kremowej strukturze.
Ile kosztuje butelka Chardonnay? Podstawowe wina zaczynają się już od 20 zł, jednak nie zawsze oddają one pełen potencjał szczepu Chardonnay. Wiele win regionalnych z ciekawym i rozbudowanym smakiem znajdziemy w cenach od 40 zł nawet do ponad 100. Za apelacyjne wina z prestiżowych regionów, które reprezentują w pełni lokalny terroir zapłacimy cenę przekraczającą ponad 100 zł
Oczywiście zdarza się, że wino Chardonnay wystepuje także w słodkiej wersji. W wielu regionach winiarskich winiarze pozostawiają więcej cukru resztkowego w swoim winie, tak aby zaspokoić kubki smakowe gustujące w słodszych smakach. Takie wina warto parować wówczas z deserami czy deską serów pleśniowych.
Z delikatną słodyczą ale również niezwykle wyważonym balansem doskonałym wyborem mogą się okazać także wina półwytrawne. Pozbawione wysokiej kwasowośći, ale także nie dominujące nutami słodkimi, okażą się wybornym partnerem na wiele uniwersalnych okazji.
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
Powiedz nam co lubisz, a wybierzemy najlepsze wina dla Ciebie
Ciasteczka są jak dobre wino - sprawiają przyjemność. Ta strona musi korzystać z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.