Wina Półsłodkie

42 wina odpowiadają Twoim kryteriom wyszukiwania. Wino ma cztery podstawowe smaki: wytrawny, półwytrawny, półsłodki i słodki. Na świecie najpopularniejsze są wina wytrawne. Stanowią aż 40% produkcji. Półsłodkie są dopiero na trzecim miejscu. My jednak kochamy taką delikatną słodycz. I w Polsce to właśnie wina półsłodkie wyprzedzają wytrawne. W końcu świetnie pasują do wielu okazji. Zapraszamy do eksplorowania listy win półsłodkich z całego świata, gdzie szczegółowe opisy, wysokiej jakości zdjęcia oraz opinie naszych Klientów pomogą w wyborze odpowiedniej butelki. Które wino jest półsłodkie? Jak to sprawdzić? Smak wina nie musi znajdować się na etykiecie, choć niektórzy producenci wyraźnie go zaznaczają. Medium sweet lub semi sweet nie powinno budzić wątpliwości, że chodzi o wino półsłodkie. Jednak takie wskazówki nie zawsze są na butelkach. Inne określenia, na to wino to np.: Moelleux, Semidolce, Semidulce. Bardziej zaawansowani konsumenci mogą szukać na etykiecie informacji o ilości cukru w winie. Kiedy jest go od 13 do 45 g/l można mówić o winie półsłodkim. Nieco inny poziom zawierają wina musujące. Wtedy wartości od 32 do 50 g/l oznaczają półsłodki smak. Czym charakteryzują się wina półsłodkie? Wina półsłodkie wyróżniają się dość uniwersalnym smakiem. Nikogo nie zaskoczy w nim ani nadmierna słodycz, ani zbytnia kwasowość. Sprawia to, że jest ono „bezpieczne” i łatwe w odbiorze. Oprócz delikatnej słodyczy ma też przeważnie wiele owocowych akcentów. Są one różne, w zależności od użytej odmiany winorośli. Właśnie dzięki tym kompozycjom, wina są tak lubiane. Na jaki budżet przygotować się przy winie półsłodkim? Ceny win półsłodkich zwykle nie są wysokie, drogie butelki w tej kategorii to wyjątki. Budżet jaki należy na nie przeznaczyć przeważnie nie przekracza 50 zł. W takiej cenie można już dostać bardzo dobre półsłodkie wino. Gdzie powstają wina półsłodkie? Wina półsłodkie produkowane są na całym świecie, niezależnie od regionu czy klimatu. Są jednak miejsca, które od razu się z nimi kojarzą. To na przykład oferta winiarska Gruzji. Kiedyś produkowano tam wina półsłodkie na masową skalę na eksport. Były raczej proste i niezbyt wysokiej jakości. Po tamtych czasach na szczęście niewiele się zachowało. Dziś wina półsłodkie z Gruzji zdobywają liczne wyróżnienia na międzynarodowych konkursach winiarskich. Delikatnie słodki smak najczęściej dają w nich takie odmiany winorośli jak Saperavi - w winach czerwonych i Rkatstiteli - w białych. Innym krajem, który podobnie może kojarzyć się z winami półsłodkimi to Niemcy. Ich Rieslingi występują w różnych wersjach smakowych. Kendermanns Riesling Spätlese jest przykładem lekko słodkiego wina. Winogrona użyte do jego produkcji zostały zebrane nieco później niż zazwyczaj i dzięki temu były słodsze. Gruzja i Niemcy to zaledwie dwa kraje winiarskie, które oferują wina półsłodkie, a produkuje się je właściwie wszędzie. Można je dostać między innymi we Francji, Włoszech, Portugalii czy Hiszpanii. Z czym pić wina półsłodkie? Wina półsłodkie są zazwyczaj delikatne i owocowe. Doskonale sączy się je solo. Jeśli jednak zależy nam na serwowaniu ich z jedzeniem, dania powinny opierać się o lekkie i słodkie składniki. Idealnym połączeniem będą desery na bazie owoców, na przykład sernik na zimno z truskawkami albo ciasto z rabarbarem. Latem najlepiej pić je w towarzystwie świeżych owoców. Kiedy sięgać po wino półsłodkie? Takie wino idealnie sączy się na co dzień, ale może być też rewelacyjnym prezentem. Na przykład białe, hiszpańskie Baron de Ley Rioja Semidulce oferuje łagodny smak owoców: ananasa, gruszki oraz jabłka. Jest delikatnie słodkie i eleganckie, a to gwarantuje pewny wybór na prezent. Podobnie jak jego czerwony odpowiednik z Gruzji - Pirosmani. To także znakomity przykład dobrego półsłodkiego wina na prezent. Jeszcze innym słodkim upominkiem będą bąbelki i Señorío De Orgaz Semi Seco. W końcu wina musujące najlepiej podkreślają ważne chwile.