Tymczasem, aby powstały doskonałe, naturalne wina słodkie, którego cukier pochodzi wyłącznie z winogron, winiarz musi się nie lada nagłowić, z założenia daleko bardziej niż przy produkcji win wytrawnych.
Słodkie wino może być trudniejsze w produkcji od wina wytrawnego. Wina naturalnie słodkie zawierają duże ilości nieprzetworzonego przez alkohol cukru resztkowego pochodzącego z winogron. Smak wina jest kluczowy, a ten determinuje rodzaj wina, czy też raczej - sposób jego wytwarzania. Do wyboru mamy wina late harvest (czyli tzw. późny zbiór), botrytyzowane, lodowe, wzmacniane alkoholem i z podsuszonych winogron.
Niektóre wina słodkie powstają z winogron przejrzałych, inne z winogron zaatakowanych przez szlachetną pleśń gatunku Botrytis cinerea (wina botrytyzowane). Znany jest chociażby tokaj z Węgier i francuski sauternes. Wina lodowe powstają z winogron, które pozostawiono na krzewach do pierwszych mrozów, w listopadzie i grudniu, to najczęściej trunki z Niemiec i Kanady, ale nie tylko. Wino wzmacniane (likierowe) powstają przez dodanie wysokoprocentowego alkoholu, co dodatkowo przedłuża trwałość – najbardziej znane to porto, sherry, madera. Z kolei metoda suszenia gron i odparowania z nich wody pozwala na uzyskanie wyjątkowego alkoholu o doskonałej jakości, wysoka zawartość cukru i charakterystycznym smaku. Wina słodkie w tym stylu to na przykład vin santo z Toskanii. Ciekawym wyobrem na ciepłe dni są np. słodkie białe wina musujące pokroju Moscato d'Asti, o niskiej zawartości alkoholu, co gwarantuje wczesne przerwanie fermentacji. Dzięki temu te wina zawierają jedynie 5% alkoholu i dużą ilość cukru resztkowego. Innym przykładem win, które korzystają z takiej metody to np. niemieckie Rieslingi, które często mają poniżej 10% alkoholu, prezentując wersje półwytrawne i półsłodkie.
Kraj pochodzenia i region zawsze ma duże znaczenie, wina słodkie botrytyzowane potrzebują odpowiedniej wilgoci, a do win lodowych - odpowiednich przymrozków. Dlatego właśnie nie na całym świecie może powstać wino odpowiedniej klasy przy użyciu podobnych technik uprawy i winifikacji.
Wina słodkie stanowią idealną parę dla deserów (lodów, ciast i ciastek, budyni) i innych dań – sałatek ze słodkimi dodatkami, lekkich mięs czy słodkich sosów. Wino słodkie wspaniale współgra z owocami (również suszonymi), cytrusami i przyprawami korzennymi. Kiedy chcesz podać wino do słodkiego deseru, wybierz trunek o podobnym poziomie słodkości do serwowanego dania, żeby nie wydawało się kwaśne. W przypadku czekolady masz do wyboru słodkie, intensywne wina. Jeżeli serwujesz owoce, wybierz lekkie, półsłodkie wino. Smak cytrynowych deserów doskonale podkreśli białe wino słodkie o cytrusowych nutach. Z kolei do deserów zawierających przyprawy korzenne czy ciemną czekoladę sprawdzą się cięższe wina słodkie czy wina wzmacniane.
Wino słodkie jest nie tylko wyśmienitym dodatkiem do deseru, ale też deserem samym w sobie - warto podać gościom lampkę słodkiego wina na koniec posiłku. Co więcej, wino słodkie czerwone potrafi uzupełnić doskonale deskę dojrzałych, pleśniowych serów np. z dodatkami orzechowymi. Klasycznym połączeniem jest również słodki Sauternes z foie gras.
Od dobranego szczepu winogron zależy smak wina - jego styl i aromaty. Czy zatem istnieją grona, które doskonale nadają się do słodszych win? Naturalnie tak - wiemy już jak powstają wina słodkie, więc właściwym wnioskiem jest również, iż łatwiej jest zrobić taki trunek ze szczepu, który zapewni dużą ilość cukru resztkowego. Chociaż wykorzystując odpowiednie techniki możemy poradzić sobie także z innymi odmianami - wybranie takiej z tendencją do dużej koncentracji cukrów z pewnością pomaga.
Wychodząc z założenia, że grono potrzebuje mieć sporą koncentrację cukru, możnaby dojść do wniosku że uprzywilejowane są miejsca gorące, o dużym nasłonecznieniu. I jest w tym sporo racji, grona w takich warunkach oczywiście dojrzewają w promieniach słonecznych, ale spoglądając na najsłynniejsze wina słodkie i ich pochodzenie można również dać się zaskoczyć. Słodkie Rieslingi z Niemiec, Sauternes z całkiem chłodnego Bordeaux, słynne wina lodowe - chociażby z Kanady - to tylko kilka przykładów, które udowadaniają, że zimniejsze regiony również doskonale radzą sobie ze słodyczą w winie, odpowiednio redukując wysoką kwasowość, które zwykle mają w sobie trunki wytrawne. Dlatego dobre wino słodkie to efekt wielu pomniejszych czynników.
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
Powiedz nam co lubisz, a wybierzemy najlepsze wina dla Ciebie
Ciasteczka są jak dobre wino - sprawiają przyjemność. Ta strona musi korzystać z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.