Nic więc dziwnego, że chcąc kupić butelkę wyjątkowych alkoholi, klienci często decydują się właśnie na wino z Francji.
Rodzaj francuskiego wina określany jest na podstawie regionu z którego pochodzi, natomiast najpopularniejsze rozróżnienie odbywa się na podstawie terroir, czyli zespołu naturalnych czynników, takich jak gleba, klimat, nasłonecznienie, temperatura, suma opadów, które decydują o jakości winnicy. Warto tutaj wspomnieć o oznaczeniu grand cru na etykietach, określającym zbiory z najlepszych działek.
Najpopularniejsze czerwone wina francuskie są produkowane ze szczepów: grenache, cabernet sauvignon, merlot, carignan, cabernet franc, syrah, oraz pinot noir. Wśród białych win francuskich największą popularnością cieszą się szczepy: chardonnay, sauvignon blanc, melon de bourgogne i sémillon.
Najważniejsze regiony winiarskie umiejscowione są w południowej i środkowej Francji. Wśród nich wyróżnić możemy:
Pytając w sklepie o dobre francuskie wina możemy uzyskać wiele odpowiedzi. Trudno byłoby wskazać jedno będące wizytówką tego kraju. Powstają tu eleganckie szampany, modne Chablis, znakomite alzackie Rieslingi, charakterystyczne Sauvignon Blanc z Doliny Loary, słodkie Sauternes czy Chateuaneuf du Pape - nazywane ulubionym winem papieży.
Jest to najbardziej zróżnicowany winiarsko kraj. Podobnie jak niejednolity jest jego klimat - od chłodnej Szampanii wysuniętej na północ, przez region Bordeaux w środkowej Francji, po ciepły, słoneczny region Lanwedocja-Roussillon na południu. Dlatego nie ma tu jednego stylu wina.
Wino z Francji, czyli czy wiesz, że…
Najwyżej w klasyfikacji są francuskie wina posiadające status AOC (Appelation Origine Controlee). W ich przypadku, prawo apelacyjne reguluje: odmiany winogron, wydajność z hektara, sposób winifikacji a nawet poziom alkoholu. Oprócz win AOC, są jeszcze regionalne (Vin de Pays) oraz stołowe.
We Francji ponad 30 lat temu narodziło się popularne w listopadzie święto Beaujolais Nouveau obchodzone dziś na całym świecie. Co roku w trzeci czwartek listopada świętuje się przy kieliszku młodego wina pochodzącego z Burgundii, wina ze środkowej Francji
Wiele popularnych odmian winorośli pochodzi właśnie z Francji, między innymi: merlot, cabernet sauvignon, chardonnay.
Mimo, że przez wiele lat status najdroższego wina na świecie należał do francuskiego wina Château Pétrus, nie oznacza to, że wina z Francji muszą być drogie. Butelki mogą mieć różną wartość. Na portalu Winezja.pl prezentujemy wina o różnej wartości, zaczynającej się już od 29,99 zł. Tyle kosztuje Nos Racines Sauvignon Blanc, które jest znakomitym winem na co dzień. W dodatku jest jednym z najpopularniejszych win.
Wina francuskie najczęściej jednak wybiera się na prezent. Panuje bowiem przekonanie, że połączenie wina i Francji to znakomita jakość, a wtedy szczególnie nam na niej zależy. Takim idealnym podarunkiem może być na przykład Joseph Drouhin Petit Chablis. Jest to wino wyprodukowane z popularnej na całym świecie odmiany Chardonnay. Na tle innych owocowych win z tego szczepu, to wyróżnia się dodatkowo charakterystyczną dla Burgundii mineralnością. To przykład francuskiego wina wytrawnego w cenie powyżej 100 zł. Wśród win franskich powyżej 100 zł na szczególną uwagę zasługują również szampany, które od wielu lat towarzyszą nam podczas ważnych okazji i uroczystości. Warto jednak wspomnieć, że na rynku są również dostępne dobre szampany do 200 zł.
A jakie wina francuskie wybrać dla siebie? Warto zwrócić uwagę na takie rzeczy jak: gatunek francuskiego wina, etykieta, nazwa, butelka, rok, producent i cena wina francuskiego. Kieruj się odpowiednią dla siebie barwą oraz zawartością cukru. Pamiętaj także, że najbardziej doceniane wina są rozlewane na terenie danej winnicy. Na etykiecie takich win powinien widnieć napis: Mis en bouteille au château, Mis en bouteille au domaine lub Mis en bouteille à la propriété. Nazwy najbardziej znanych francuskich win sugerują okolice z których wina się wywodzą, a to zdecydowanie wpływa na ich charakter i aromat. Proponujemy również zwrócić uwagę na główkę butelki. Folia pokrywająca korek powinna być zielona – to znak, że wino było rozlewane na terenie danej winnicy. Na etykiecie próżno szukać informacji o szczepach - to jedna z cech francuskiego wina - ale znajdziemy inne informacje, które pomogą w wyborze. Szukając wina o wysokim potencjale leżakowania, warto szukać win leżakujących w dębowych beczkach.
We Francji znajdziemy także słynny na cały świat, wybitny alkohol - Cognac ("koniak") i Armagnac ("armaniak"). Nazwa pochodzi od regionów ulokowanych w środkowej części kraju, w których powstają i tylko one mogą się tak tytułować (adekwatnie jak w sytuacji z szampanem). Region Armagnac znajduje się na południe od Koniaku. Produkowane w procesie destylacji, swojego stylu nabierają leżakując w dębowych beczkach, zanim ostatecznie trafią do butelek. Specjalne określenia na butelce (VS, VSOP, XO) wskazują na długość leżakowania alkoholu w beczce. Do produkcji armaniaku i koniaku wykorzystuje się winorośl, a dokładniej kupaż kilku szczepów - Colombard, Ugni Blanc, Montils i Semillon.
To trunki, dla których charakterystyczne są nuty karmelu, toffee, skóry i przypraw. Z racji na przyjemny charakter, wiele dłużej leżakujących alkoholi tego typu ma odrobinę słodszy smak. Wykwintny smak i prestiżowy region pochodzenia sprawiają, że to idealny trunek dla koneserów, ale także doskonały prezent dla każdego, kto lubi cieszyć się alkoholami wysokiej jakości.
Fracuskimi alkoholami, na które także warto zwrócić uwagi jest Calvados, który w odróżnieniu od omawianych przed chwilą alkoholi, produkuje się w formie destylatu jabłkowego.
We Francji nie brakuje także wybitnych likierów, w tym słynny likier pomarańczowy typu Triple Sec - tak chętnie wykorzystywany w licznych koktajlach. Najbardziej popularnym drinkiem na jego bazie jest Margarita. Dużą popularnością cieszy się także likier z czarnej porzeczki - creme de cassis. Francuzi przygotowują z niego "Le Kir", czyli mieszankę tego likieru z białym winem Bourgogne Aligote.
Alkohol z Francji cechuje się głębią i wyjątkowym smakiem, dlatego można je wykorzystywać także jako dodatek do dania. Słodkie trunki sprawdzą się chociażby przy deserze i posiłkach o czekoladowo-orzechowym charakterze.
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
Powiedz nam co lubisz, a wybierzemy najlepsze wina dla Ciebie
Ciasteczka są jak dobre wino - sprawiają przyjemność. Ta strona musi korzystać z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.