Winezja.pl - to witryna z Winami z całego świata

Potwierdź swój kraj

OŚWIADCZAM, ŻE JESTEM PEŁNOLETNI/A I WYRAŻAM ZGODĘ NA PRZEDSTAWIENIE OFERTY ALKOHOLOWEJ.

Nie

Single malt whisky

Produkty 1-12 z 46

Zobacz jako
Siatka
Sortuj
Sortuj wg
  • Bestseller
  • Nowy
  • Cena malejąco
  • Cena rosnąco
  • Nazwa A-Z
  • Nazwa Z-A
  • Ocena Sommeliera
  • Ocena Klientów
  • Ilość Opinii
opinia 5 (13)
209,99 zł
Szkocja
188,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Szkocja
opinia 3.95 (23)
Special Price 127,99 zł Regular Price 159,99 zł

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 159,99 zł

Szkocja
127,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Szkocja
opinia 5 (14)
224,99 zł
Szkocja
Szkocja
opinia 5 (8)
Special Price 212,49 zł Regular Price 249,99 zł

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 212,49 zł

Szkocja
212,49 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Szkocja
opinia 5 (5)
149,99 zł
Szkocja
134,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Szkocja
opinia 5 (5)
199,99 zł
Szkocja
179,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Szkocja
opinia 5 (4)
289,99 zł
Szkocja
260,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Szkocja
opinia 5 (4)
204,99 zł
Szkocja
184,49 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Szkocja
opinia 5 (5)
399,99 zł
Szkocja
Szkocja
699,99 zł
Szkocja
629,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Szkocja
429,99 zł
Szkocja
386,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Szkocja
299,99 zł
Austria
269,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Austria
Whisky Single Malt powstaje w jednej destylarni z wyszczególnionego rodzaju surowca, którym najczęściej jest słód jęczmienny. Swoją popularność ten rodzaj whisky zawdzięcza nade wszystko Szkocji – królestwie tego trunku, gdzie znajdują się również najsłynniejsze destylarnie mogące pochwalić się wybitnymi destylatami tego typu. Choć oczywiście nie jest to jedyne miejsce, gdzie Whisky Single Malt powstaje – odpowiedniki znajdziemy także w Indiach, Irlandii (Whiskey Single Malt), USA, Japonii, Kanadzie, a nawet… w Polsce! Inspirowane szkocką tradycją, ale jednocześnie szukające swego własnego stylu obecnie cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem konsumentów na całym świecie. Whisky Single Malt powstaje w jednej destylarni z wyszczególnionego rodzaju surowca, którym najczęściej jest słód jęczmienny. Swoją popularność ten rodzaj whisky zawdzięcza nade wszystko Szkocji – królestwie tego trunku, gdzie znajdują się również najsłynniejsze destylarnie mogące pochwalić się wybitnymi destylatami tego typu. Choć oczywiście nie jest to jedyne miejsce, gdzie Whisky Single Malt powstaje – odpowiedniki znajdziemy także w Indiach, Irlandii (Whiskey Single Malt), USA, Japonii, Kanadzie, a nawet… w Polsce! Inspirowane szkocką tradycją, ale jednocześnie szukające swego własnego stylu obecnie cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem konsumentów na całym świecie. 

Czym różni się Single Malt Whisky od pozostałych rodzajów?

Ponieważ na etykietach whisky znajdziemy wiele rodzajów oznaczeń bardzo szybko można dojść do konfundującego momentu obfitującego w znaki zapytania. Żeby lepiej zrozumieć Single Malt Whisky warto znać także pozostałe oznaczenia:
• Single Malt Whisky – mieszanka słodowej whisky powstająca w jednej destylarni
• Blended Whisky – mieszanka whisky z różnych destylarni powstających ze słodowanego jęczmienia oraz ziaren
• Blended Malt Whisky – mieszanka whisky z różnych destylarni powstająca ze słodowanego jęczmienia
• Single Grain Whiskey – Whisky produkowana z ziaren różnego rodzaju, w tym jęczmienia, kukurydzy lub pszenicy w jednej destylarni

Produkcja Whisky Single Malt

Produkcja Whisky Single Malt nie różni się znacznie od procesów innych rodzajów whisky: fermentacja z drożdżami, cukry przemieniające się w alkohol i płyn destylowany do postaci skoncentrowanego napoju alkoholowego. Następnie etap dojrzewania, blendowania oraz butelkowania. 

Tzw. „malt whisky” powstaje z jęczmienia, którego ziarna są słodowane w wodzie, czego konsekwencją jest proces kiełkowania, a ten zwiększa podatność ziaren na fermentację. Whisky Single Malt musi wykorzystywać ziarno słodowane, natomiast ziarna niesłodowane są używane w produkcji innych rodzajów tego destylatu. 

Whisky torfowa

Coraz większą popularnością cieszą się także whisky torfowe, które wykorzystują słód torfowy. Ten pozyskiwany jest poprzez suszenie jęczmienia na lokalnym torfie. Nadaje to niezwykłego aromatu wędzonego oraz dymnego whisky. Jednym z legendarnych miejsc, gdzie powstaje wiele whisky torfowych jest szkocka wyspa Islay, a jej jednym z czołowych producentów – Ardbeg. 

Mieszanie, a single malt

Mieszanie (czyli tak zwane blendowanie) to naturalny proces w produkcji wielu trunków i nie inaczej jest w przypadku whisky Single Malt. Warto bowiem pamiętać, że ten rodzaj destylatu produkowany jest w jednej destylarni, a nie jak może się wydawać – z jednej beczki lub jednej „partii”. Tym samym Single Malt Whisky również najczęściej jest mieszanką – chociażby destylatów z różnych beczek z różnych lat. Dzięki takiemu podejściu smak danej whisky jest powtarzalny, bowiem każdą partię można zblendować tak, by była jak najbliższa charakterystycznemu smakowi, do którego przyzwyczaiły się już nasze kubki smakowe i z którym kojarzymy ulubioną etykietę. 

Charakterystyka smakowa whisky Single Malt

Styl smakowy whisky zależy od wielu czynników. W przypadku Single Malt’ów surowcem zawsze jest słodowany jęczmień, niemniej terroir – mikroklimat miejsca wpływa na wiele niuansów. To dlatego whisky z konkretnych regionów zazwyczaj ma pewien charakterystyczny styl – jak na przykład lekka słoność w przypadku regionów położonych blisko oceanu, czy też lekkość destylatów z Highlands. W dalszej perspektywie na smak wpływa również czas leżakowania destylatu w beczkach, a także ich rodzaj – często wykorzystuje się beczki po winach lub innych alkoholach do finiszowania, co nadaje dodatkową nutę osobowości profilowi whisky. 

Najczęściej pojawiającymi się aromatami są te pochodzącymi właśnie od surowca oraz dojrzewania – nuty dębowe, drzewne, karmelowe i waniliowe – a także nuty owocowe, ale te potrafią się już znacząco różnić. Jedne będą świeże i cytrusowe, inne – pełne suszonych i kandyzowanych owoców.  Finalny styl destylarnia uzyskuje przez odpowiednie proporcje dojrzewających destylatów, z których uzyskuje się efekt spójny z wizją produkcyjną. 

Z racji na odpowiednią dojrzałość smaku Whisky Single Malt, zwykło się je degustować w specjalnych kieliszkach, które koncentrują aromaty i pozwalają na bardziej precyzyjną analizę wybranego destylatu. Choć nie jest to zasadą, dużo częściej do koktajli wybiera się Whisky Blended. Niemniej profil smakowy Single Maltów również pasuje wybornie do drinków. Warto zwrócić uwagę choćby na X by Glenmorangie –Single Malt Whisky przygotowaną z myślą specjalnie o miksowaniu. 

Single Malt Whisky – cena

Whisky Single Malt zwykło traktować się jako produkt bardziej prestiżowy aniżeli tradycyjne Whisky Blended. Ma na to wpływ użycie konkretnego surowca oraz produkcję skupioną w około jednej destylarni, a także często dłuższy proces dojrzewania przed butelkowaniem. Z tego względu whisky tej klasy najczęściej kosztują ponad 100 złotych, choć górna granica naturalnie nie jest ustanowiona i za butelkę prestiżowej Whisky Single Malt można zapłacić nawet kilka tysięcy złotych.