Wina Chardonnay

109 win odpowiada Twoim kryteriom wyszukiwania. Chardonnay – to popularny, biały szczep winogron. Szczep Chardonnay daje wina mocno aromatyczne, owocowe, o szerokiej palecie nut aromatycznych w zależności od miejsca pochodzenia, klimatu uprawy i metod produkcji. Od tych samych czynników zależy również cena Chardonnay. Butelkę najprostszego Chardonnay kupimy już w okolicach 20 zł. Jednak, aby zrozumieć szczep warto rozpocząć przygodę od półki 40-60 PLN. Wino ze szczepu Chardonnay ma mocne ciało, lekką kwasowość i jak na wina białe, dość wysoki alkohol. Tym, co zjednuje fanów wina Chardonnay jest niska taniczność (brak wrażenia suchości w ustach). Szczep Chardonnay z łatwością przyjmuje się w różnych typach klimatu, dlatego hodowany jest w wielu rejonach, w Starym jak i nowym Świecie. Uprawy Chardonnay znajdziemy we Francji, w USA, w Australii, we Włoszech, w Chile , w Południowej Afryce, Hiszpanii, Argentynie i Nowej Zelandii, a także, co nie jest dal wielu oczywiste w Mołdawii, Słowenii, Austrii, Niemczech, na Węgrzech i na Morawach. W kieliszku Chardonnay, które dojrzewało w chłodniejszym klimacie znajdziemy więcej orzeźwiających aromatów cytryny czy jabłka. Takie wino będzie bardziej kwasowe i świeże. W cieplejszym klimacie wino stanie się cięższe, kremowe, oleiste. Zyska aromaty słodszych owoców: melona, karamboli, gruszki, mango czy ananasa. Te pierwsze bardziej orzeźwiające Chardonnay znajdziemy we Francji w Burgundii, w Północnych Włoszech, na wybrzeżach Chile, w Nowej Zelandii czy Zachodniej Australii. Te drugie bogatsze, cięższe kremowe - w Kalifornii, południowej Australii, Hiszpanii, Południowej Afryce, Argentynie, czy na Południu Włoch. To co dodaje winom Chardonnay głębi, to dojrzewanie w beczce. Wino zyskuje charakterystyczne nuty maślane, grzybowe, a nawet nuty karmelu, toffi i kremu brulle. Wina Chardonnay tworzone w tym stylu znajdziemy przede wszystkim w Kalifornii, Chile, Australii, Argentynie i Hiszpanii. Tę charakterystyczną dla Chardonnay dwubiegunowość znajdziemy już w samej kolebce tego wina – we francuskiej Burgundii. Te dwa bieguny produkcyjne Chardonnay w Burgundii to właśnie Chablis i Mersault. Wina Mersault – w większości przechodzą fermentację malolaktyczną (która łagodzi i zaokrągla wino) oraz szereg innych zabiegów takich jak battonage (mieszanie wina z osadem) czy wspomniane już dojrzewanie w dębowych beczkach – wszystkie one są po to, by dać bogate, wielowymiarowe, miękkie wina. W przeciwieństwie do Mersault, Chablis rzadko poddawane są „zmiękczającej” fermentacji malolaktycznej i równie rzadko są starzone w beczkach. Stają się przez to zimne, orzeźwiające, mineralne i kwasowe. Smak ten doceniają najwięksi smakosze win białych, stawiając Chablis ponad łatwiejszymi w odbiorze pozostałymi stylami Chardonnay. Preferencje najwybredniejszych podniebień oddaje też cena, bo podstawowe Chablis kupimy w cenie dobrego Chardonnay z cieplejszych regionów. Chcąc jednak poznać i zrozumieć cudowny wieloznaczny szczep Chardonnay, zarówno w jego cechach kluczowych, jak i w szerokiej gamie potencjałów smakowych, nie można pominąć Chablis. Chardonnay jest też jednym z trzech głównych szczepów dopuszczonych do produkcji szampana. I choć większość francuskich szampanów to kupaże Chardonnay, Pinot Meunier i Pinot Noir (dopuszczone są też marginalne Pinot Blanc, Pinot Gris, Arbane i Petit Meslier) to zdarzają się też szampany wyprodukowane wyłącznie ze szczepu Chardonnay (na etykiecie znajdziecie wówczas określenie blanc de blanc). Z czym pić Chardonnay? Świeże, kwasowe Chardonnay, które nie dojrzewało w beczce warto połączyć z owocami morza (krewetkami, przegrzebkami, skorupiakami), podawać do ryb, miękkich i półtwardych serów (także kozich). Cięższe, oleiste Chardonnay z Kalifornii czy Australii można podać do delikatnych mięs (indyka, kurczaka, a nawet z jagnięciną), dojrzałych serów o mocnej, kremowej strukturze.