Wina Różowe

31 win odpowiada Twoim kryteriom wyszukiwania. Wina różowe są produkowane najczęściej z ciemnych winogron w procesie zbliżonym do tworzenia wina czerwonego. Kolor nie jest tak intensywny, jak w przypadku win czerwonych, ponieważ fermentacja ze skórkami trwa bardzo krótko – od kilku do kilkunastu godzin. Zapraszamy do eksplorowania listy win różowych z całego świata, gdzie szczegółowe opisy, wysokiej jakości zdjęcia oraz opinie naszych Klientów pomogą w wyborze odpowiedniej butelki. W Polsce, wina różowe piją przede wszystkim kobiety i przede wszystkim w lecie. To zaledwie 8% naszego winiarskiego rynku. Zupełnie inaczej wygląda sytuacja we Francji, gdzie 9 na 10 konsumentów wina przyznaje się do degustacji tego trunku. Co ciekawsze, spożycie win różowych jesienią jest tam znacznie większe niż win białych. Produkcja Francja jest największym producentem win różowych (1/4 światowej produkcji). Tuż za nią plasują się Włochy, USA i Hiszpania. Te cztery kraje produkują w sumie 75% różu we wszystkich odcieniach: od koloru herbacianej róży, przez łososia i arbuza, aż po fuksję i karmazyn. Istnieją trzy sposoby otrzymywania win różowych. Pierwszy i najpopularniejszy zbliżony jest do produkcji win czerwonych. Polega na ekstrakcji pigmentów ze skórek gron, podczas maceracji w winnym moszczu, który został otrzymany poprzez zgniatanie. Maceracja trwa maksymalnie do kilkunastu godzin, a nie jak w przypadku win czerwonych, do kilku tygodniu. Następnie oddzielane są skórki od moszczu, który dalej fermentuje. Taki styl jest preferowany w Hiszpanii i Portugalii. Drugi sposób polega na miażdzeniu gron niebieskich przed rozpoczęciem fermentacji (jak w winach białych), aby wyzwolić pigment ze skóry. Tym sposobem otrzymuje się Rose d’Anjou. Ostatnim sposobem jest wykorzystanie po prostu różowych winogron, które występują we francuskiej Jurze. Te grona posiadają różowy miąższ i skórkę. Tutaj stosuje się, tak samo jak w przypadku win czerwonych pełną metodę fermentacji. Cechą charakterystyczną wina różowego jest to, że posiada częściowo walory smakowe białego wina (fermentowanego bez skórek) jak i czerwonego (fermentowanego ze skórkami). Stąd czasami wśród niektórych osób pojawia się błędne przekonanie, że wino różowe to mieszanka wina białego i czerwonego. Jakie różowe wino wybrać? Dobre wino różowe jest ciekawą alternatywą win czerwonych i ciężkich win białych, ponieważ posiada cukier resztkowy, przez co wina wytrawne mogą być odbierane w smaku jako wina półwytrawne, a nawet półsłodkie. Cukier zabija m.in. kwasowość i cierpkość wina, dlatego po wina różowe bardzo często sięgają osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z tym trunkiem. Większość rosé pochodzących z Europy to wytrawne propozycje, natomiast, te pochodzące z Nowego Świata reprezentują sobą zdecydowanie słodszy styl. Im ciemniejsze wino różowe, tym większe prawdopodobieństwo, że mamy do czynienia z cięższym i bardziej garbnikowym winem. Przeznaczone są do szybkiego spożycia, dlatego nie powinno się ich przechowywać dłużej niż przez dwa lata. Temperatura podawania waha się w przedziale 11-13 st. C. Do jakich dań podawać różowe wino? Zaletą tego trunku jest neutralność, ponieważ tworzy on doskonały duet z lekkimi przekąskami tj. sałatkami, warzywami, zapiekankami. Pasuje również do przystawek zaprawianych sosem vinaigrette i włoskiej kuchni: pizzy, pasty, spaghetti i innych dań z makaronem w sosie pomidorowym. Sprawdzi się z owocami morza, ryżem, omletem oraz potrawami na bazie ryb i drobiu, ale co ciekawe, świetnie odnajdzie się przy wędlinach a nawet z grzybami i wieprzowiną. Cena wina różowego Rozpiętość cenowa win różowych jest bardzo duża. Nie oznacza to jednak, że tańszy produkt odbiega jakością od tych droższych. Kupują wino warto przede wszystkim kierować się jego budową i aromatami. Cena wina różowego uzależniona jest od rocznika, sposobu uprawy i kosztów produkcji, potencjału dojrzewania czy zdobytych nagród.