Winezja.pl - to witryna z Winami z całego świata

Potwierdź swój kraj

OŚWIADCZAM, ŻE JESTEM PEŁNOLETNI/A I WYRAŻAM ZGODĘ NA PRZEDSTAWIENIE OFERTY ALKOHOLOWEJ.

Nie

Likiery

Produkty 1-12 z 13

Zobacz jako
Siatka
Sortuj
Sortuj wg
  • Bestseller
  • Nowy
  • Cena malejąco
  • Cena rosnąco
  • Nazwa A-Z
  • Nazwa Z-A
  • Ocena Sommeliera
  • Ocena Klientów
  • Ilość Opinii
opinia 4.55 (9) sommelier 90 pkt
49,99 zł
Austria
44,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Austria
opinia 5 (10) sommelier 85 pkt
54,99 zł
Austria
49,49 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Austria

Niedostępny

opinia 4.35 (12)
39,99 zł
Bułgaria
35,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Bułgaria
opinia 4.75 (18)
44,99 zł
Bułgaria
40,49 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Bułgaria
94,99 zł
Bułgaria
85,49 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Bułgaria
opinia 5 (4)
64,99 zł
Włochy
58,49 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Włochy
Obniżona cena
opinia 4.75 (17)
69,99 zł
Irlandia
62,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Irlandia
44,99 zł
Włochy
40,49 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Włochy
sommelier 85 pkt
79,99 zł
Austria
71,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Austria
119,99 zł
Francja
107,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Francja
21,99 zł
Bułgaria
19,79 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Bułgaria
119,99 zł
Francja
107,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Francja

Konsystencja i smak

Likiery wyróżniają się dość gęstą konsystencją i słodkim smakiem (oczywiście od każdej reguły bywają wyjątki. W tym przypadku to Piołunówka, którą zdecydowanie można zakwalifikować do trunków wytrawnych ze względu na przeważającą w niej goryczkę spowodowaną obecnością piołunu). Powstają poprzez aromatyzowanie czystego alkoholu, gdzie składnikiem jest także mleko, śmietana, wino oraz inne alkohole (takie jak whisky czy koniak). Zawierają wyciąg z owoców, kwiatów, ziół i często korzeni. Można je pić zarówno bez dodatków, jak i w postaci drinków.

Likiery na bazie śmietanki

Likiery alkoholowe na bazie śmietanki (np. Merrys Irish Cream o smaku solonego karmelu w cenie 49,99) doskonale sprawdzą się latem, jako dodatek do ulubionych lodów. Równie dobrym rozwiązaniem jest dodanie takiego likieru do kubka z kawą – wzbogaci to jej smak i wyeliminuje potrzebę dosłodzenia gorącego napoju. Na sporą uwagę zasługuje również Ovovit – likier jajeczny firmy J.A. Baczewski. Najpopularniejszy w okresie świąt wielkanocnych, na co dzień stanowi przyjemny sposób spędzania zimowego wieczoru, dodany do ciast nadaje im charakteru i aromatycznej waniliowej nuty.

Nazwa

Likier wziął swoją nazwę od łacińskiego liquefacere, co w wolnym tłumaczeniu oznacza po prostu rozpuszczać, lub mieszać. Alkohol ten musi spełniać dwa istotne warunki, aby mógł nazywać się likierem. Pierwszy warunek to minimalna zawartość cukru. W zależności od rodzaju likieru powinna wynosić co najmniej 70g, 80g lub 100g. Drugi warunek to minimalna zawartość alkoholu, która nie może spaść poniżej 15%.

Historia trunku

Likiery były znane już w czasach starożytnego Rzymu, kiedy to popularność zyskał tak zwany „Likier Hipokratesa”. Powstawał poprzez połączenie wina i miodu. Często doprawiano go cynamonem lub różnymi ziołami. Początkowo likiery były stosowane głównie jako dobry sposób, aby szybciej wyleczyć się z jakiejś choroby, a wszystko to przez angielską rozprawę naukową napisaną przez Johna Frencha, w XVII wieku. Uczyła o tym, że istnieje wiele leków na bazie alkoholu, które naprawdę pomagają. Ludzie zaczęli masowo stosować takie rozwiązane, chcąc pozbyć się problemu z łysieniem, trądzikiem, odrą, a także po to, aby zachować lub przywrócić wieczną młodość. Powszechnie stosowaną metodą odtruwania organizmu było odkażanie się od środka. Niestety w XVII wieku metody produkcji i jakość destylatów nie zasługiwały na złoty medal, co skutkowało nieprzyjemnym zapachem, a przede wszystkim smakiem likierów. W związku z tym zaczęto je dosładzać (chociażby miodem) lub aromatyzować (olejkami lub ziołami). Z biegiem czasu udoskonalono metody uzyskiwania aromatyzowanych alkoholi do tego stopnia, że w XIX wieku i na początku XX stały się bardzo popularne i powszechnie dostępne. Dzisiaj, pomimo tego, że ustąpiły miejsca innym wyrobom alkoholowym, wciąż pozostają cenione i często wręczane jako drobny prezent w ramach podziękowania.

Choć przyjęło się, że likier to trunek kobiecy, panowie również uwielbiają jego smak. Pod względem zawartości alkoholu przewyższa wino, ale wciąż nie dorównuje mocniejszym whisky. Właśnie z tego względu stanowi doskonałą alternatywę, kiedy chcemy spróbować czegoś innego.