Winezja.pl - to witryna z Winami z całego świata

Potwierdź swój kraj

OŚWIADCZAM, ŻE JESTEM PEŁNOLETNI/A I WYRAŻAM ZGODĘ NA PRZEDSTAWIENIE OFERTY ALKOHOLOWEJ.

Nie

Wina Wytrawne

Produkty 1-12 z 651

Zobacz jako
Siatka
Sortuj
Sortuj wg
  • Bestseller
  • Nowy
  • Cena malejąco
  • Cena rosnąco
  • Nazwa A-Z
  • Nazwa Z-A
  • Ocena Sommeliera
  • Ocena Klientów
  • Ilość Opinii
Bestseller
opinia 4.3 (369) sommelier 84 pkt
44,99 zł
Białe Wytrawne Francja
40,49 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Francja
Bestseller
opinia 4.35 (284) sommelier 85 pkt
59,99 zł
Czerwone Wytrawne Usa
53,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Usa
Bestseller
opinia 4.35 (236) sommelier 79 pkt
Special Price 44,99 zł Regular Price 59,99 zł

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 44,99 zł

Czerwone Wytrawne Usa
44,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Usa
opinia 4 (233) sommelier 84 pkt
49,99 zł
Czerwone Wytrawne Argentyna
44,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Argentyna

Niedostępny

Bestseller
opinia 3.9 (214) sommelier 76 pkt
44,99 zł
Czerwone Wytrawne Francja
40,49 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Francja
opinia 4 (266) sommelier 81 pkt
48,99 zł
Czerwone Wytrawne Włochy
44,09 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Włochy
Bestseller
opinia 4.3 (223) sommelier 87 pkt
61,99 zł
Białe Wytrawne Usa
55,79 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Usa
opinia 4.05 (196) sommelier 82 pkt
54,99 zł
Czerwone Wytrawne Chile
49,49 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Chile
Bestseller
opinia 4.3 (73) sommelier 85 pkt
59,99 zł
Białe Wytrawne Włochy
53,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Włochy
Bestseller
opinia 4.4 (173) sommelier 85 pkt
Special Price 28,59 zł Regular Price 43,99 zł

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 28,59 zł

Białe Wytrawne Włochy
33,00 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Włochy
opinia 4.55 (167) sommelier 92 pkt
73,99 zł
Czerwone Wytrawne Chile
66,59 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Chile
Bestseller
opinia 4.2 (177) sommelier 87 pkt
46,99 zł
Czerwone Wytrawne Włochy
42,29 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Włochy

Definicja wina wytrawnego

Według gramatury można określić iż wino wytrawne powinno zawierać mniej niż 10g cukru. W tym momencie możemy odnieść się do Rozporządzenia Komisji (we) nr 607/2009 z dnia 14 lipca 2009 r. ustanawiającym niektóre szczegółowe przepisy wykonawcze do rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008 w odniesieniu do chronionych nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych, określeń tradycyjnych, etykietowania i prezentacji niektórych produktów sektora wina możemy odnaleźć regulację, która definiuje wino wytrawne jako: „Wino w którym ilość cukru nie przekracza 4 gramów na litr lub 9 gramów na litr, przy spełnionym jednocześnie warunku, iż całkowita kwasowość wyrażona w gramach kwasu winowego na litr wynosi nie więcej niż 2 gramy poniżej zawartości cukru resztkowego.” Wytrawność wina to nie tylko określenie ilości cukru. Istotną kwestią jest również kwasowość wina a także taniczność, którą możemy spotkać jedynie pośród win czerwonych. Taniny są to związki zawarte w winie, które powodują uczucie suchości w ustach. Pochodzą ze skórek i pestek winogron a także z nowych dębowych beczek.

Łączenie win czerwonych wytrawnych z potrawami

Do szczepów z których powstają czerwone wina wytrawne zaliczamy między innymi najpopularniejsze francuskie odmiany, takie jak Pinot Noir, który świetnie pasuje zarówno do ryb jak i do cięższych czerwonych mięs. Dalej wymienić możemy Cabernet Sauvignon. Szczep ten tworzy wina o dużej zawartości tanin z którym świetnie połączy się kuchnia azjatycka, kuchnią włoską a także soczysty stek. Czerwone wina wytrawne wytworzone ze szczepu Merlo będą dobrym dodatkiem do wszelkiego rodzaju serów oraz grzybów. Natomiast Syrah to wino czerwone które stworzy doskonałe połączenie z daniami z grilla bądź burgerem w sosie BBQ.

W tym miejscu warto również wymienić pochodzący ze słonecznej Hiszpanii szczep Tempranillo, charakteryzujący się intensywnymi taniami i gęstą budową, dzięki czemu będzie pasował do wszelakich dań mięsnych, burgerów czy też steków.

Łączenie win białych wytrawnych z potrawami

Szczepy, które odpowiadają za wytwarzanie win wytrawnych białych to Chardonnay, które idealnie będzie się komponowało z maślanymi oraz kremowymi sosami a także owocami morza. Dalej wyróżnić możemy Sauvignon Blanc, który sprawdzi się w połączeniu z kozimi serami ale również będzie bardzo dobrą opcją jako aperitif. Jako kolejny szczep można wymienić słynny (wśród między innymi niemieckich win) Riesling, z którego również produkowane są wytrawne wina białe, które dzięki swojej kwasowości, idealnie będą współgrały z bardzo tłustymi daniami takimi jak na przykład kaczka.

Podsumowując, białe wina wytrawne najlepiej jest podawać lekko schłodzone, jako aperitif bądź do białego mięsa czy też delikatnych serów i ryb, natomiast wina wytrawne czerwone (te bardziej wytrawne i wyraziste) dobrze jest oddawać w towarzystwie czerwonych mięs i bardziej intensywnych serów. Czerwone wytrawne wina również mogą sprawdzić się jako aperitif, jednak należy wybrać te o bardziej owocowym zapachu i smaku, na przykład Beaujolais.

Właściwości prozdrowotne

Badania pokazują, że wśrów win wytrawnych zwłaszcza te czerwone, mają najwięcej właściwości prozdrowotnych. Z racji niskiej zawartości cukrów są bardzo nisko kaloryczne. Wina czerwone z racji wykorzystania w fermentacji również skórek, a nie tylko miąższu owoców winogron stanowią cenne źródło przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze – polifenole zapobiegają powstaniu wolnych rodników, czyli spowolniają nasze starzenie się. Co ciekawe wino pod tym względem jest bogatsze od samych winogron, bo proces fermentacji rozkłada polifenole na lepiej przyswajane, prostsze związki.