Winezja.pl - to witryna z Winami z całego świata

Potwierdź swój kraj

OŚWIADCZAM, ŻE JESTEM PEŁNOLETNI/A I WYRAŻAM ZGODĘ NA PRZEDSTAWIENIE OFERTY ALKOHOLOWEJ.

Nie

Koniak

8 produkty

Zobacz jako
Siatka
Sortuj
Sortuj wg
  • Bestseller
  • Nowy
  • Cena malejąco
  • Cena rosnąco
  • Nazwa A-Z
  • Nazwa Z-A
  • Ocena Sommeliera
  • Ocena Klientów
  • Ilość Opinii
opinia 5 (5)
239,99 zł
Francja
Francja
opinia 5 (4)
Special Price 271,99 zł Regular Price 319,99 zł

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 271,99 zł

Francja
271,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Francja
239,99 zł
Francja
215,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Francja
319,98 zł
Francja
Francja
1 249,99 zł
Francja
Francja
614,99 zł
Francja
553,49 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Francja
999,99 zł
Francja
899,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Francja
234,99 zł
Polska
Polska

Koniak – produkcja

Koniak wytwarzany jest z białego wina, które zawiera 90% gron szczepów Ugni Blanc, Folle Blanche lub Colombard. Po tygodniu, od momentu wytworzenia, wino poddawane jest dwukrotnej destylacji w miedzianych alembikach, w wyniku czego powstaje eau-de-vie („woda życia”). Następnie leżakuje przez co najmniej dwa lata w dębowych beczkach, aż ostatecznie zostaje poddane kupażowaniu, czyli mieszaniu. Pamiętajmy, „Woda życia” z jednej beczki nie jest jeszcze koniakiem. To w jaki sposób produkty zostaną zmieszane zależy wyłącznie od producenta, który bardzo często kieruje się doświadczeniem i aromatem z beczki.

Koniak – degustacja

Dobry koniak, to taki, który pobudza zmysły i ukazuje głębie smaku. Żeby jednak tak się stało, podczas degustacji powinniśmy przestrzegać pewnych standardów. Po pierwsze koniak wyśmienicie prezentuje się w pękatych kieliszkach, zwanych „koniakówką”. Kieliszek rozgrzewamy w dłoniach, w celu uwolnienia aromatów. Następnie wykonujemy okrężne ruchy dłonią, aby zamieszać jego zawartość i odkryć całe bogactwo aromatu koniaku. Pośpiech nie jest wskazany – należy raczej sączyć niż wypijać na raz. Koniak można serwować na wiele sposobów. Doskonale komponuje się z deserami czy kawą. Pasuje do sushi, pieczonego łososia, czy owoców morza. Na jego bazie powstają koktajle, niemniej są to młodsze roczniki. Im starsze, tym lepiej smakują jako samotny trunek po posiłku.

Koniak – leżakowanie

Jeśli dobry koniak ma przetrwać próbę czasu, butelki nie należy otwierać, a samo zamknięcie nie może być naruszone. Powinien być przechowywany na stojąco, w suchym i zaciemnionym miejscu. Po otwarciu warto zadbać o to, aby do środka butelki nie dostało się powietrze, dzięki czemu delektowanie się tym trunkiem będzie możliwe przez wiele miesięcy.

Koniak – rodzaje

Wyróżniamy trzy podstawowe rodzaje koniaku w zależności od długości jego leżakowania, oznaczane są na butelce poniższymi symbolami:
  • V.S. – Very Special – to najmłodszy z rodziny koniaków. Leżakuje w dębowych beczkach przynajmniej 2 lata. Barwa koniaku jest klarowna i złotawa, w zapachu wyczuwalne są nuty śliwki, brzoskwini i cytrusów. Przykładem koniaku z tej rodziny jest Koniak Frapin V.S.
  • V.S.O.P. – Very Special Old Pale, to starszy koniak, ma od 4 do 10 lat. Ma również nieco wyższą cenę niż jego młodszy przedstawiciel. Oba rodzaje koniaków najlepiej nadają się do picia w formie drinków i koktajli. Godnym polecenia przykładem koniaku VSOP jest Koniak Frapin V.S.O.P. to koniak stworzony wyłącznie z najlepszych eaux-de-vie z regionu Grande Champagne.
  • X.O. (Extra Old) - jest najstarszym i najlepszym koniakiem. Zazwyczaj ma od 10 do nawet 30 lat. Jest idealny do samodzielnego sączenia, przypadnie do gustu każdemu koneserowi. Przykładem tego rodzaju koniaku jest Koniak Hennessy X.O.
Istnieją również starsze koniaki o wyjątkowym oznaczeniu Extra, Napoleon mające powyżej 30, a nawet 100 lat. Ten rodzaj koniaku przeznaczony jest dla wymagających smakoszy tego rodzaju trunku.

Koniak – cena

Koniak to specjalny rodzaj alkoholu, który podbił już wiele serc i podniebień smakoszy z całego świata. Ceny koniaków uzależnione są od renomy producenta oraz jego historii i tradycji. Koniak jest zwykle droższy niż inne alkohole destylowane, takie jak whisky, ponieważ koszty produkcji są wyższe. Wykorzystywane są takie zasoby, jak winogrona uprawiane w określonych regionach (region koniaku we Francji) i beczki z dębu Limousin, które zwiększają ceny koniaków.
  • V.S. - to dobrze zbilansowany koniak, który dobrze się popija i łatwo miesza się z koktajlami. Jego ceny mogą kształtować się w przedziale 150 zł – 250 zł.
  • V.S.O.P – Bardziej wiekowe okazy, mające co najmniej cztery lata, najczęściej można zakupić taki koniak w cenie 150 – 400 zł
  • X.O - to najlepszy koniak jeżeli mówimy o jakości, wieku w porównaniu do ceny. Dzięki procesowi dojrzewania idealnie nadaje się do sączenia samodzielnie. Oczywiście są starsze koniaki, jednak ceny za trunki powyżej 30 lat są już zdecydowanie wyższe. W związku z tym, jeżeli chcemy komuś podarować dobry koniak, bez ryzyka wpadki i przepłacania – X.O. jest trafionym wyborem, którego cena kształtuje się na poziomie 250 zł do nawet kilku tysięcy złotych, zależnie od producenta. Jeżeli zależy nam na tym by kupić dobry koniak powinniśmy również zwrócić uwagę, czy był wyprodukowany we Francji.