Winezja.pl - to witryna z Winami z całego świata

Potwierdź swój kraj

OŚWIADCZAM, ŻE JESTEM PEŁNOLETNI/A I WYRAŻAM ZGODĘ NA PRZEDSTAWIENIE OFERTY ALKOHOLOWEJ.

Nie

Wina na święta wielkanocne

Produkty 1-12 z 40

Zobacz jako
Siatka
Sortuj
Sortuj wg
  • Bestseller
  • Nowy
  • Cena malejąco
  • Cena rosnąco
  • Nazwa A-Z
  • Nazwa Z-A
  • Ocena Sommeliera
  • Ocena Klientów
  • Ilość Opinii
272,94 zł Regular Price 389,94 zł
447,08 zł Regular Price 687,88 zł
219,74 zł Regular Price 313,94 zł
502,98 zł Regular Price 773,88 zł
219,74 zł Regular Price 313,94 zł
Bestseller
opinia 4.3 (369) sommelier 84 pkt
44,99 zł
Białe Wytrawne Francja
40,49 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Francja
220,44 zł Regular Price 314,94 zł
Bestseller
opinia 4.35 (284) sommelier 85 pkt
59,99 zł
Czerwone Wytrawne Usa
53,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Usa
307,98 zł Regular Price 473,88 zł
458,09 zł Regular Price 657,98 zł
227,44 zł Regular Price 324,94 zł
245,64 zł Regular Price 350,94 zł

Które wina, do których dań wielkanocnych?

Na stole wielkanocnym gęsto i często goszczą jajka. Znajdziemy je zarówno w żurku, jak i faszerowane. przyprawione majonezem. Szukając idealnego połączenia z winem, warto zatrzymać się nad butelką z bąbelkami, na przykład z włoskim prosecco czy hiszpańską cavą. Przy jajkach z majonezem, bardzo ciekawym podkreśleniem kremowości posiłku popisać się będzie mogło również spokojnie wino ze szczepu Chardonnay.

A skoro o żurku mowa, warto przy okazji zastanowić się nad dobrym wyborem dla tej klasycznej zupy. Bardzo dobrze tutaj egzamin zda zarówno Sauvignon Blanc, jak i wytrawny Riesling, które dzięki swojej kwasowości i złożonym aromatom uzupełni walory smakowe dania.

Podczas Wielkanocnego obiadu nie może zabraknąć klasycznej, pieczonej białej kiełbasy. Do jej towarzystwa zostać możemy przy Rieslingu lub Chardonnay, lub przejść do otwarcia czerwonego wina. Młode Tempranillo będzie przy tej okazji w punkt, wzbogacając smak mięsa, jednak go nie przykrywając.

Do domowego pasztetu, który często gości w sobie dodatkowo owocowy dodatek, na przykład śliwkę, idealnie sprawdzi się kalifornijski Zinfandel. Jego esencjonalność i lekko dżemisty charakter podkreśli teksturę kryjącą się za tym posiłkiem. To samo wino również będzie doskonałym wyborem przy okazji schabu ze śliwką, które będzie wdzięczne również za butelkę Malbeca lub Cabernet Sauvignon.

Do deserów z kolei polecamy wina z większą ilością cukru resztkowego, które swoją lekkością, idealnym balansem i słodyczą wzbogacą zwieńczenie doskonałego obiadu. Wśród klasyków winiarstwa w tej kategorii polecamy gruzińskie Alazani Valley i Pirosmani, niemieckiego Rieslinga z późniejszych zbiorów, czy lekkie, frizzante Moscato z sycylijskich parceli. Dla bardziej wybrednych smakoszy, szukających bogatych i intensywnych doznań, polecamy portugalską ikonę win wzmacnianych – Porto lub niezwykle esencjonalny, węgierski Tokaj, o długim, orzechowo-miodowym finiszu.

Wina wielkanocne do posiłku i nie tylko

Doskonały balans, którym cechują się nasze propozycje dają możliwość dopasowania win zarówno do posiłku, jak i do samodzielnego spożywania podczas rodzinnych dyskusji. Delikatne klasyki winiarstwa światowego, takie jak Zinfandel, Pirosmani czy Moscato, pozwalają cieszyć się winem niezależnie od tego, czy winem raczymy się od święta, czy też jesteśmy już doświadczonym entuzjastą degustacji. Dzięki temu usatysfakcjonujemy wszystkich obecnych przy świątecznym stole, dając dodatkowy argument bliskim, aby zapamiętali wspólny, wielkanocny posiłek na jeszcze dłużej.