Wina Półwytrawne

45 win odpowiada Twoim kryteriom wyszukiwania. Wina półwytrawne to bardzo ważny segment w ofercie wielu producentów. Konsumenci wybierają je głównie ze względu na ich łagodny charakter oraz orzeźwiający smak i owocowość. Często wiąże się to również z uprzedzeniem do win wytrawnych, które mogą wydawać się ciężkie i skomplikowane. Wina półwytrawne nie przytłaczają swoją słodyczą, dlatego dużo łatwiej jest w przyszłości docenić ich smak. Zapraszamy do eksplorowania listy win półwytrawnych z całego świata, gdzie szczegółowe opisy, wysokiej jakości zdjęcia oraz opinie naszych Klientów pomogą w wyborze odpowiedniej butelki. Co to znaczy, że wino jest półwytrawne? Wina półwytrawne produkowane są z tych samych winogron co wina wytrawne i słodkie. O tym, czy wino możemy nazwać półwytrawnym decyduje ilość cukru resztkowego w jego składzie. Cukier resztkowy to taki, który nie został przefermentowany i pozostał w winie po zakończeniu jego fermentacji. Ogólnie przyjęte normy dotyczące laboratoryjnej ilości cukru w litrze wina mówią, że w winach wytrawnych nie może ono przekraczać 4 gram/litr, a w winach półwytrawnych musi mieścić się między 4 a 12 gram/litr. Nie są to jednak uniwersalne wytyczne, których możemy używać do analizy wszystkich win z całego świata. Wiele krajów i apelacji posiada własne normy, dopuszczające często niższą lub wyższą zawartość cukru. Przykładem może być Primitivo di Manduria gdzie poziom cukru może osiągać nawet 18 gram w litrze. W krajach, gdzie panuje cieplejszy klimat, łatwiej jest uzyskać wyższy poziom cukru w winie. Duża ilość słońca sprawia, że winogrono dojrzewa szybciej i jest słodsze. W regionach zimniejszych np. we Francji, ciężej jest osiągnąć podobny stopień dojrzałości jak np. w winach z Chille. W krajach niemieckich przynależność wina do danej kategorii smakowej definiują specjalne przepisy. I tak na przykład wino półwytrawne to takie, którego ilość cukru resztkowego oscyluje w granicach między 12 a 18 gram w litrze, ale pod warunkiem, że kwasowość nie jest wyższa niż 10 gram/litr. W niektórych krajach zdarza się, że producenci zmuszeni są do mechanicznego dodawania cukru, bo winogrono nie dojrzało odpowiednio i ma w sobie za mało tego składnika. Aromaty i smaki win półwytrawnych O doskonałości win półwytrawnych świadczy zachowanie bilansu między słodyczą a kwasowością. Im wyższy poziom kwasowości tym wino swoim smakiem bardziej przypomina wina wytrawne. Dobre wino półwytrawne to takie, którego smak jest delikatny i dobrze zbilansowany. Kwasowość takiego wina nie przytłacza i pozwala cieszyć się pełnią aromatów. Smak win z odrobiną słodyczy czaruje ciepłym, przyjemnym bukietem i soczystością. Wina białe zyskają aromaty dojrzałych żółtych owoców np. brzoskwiń, moreli, gruszek. Wina czerwone zaś, przepełnione będą dojrzałymi malinami, truskawkami czy niuansem marmolady. Słodycz owocu nie powinna jednak przytłaczać i całkowicie zasłonić stylu wina. Konkretne szczepy winogron mają bowiem swój indywidualny charakter, któremu dodanie odrobiny cukru nie jest w stanie przeszkodzić w pokazaniu atutów. Łączenie z potrawami Główną zasadą przy łączeniu wina z jedzeniem jest zachowanie równowagi - tak aby trunek nie zdominował smaku potrawy i odwrotnie. Wina mocne i zdecydowane powinno serwować się z cięższym mięsem, sosami lub po prostu z wyrazistym jedzeniem. Potrawy lżejsze, których smak jest aksamitny, podawane powinny być z delikatnym trunkiem. Wino półwytrawne sprawdzi się idealnie jako towarzysz kuchni orientalnej, gdyż pikantne, mocno przyprawione dania idealnie współgrają z lekką słodyczą. Idąc tym tropem, białe półwytrawne wina pasować będą do pikantniejszego drobiu, curry lub musztardowych winegretów. Wina czerwone z odrobiną słodkości będą smakować doskonale z kabanosem, pikantną kaczką lub owocowym sosem do mięs. Słodsze wina to oczywisty wybór przy podawaniu deserów. Jako aperitif warto postawić na półwytrawne wino musujące, polecamy szczególnie hiszpańskie cavy lub lekkie włoskie prosecco.