Cydry

Mamy 9 cydrów! Sprawdź naszą ofertę i wybierz swoją ulubioną butelkę już dziś! Cydr to napój zyskujący w Polsce popularność z roku na rok. To sok wyciśnięty z jabłek i sfermentowany jak wino. Cydr to wino czy piwo? Pod względem techniki produkcji bliżej mu do wina (wino jest fermentowane, piwo warzone). Z piwem łączy go niska zawartość alkoholu (2-8% alkoholu). Jak smakuje cydr? Tradycyjny, naturalny polski cydr to trunek kwaskowaty i wytrawny z nutami korzennymi. Delikatny, słodki cydr ma bardziej smak jabłka, z intensywnym, jabłkowym aromatem.

A jak produkuje się cydr? Jabłka rozgniata się i wyciska sok w prasie, a następnie należy go sklarować. Następnie pora na fermentację z konkretnymi rodzajami drożdży selekcjonowanych. Później napój jest filtrowany z użyciem ziemi okrzemkowej.

Rodzaje cydru nazywa się stylami. Najpopularniejsze pochodzą z Anglii (West Country – mocny napój bez gazu), Francji i Hiszpanii. Cydr francuski to słodki, delikatnie gazowany napój, a hiszpański cydr jest bardziej kwaśny.