Winezja.pl - to witryna z Winami z całego świata

Potwierdź swój kraj

OŚWIADCZAM, ŻE JESTEM PEŁNOLETNI/A I WYRAŻAM ZGODĘ NA PRZEDSTAWIENIE OFERTY ALKOHOLOWEJ.

Nie

Wina włoskie

Produkty 1-12 z 236

Zobacz jako
Siatka
Sortuj
Sortuj wg
  • Bestseller
  • Nowy
  • Cena malejąco
  • Cena rosnąco
  • Nazwa A-Z
  • Nazwa Z-A
  • Ocena Sommeliera
  • Ocena Klientów
  • Ilość Opinii
Bestseller Obniżona cena
opinia 4.65 (377) sommelier 80 pkt
69,99 zł
Czerwone Półwytrawne Włochy
62,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Półwytrawne Włochy
Bestseller
opinia 4.65 (472) sommelier 88 pkt
69,99 zł
Czerwone Półwytrawne Włochy
62,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Półwytrawne Włochy
Bestseller
opinia 3.9 (244) sommelier 82 pkt
Special Price 37,49 zł Regular Price 49,99 zł

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 37,49 zł

Czerwone Półwytrawne Włochy
37,49 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Półwytrawne Włochy
Bestseller Obniżona cena
opinia 4.8 (178) sommelier 88 pkt
99,99 zł
Czerwone Półwytrawne Włochy
89,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Półwytrawne Włochy
opinia 4 (266) sommelier 81 pkt
48,99 zł
Czerwone Wytrawne Włochy
44,09 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Włochy
Bestseller Obniżona cena
opinia 4.3 (73) sommelier 85 pkt
55,99 zł
Białe Wytrawne Włochy
50,39 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Włochy
Bestseller
opinia 4.5 (200) sommelier 84 pkt
54,99 zł
Czerwone Półwytrawne Włochy
49,49 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Półwytrawne Włochy
Bestseller
opinia 4.4 (173) sommelier 85 pkt
43,99 zł
Białe Wytrawne Włochy
39,59 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Włochy
Bestseller
opinia 4.2 (177) sommelier 87 pkt
46,99 zł
Czerwone Wytrawne Włochy
42,29 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Włochy
Bestseller
opinia 4.35 (26)
49,99 zł
Białe Półsłodkie Włochy
44,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Półsłodkie Włochy

Niedostępny

Bestseller Obniżona cena
opinia 4.55 (134) sommelier 78 pkt
44,99 zł
Białe Słodkie Włochy
40,49 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Słodkie Włochy
Obniżona cena
opinia 4.55 (102) sommelier 87 pkt
63,99 zł
Czerwone Półwytrawne Włochy
57,59 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Półwytrawne Włochy
Wszystkich apelacji jest dziś ponad 400, przy czym około połowa win wyższej kategorii przypada na trzy najważniejsze winiarskie regiony kraju. Niższy stopień to wina regionalne (Indicazione di Geografica Tipica/ Indigazione di Geografica Protetta), przedstawiające jednak niezmiernie różny poziom, do najsłynniejszych win kraju włącznie. Wina stołowe noszą oznaczenie Vino da tavola. Ważną cechą włoskiego winiarstwa jest wykorzystywanie w komercyjnej produkcji największej liczby odmian. We Włoszech należy zwracać uwagę na trzy określenia pojawiające się na etykietach: classico – oznaczające najbardziej historyczną część w kilku wybranych apelacjach włoskich, superiore – oznaczające wina o podniesionej jakości w stosunku do generycznej apelacji na tym samym terenie, oraz riserva – wina wymagające wyższej jakości oraz minimalnego określonego czasu dojrzewania przed opuszczeniem winiarni. Wina wegańskie oznaczone są zielonym listkiem.

Regiony winiarskie Włoch

Piemont – położony jest na północnym zachodzie kraju i jest uważany za najważniejszy region winiarski Włoch. Głównym powodem nie są tutaj względy czysto historyczne, lecz przede wszystkim najważniejsze wino regionu. Barolo DOCG i Barbaresco DOCG, nazywane „królem i królową win włoskich”. W Piemoncie jest najwięcej w całym kraju win klasy DOCG. W tym regionie powstają głównie wina czerwone stanowiące około 90% produkcji, białe wina także są produkowane, ale w mniejszej ilości. Najważniejszą odmianą w tym regionie jest Nebbiolo, a w ślad za nią Barbera, Dolcetto, Ruche z odmian czerwonych a z białych Moscato, Arneis. Warto pamiętać, że w tym regionie uprawiane są również światowe odmiany takie jak Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Noir oraz Cabernet Sauvignon.

Veneto – leży na północnym wchodzie Włoch Wenecja Euganejska to jeden z trzech najważniejszych winiarskich regionów kraju, ze względu na klasę win i historię regionu oraz ilości wytwarzanych win. Ikoną tego regionu jest Amarone DOCG, a najbardziej rozpoznawaną jest Valpolicella DOC. Na terenie Veneto powstają także wina DOC Recioto , Ripasso, Superiore oraz Classico. Amarone i Recioto to wina wytrawne i słodkie które produkowane są metodą podsuszania winogron inaczej nazywaną „appassimento”. Kolejną gwiazdą tego regionu są wina kilku apelacji Prosecco, czyli wina musującego produkowanego metodą klasyczną. Veneto słynie również z lekkich win czerwonych z Bardolino DOC powstających nad brzegiem jeziora Garda. Najważniejszymi czerwonymi odmianami lokalnymi są Corvina, Corvinone, Veronese, Rondinella i Molinara, a białymi Garganego, Trebbiano di Soave, Pinot Grigio oraz Glera. Uprawiane są również odmiany szczepów Francuskich: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Carmenere, Chardonney oraz Sauvignon Blanc.

Toskania – ten Włoski region rozciąga się po zachodniej stronie centralnej części Italii, jest z pewnością najpopularniejszym włoskim regionem, nie tylko wśród miłośników wina. Jest to trzeci najważniejszy region we Włoszech. Możemy tutaj odnaleźć Brunello di Montalcino DOCG, nazywane potocznie „wicekrólem win włoskich”, oraz najpopularniejsze czerwone wina włoskie na świecie, pochodzące z jednej apelacji na terenie Chianti DOCG. Pozostałe apelacje to Vino Nobile di Montepulciano DOCG, Carmignano DOCG z win czerwonych oraz Vernaccia di San Gimignano spośród białych. Kolejne najważniejsze oraz najbardziej znane to tak zwane Supertoskany. Supertoskany są sklasyfikowane zazwyczaj jako wina regionalne oprócz Bolgheri Sassicaia DOC. Dominującą czerwoną odmianą lokalną jest występująca pod różnymi miejscowymi nazwami Sangiovese, które w winach jakościowych najczęściej jest uzupełniane lokalnymi odmianami Canaiolo, Mammolo, Colorino i Malvasia Nera, a także dozwolonymi odmianami międzynarodowymi, najczęściej Merlot i Cabernet Sauvignon. Spośród lokalnych białych szczepów to Vernaccia i Vermentino, Trebbiano Toscano oraz Malvasia. Trebbiano jest podstawową dla innej lokalnej specjalności: długo dojrzewającego, często niesamowicie słodkiego Vin Santo, powstającego w różnych apelacjach Toskanii. W regionie uprawia się także Chardonnay, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Syrah oraz Pinot Noir.

Abruzzo - region położony na zachodzie centralnych Włoch słynący z dwóch apelacji Montepulciano d’Abruzzo DOC dla win czerwonych oraz Trebbiano d’Abruzzo dla białych. Wina w tym regionie ze względu na chłodniejszy klimat i cięższe ziemie, są zdecydowanie bardziej orzeźwiające i smukłe. Najważniejszymi odmianami regionu są Montepulciano i Trebbiano z czerwonych oraz biała odmiana Pecorino dająca wina krągłe i mineralne. Odmiany międzynarodowe najważniejsze w regionie to Chardonnay i Cabernet Sauvignon.

Puglia – położona na południowym wchodzie Włoch Apulia słynie przede wszystkim z apelacji Primitivo di Manduria DOC, Primitivo Salento DOC, Salice Salentino DOC oraz Copertino DOC. Emblematyczną odmianą jest tutaj primitivo jednak niewiele mniejszą rolę odgrywają Negroamaro, Nero di Troia oraz Malvasia Nera. Białe wina w dużo mniejszej ilości głównie ze szczepów Trebbiano oraz Chardonney. Można również używać odmiany Zinfandel która jest spokrewniona z Primitivo. Lokalną specjalnością jest też słodkie wino Moscato di Trani DOC.

Sycylia – Włoska wyspa otoczona morzem, położona na południe od kontynentalnej części kraju, często nazywana „zbiornikiem Włoch”. Nie chodzi tutaj tylko o ilość produkowanych win włoskich, ale o różnorodność używanych odmian, zarówno znanych i innych włoskich regionów, jak i międzynarodowych. Sycylia jest znana przede wszystkim z bogatych, dobrze zbudowanych win włoskich regionalnych, zwłaszcza jednoszczepowych. Główne apelacje to Etna DOC oraz Cerasuolo di Vittoria DOCG. Specjalnością są wina słodkie Passito di Panteleria DOC powstające z odmiany Mocato, oraz jedno z najstarszych win świata – wino wzmacniane Marsala DOC. Najważniejsze białe odmiany to Grillo, Inzolia, Cataratto i Grecanico a czerwonymi Nero d’Avola, Pericone, nerello Mascalese, Nerello Cappuccio oraz Frapato. Z odmian międzynarodowych Muscat – nazywany lokalnie Zibibbo, Chardonnay, Syrah oraz Merlot.

Sardynia – leżąca na zachód od centralnej części kraju, z uwagi na stylistykę swoich win włoskich stanowi wyraźnie odrębny fragment włoskiego winiarstwa. Najbardziej znanymi apelacjami tego regionu są Cannonau di Sardegna DOC, Vermentino di Gallura DOCG oraz Vermentino di Sardegna DOC. Większość występujących tu apelacji dotyczy uprawianych na wyspie odmian. Ikoną Sardyni jest Cannonau, znany też jako Garnacha (Grenache) w Hiszpanii i we Francji. Drugą twarzą Sardynii jest odmiana Vermentino, która na tej wyspie osiąga apogeum swojego profilu Spośród innych odmian uprawianych w tym regionie z pewnością należy wymienić Cangnulari, Monica oraz Nuragus de Sulcius, a z win białych odmianę Torbato. Lokalną ciekawostką jest wino wzmacniane Vernaccia di Oristano DOC, praktycznie niespotykane poza tutejszymi restauracjami i enotekami.

Wina Włoskie rodzaje i nazwy

Wina Włoskie cieszą się dużym zainteresowaniem wśród naszych użytkowników. Szczególnymi pochwałami cieszy się lekkie czerwone wino o nazwie Messer del Fauno, czy przyjemnie musujące Ponte Prosecco. Ogromnym zainteresowaniem w naszym serwisie cieszą się również Conte di Campiano Appasimento i Primitivo. Prawdziwie dobre wina włoskie pochodzą z winnic znanych rodzin, takich jak Antinori, La Spinetta, Gaja, Masi, Isole e Olena.

Włoskie Alkohole

Z Włoskich alkoholi wyróżniamy:
  • Limoncello liquer – tradycyjny włoski likier o smaku cytrynowym.
  • Aperol – likier bazujący na pomarańczach i ziołach.
  • Amaretto – włoski likier na bazie migdałów.
  • Grappa – destylat przefermentowanych wytłoków i pestek winogron.
  • Martini – koktajl zrobiony z ginu i wytrawnego wermutu.