Wina musujące Cava

7 win odpowiada Twoim kryteriom wyszukiwania. Cava to musujące wino produkowane w Hiszpanii. Ma kilka cech wspólnych z szampanem, dzięki czemu podobnie orzeźwia i spełnia się w roli toastów. A do tego znacznie mniej kosztuje.   Cava - wino musujące z Hiszpanii  Cava powstaje w Hiszpanii, głównie w regionie Penedès w Katalonii (ok. 95%), jednak może się zdarzyć, że zostanie także wyprodukowana w regionie Rioja.  Takim przykładem jest Cava DO. To bowiem jedyna apelacja na Półwyspie Iberyjskim, która dopuszcza produkcję tego wina w innych regionach. Wino powstaje tzw. metodą szampańską. Można nawet powiedzieć, że to odpowiednik szampana w Hiszpanii. Metoda ta zwana również klasyczną lub tradycyjną polega na drugiej fermentacji w butelce. Oprócz cavy i szampana w ten sam sposób produkuje się włoską franciacortę, a także niemieckie i austriackie wina musujące sekt.   Choć jest dziewięć odmian winorośli, w tym także czerwonych, z których można zrobić cavę, zwykle używa się trzech. Najczęściej jest to mieszanka lokalnych - hiszpańskich szczepów winorośli: macabeo, xarel-lo i parellada. Oprócz orzeźwienia i kwasowości, oferują one także owoce i łagodność, co sprawia, że wino jest łatwe do picia. Dodatkowo ciepły klimat Hiszpanii dodaje cavie delikatnej słodyczy. Wina te raczej rzadko są jednoodmianowe.  Jakie są cavy i którą wybrać?  Jest wiele rodzajów tego hiszpańskiego, wina musującego. Cava może być biała i różowa. Najbardziej podstawowym podziałem wina jest jego smak. Występuje w wersji: wytrawnej (brut nature, brut), półwytrawnej (extra dry lub extra seco), półsłodkiej (semi seco) i słodkiej (dulce). Oprócz tego cavy dzieli się w zależności od długości starzenia. Klasyczna musi dojrzewać w butelce minimum 9 miesięcy. Jest jeszcze reserva, gdzie okres dojrzewania w butelce waha się pomiędzy 15 a 30 miesięcy oraz gran reserva, która dojrzewa ponad 30 miesięcy. Od długości procesu starzenia zależy czy w kieliszku będziemy mieli młode i bardzo rześkie wino o akcentach owocowych, czy nieco bardziej eleganckie i złożone, idące w stronę nut orzechowych. Jest też nowa kategoria tego wina musującego - Cava de Paraje Calificado. Powstaje z konkretnych parceli, musi być rocznikowa i przez minimum 36 miesięcy leżakować w butelce. Jest to cava prestiżowa, wysokiej jakości.   Szampan a cava - podobieństwa i różnice  Dziś rzadko już słyszy się, by ktoś określał cavę mianem szampana. Dzięki między innymi popularności prosecco, przestajemy nazywać szampanem wszystkie wina musujące. Często jednak zestawia się je ze sobą i porównuje. I tak na przykład cava i szampan powstają w ten sam sposób, czyli metodą tradycyjną, polegającą na drugiej fermentacji w butelce. W obu przypadkach (choć w Hiszpanii znacznie rzadziej) występują wina określane blanc de blancs - wyprodukowane z jednej odmiany chardonnay.  Zdecydowanie więcej jest jednak różnic. Na przykład cava musi co najmniej 9 miesięcy dojrzewać w butelkach, w przypadku szampana to minimum 15 miesięcy (dla cavy jest to już oznaczenie reserva). Hiszpański klimat jest dość stabilny, stąd łatwo zachować ten sam styl wina z roku na rok, w przeciwieństwie do Szampanii z kapryśną pogodą. Tam w tym celu miesza się ze sobą różne roczniki szampanów. Najbardziej jednak zauważalną różnicą jest koszt tych win na półce. Cena win musującego takiego jak cava to wydatek ok. 30 -50 zł. Za szampana trzeba zapłacić 2 lub 3 razy więcej. Warto o tym pamiętać, szukając bąbelków na co dzień. Przystępna cena cavy - wina musującego z Hiszpaniii, pozwala też na częstsze sięganie po nią i lepsze jej poznanie. W końcu oferuje wiele stylów i smaków.