Wina musujące Prosecco

6 win odpowiada Twoim kryteriom wyszukiwania. Prosecco to pochodzące z Włoch wino musujące. Smak prosecco jest zwykle delikatny, często określany jako gruszkowy. Gdy zanurzymy nos w kieliszku musującego prosecco poczujemy obok dominujących aromatów gruszki, aromaty jabłka, cytryny, melona i delikatnych świeżych kwiatów. Kwasowość wina jest raczej średnia, dzięki czemu wino znajduje szersze grono zwolenników od dostojniejszego musującego kuzyna szampana, cechującego się wyraźnie wyższą kwasowością. Oprócz niższej kwasowości (a także, co jest nie bez znaczenia, niższej ceny) zwolenników prosecco zjednuje niski alkohol 11-12% i na ogół wyczuwalna leciutka słodycz. W poszukiwaniu cukru lub jego braku w prosecco należy być niezwykle uważnym. Popularne określenie dry, które spotkamy na butelce tegoż trunku, oznacza bowiem w przypadku prosecco wino najsłodsze (co nie znaczy słodkie!). Warto zapamiętać specyfikę oznaczeń charakterystyczną dla win musujących, aby nasze zakupowe łowy były trafione. I tak, brut nature oznacza wina najbardziej wytrawne; extra brut – wciąż bardzo wytrawne; brut – wytrawne; extra dry, extra sec, extra seco ¬ - wina średnie ze względu na ich wytrawność; dry, sec, seco – wina o wyczuwalnej, lekkiej słodyczy; demi sec, semi seco - wina półwytrawne; doux, sweet, dulce - wina słodkie. W przypadku prosecco na dole skali będziemy mieli delikatne wina oznaczone -dry. Wytrawniejsze butelki będą miały oznaczenia extra dry, a najbardziej wytrawne brut. Prosecco produkuje się ze szczepu glera (choć nowa nazwa tegoż szczepu to właśnie prosecco). Szczepu tego w winie powinno być min. 85%. Pozostałe 15% mogą stanowić rodzime włoskie odmiany winorośli takie jak: mniej znane: bianachetta, verdiso, perera czy glera lungia lub znane międzynarodowe szczepy pinot grigio czy nawet chardonnay. Bąbelki w prosecco powstają nieco inaczej niż w przypadku szampana lub cavy. Po pierwszej fermentacji, nazwijmy ją zwykłą, takiej której podawane są wszystkie wina, druga fermentacja, wywoływana dla powstania bąbli jest przeprowadzana w zbiornikach stalowych. W przypadku hiszpańskiej cavy i francuskiego szampana przeprowadza się ją już po rozlaniu w butelki. Metoda, którą wytwarza się musujące prosecco nazywana jest metoda Charmata-Martinottiego od nazwiska wynalazcy metody. Prosecco może być delikatnie musujące – tzw. frizzante, lub mocno musujące- spumante. Ojczyzną prosecco są Włochy, głównie północno – wschodnie rejony. Prosecco DOC to regiony Veneto i Friuli. Najlepsze wina tego rodzaju – perełki- pochodzą z DOCG Prosecco Superiore Valdobbiadene, Asolo i Conegliano. Ciekawostką dla poszukiwaczy szczególnych doznań jest prosecco bez bąbelków tzw. tranquillo (spokojne) pochodzące właśnie z Valdobbiadene. Do czego podawać prosecco? Należy się kierować podobną zasadą, co przy lekkich winach białych. Prosecco może być doskonałym aperitifem. Możemy podawać go do owoców morza, sałatek, lekkich nietłustych ryb. Prosecco extra dry dobrze skomponuje się ze smakiem owocowych (szczególnie kwaśniejszych w smaku) deserów. Prosecco, jak i szlachetniejsze musujące trunki bardzo lub towarzystwo truskawek. Wina prosecco nie przechowujemy. Świeżość jest największym atutem tego wina. Warto dodać, że aby cava - hiszpańskie wino musujące mogło posiadać na etykiecie określenie "cava" musi dojrzewać w butelce przez okres minimum 9 miesięcy. "Licencjonowany" szampan musi przeleżeć w butelce jeszcze dłużej - przynajmniej 15 miesięcy. To wszystko ma znaczenie dla końcowej ceny butelki tych musujących win. Co pić zamiast prosecco? Jeśli jesteśmy fanami tego trunku, trudno będzie nam znaleźć podobnego kompana, ale jeśli lubimy prosecco, ale szukamy lekko odmiennego stylu warto próbować hiszpańskich cav. Szampany są już znacznie mniej owocowe w aromatach. Jeśli wyczuwamy podobne cavom i prosecco aromaty owoców, to jednak znacznie mniej dojrzałych, surowszych. W rocznikowych szampanach dominują już smaki i aromaty typowo drożdżowe, samki orzechów, ciastek, czy świeżego pieczywa.