Cydry

Mamy 6 cydrów! Sprawdź naszą ofertę i wybierz swoją ulubioną butelkę już dziś! Cydr to napój zyskujący w Polsce popularność z roku na rok. To sok wyciśnięty z jabłek i sfermentowany jak wino. Cydr to wino czy piwo? Pod względem techniki produkcji bliżej mu do wina (wino jest fermentowane, piwo warzone). Z piwem łączy go niska zawartość alkoholu (2-8% alkoholu). Jak smakuje cydr? Tradycyjny, naturalny polski cydr to trunek kwaskowaty i wytrawny z nutami korzennymi. Delikatny, słodki cydr ma bardziej smak jabłka, z intensywnym, jabłkowym aromatem.

Cydr Lubelski Niefiltrowany Antonówka 1L 604350

Białe, Półwytrawne, Polska
7.53 średnia ocen
15 głosów
13.99 zł

podstawowa

Porady
8.5/10

Cydr: słońce ciepłe dni i radość

Lato, słońce, wspaniała pogoda. Aż się prosi, aby w takiej scenerii sięgnąć po cydr - napój na bazie soku jabłkowego. Swoją świeżością i orzeźwieniem wprawi w dobry nastrój każdego. Na rynku jest mnóstwo rodzajów cydrów, który wybrać? Pozwól, że podpowiem…

Wino Cydr Lubelski Klasyczny 0,75 604969

Białe, Słodkie, Polska
9.00 średnia ocen
10 głosów
11.99 zł

podstawowa

Wino Cydr Lubelski Rose Niefiltrowany 0.40 l 604717

Różowe, Słodkie, Polska
6.89 średnia ocen
9 głosów
7.99 zł

podstawowa

Cydr Lubelski Niefiltrowany Antonówka 0,4L 604349

Białe, Półwytrawne, Polska
8.25 średnia ocen
8 głosów
5.99 zł

podstawowa

Wino Cydr Lubelski Antonówka Niefiltrowany 0,75 604970

Białe, Półwytrawne, Polska
8.00 średnia ocen
2 głosów
13.99 zł

podstawowa

Cydr Lubelski Miodowy Niefiltrowany 0,4L 604352

Białe, Słodkie, Polska
9.00 średnia ocen
5 głosów
5.99 zł

podstawowa


A jak produkuje się cydr? Jabłka rozgniata się i wyciska sok w prasie, a następnie należy go sklarować. Następnie pora na fermentację z konkretnymi rodzajami drożdży selekcjonowanych. Później napój jest filtrowany z użyciem ziemi okrzemkowej.

Rodzaje cydru nazywa się stylami. Najpopularniejsze pochodzą z Anglii (West Country – mocny napój bez gazu), Francji i Hiszpanii. Cydr francuski to słodki, delikatnie gazowany napój, a hiszpański cydr jest bardziej kwaśny.