Wina Primitivo

10 win odpowiada Twoim kryteriom wyszukiwania. Primitivo to czerwona odmiana winogron o wyjątkowo ciemnej skórce, która uprawiana jest w całej Apulii we Włoszech i właśnie tam znalazłam idealne siedlisko dla siebie – szczep primitivo pochodzi z prowincji Taranto, z której to otrzymujemy doskonałe wino Primitivo di Manduria. Wina wytworzone ze szczepu Primitivio dają wina bogate, złożone, o intensywnej czerwonej barwie. Aromat przepełniony jest nutami fig, jagód, jeżyn. Primitivo w smaku to wino wyjątkowo łagodne, przypominające nutami konfiturę czy marmoladę z ciemnych, leśnych owoców, wiśni czy malin. Uprawiane w odpowiednich warunkach niekiedy zaskakuje intensywniejszymi akcentami pieprzu, lukrecji i ziół. Odpowiednie połączenie słodkiej owocowości, niskiej kwasowości oraz odrobiny przypraw powoduje, że Primitivo jest winem, które spotkało się z wyjątkowym uznaniem Klientów. Wytrawne wina ze szczepu Primitivo są idealnym pomysłem na rozpoczęcie przygody z degustacjami win czerwonych. Ze względu na swoją dużą owocowość i jedwabistość na podniebieniu, wina primitivo rewelacyjnie sprawdzają się dla wielbicieli win półwytrawnych. Cena Primitivo także nie jest wygórowana. Zapraszamy do eksplorowania listy 8 czerwonych win ze szczepu Primitivo, gdzie szczegółowe opisy, wysokiej jakości zdjęcia oraz opinie naszych Klientów pomogą w wyborze odpowiedniej butelki. Skąd wywodzi się Primitivo? Pochodzenie szczepu Primitivo jest ciągle tematem wielu dyskusji. Bez wątpienia jego domem obecnie są południowe Włochy, natomiast najprawdopodobniej szczep został sprowadzony na te tereny z winnic chorwackich i znany w tamtych rejonach jako Crljenak Kasteljanski. Mniej formalne pogłoski donoszą, że rodowód wina Primitivo sięga aż starożytnych Fenicjan, a wino ze szczepu Primitivo podane było podczas ostatniej wieczerzy (!). W XIX wieku odmiana Primitivo została wprowadzona do Stanów Zjednoczonych, gdzie znana jest pod nazwą Zinfandel. Nazwa szczepu pochodzi od łacińskiego słowa „primativus” i oznacza „wczesne dojrzewanie” – we Włoszech owoce Primitivo są zbierane jako jedne z pierwszych. W latach 90’ wino Primitivo było zagrożone wyginięciem – dyrektywy unijne zarządziły wycofywanie szczepu i uprawy podlegały likwidacji ze względu na trudności w uprawie. Na szczęście w odpowiednich dla wina Primitivo regionach szczep przetrwał i zachował się do teraz w wyjątkowych, bardzo starych i cennych winnicach. Winorośl Primitivo dojrzewa wcześnie, daje niskie plony, jest bardzo wrażliwa na zmiany temperatur, przymrozki, suszę i wilgoć. Niezwykle ważny jest odpowiedni czas zbiorów Primitivo na wino, ponieważ owoce mają tendencję do szybkiego przejrzewania, przez co tracą swoją wyjątkową owocową świeżość. Dojrzewanie na słonecznych terenach gwarantuje wysoki poziom cukru, co jest jego ogromną zaletą. Wczesne dojrzewanie oznacza, że uzyskane wina są pełne, soczyste, bogate, owocowe. Wina Primitivo bardzo często przechowuje się w beczkach, aby dojrzało oraz nabrało charakterystycznych dla dębu nut wanilii oraz słodkiej gładkości. Otwierając butelkę wina Primitivo od razu czujemy mnóstwo owocowości, ciepła i słońca terenów, w której dojrzewały owoce. Czy cena Primitivo jest wysoka? Wina Primitivo kosztują od kilkudziesięciu do kilkuset złotych i zależne jest to od regionu, z którego pochodzi wino, leżakowania w beczkach i czasu dojrzewania w nich, metod produkcji, producenta oraz rocznika. Jest ono stosunkowo tanie ze względu na mniejszą popularność, aniżeli inne włoskie szczepy, natomiast ich niesamowicie wysoka jakość wielokrotnie zaskakuje! Wielbiciele amerykańskiego Zinfandela odnajdą swoje ulubione aromaty i smaki we włoskim Primitivo, ponieważ szczepy te są tą samą odmianą. Wina Primitivo ze względu na swoją intensywność aromatów i smaków, obecne taniny oraz garbniki, a także charakter i akcenty przypraw i ziół pochodzący od terroir, często towarzyszy posiłkom oraz w kuchni. Doskonale będzie pasować do pieczonej jagnięciny, dań z burakami czy też do potraw z wędzonym boczkiem.