Winezja.pl - to witryna z Winami z całego świata

Potwierdź swój kraj

OŚWIADCZAM, ŻE JESTEM PEŁNOLETNI/A I WYRAŻAM ZGODĘ NA PRZEDSTAWIENIE OFERTY ALKOHOLOWEJ.

Nie

Wina Biale

Produkty 1-12 z 465

Zobacz jako
Siatka
Sortuj
Sortuj wg
  • Bestseller
  • Nowy
  • Cena malejąco
  • Cena rosnąco
  • Nazwa A-Z
  • Nazwa Z-A
  • Ocena Sommeliera
  • Ocena Klientów
  • Ilość Opinii
Bestseller
opinia 4.3 (369) sommelier 84 pkt
44,99 zł
Białe Wytrawne Francja
40,49 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Francja
opinia 4.5 (427)
54,99 zł
Białe Półsłodkie Niemcy
49,49 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Półsłodkie Niemcy
Bestseller
opinia 4.3 (223) sommelier 87 pkt
61,99 zł
Białe Wytrawne Usa
55,79 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Usa
Bestseller
opinia 4.55 (150) sommelier 72 pkt
29,99 zł
Białe Słodkie Japonia
26,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Słodkie Japonia
Bestseller
opinia 4.3 (73) sommelier 85 pkt
59,99 zł
Białe Wytrawne Włochy
53,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Włochy
Bestseller
opinia 4.4 (173) sommelier 85 pkt
43,99 zł
Białe Wytrawne Włochy
39,59 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Włochy

Niedostępny

Bestseller
opinia 3.8 (86) sommelier 75 pkt
35,99 zł
Białe Półwytrawne Chile
32,39 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Półwytrawne Chile
Bestseller
opinia 4.35 (26)
49,99 zł
Białe Półsłodkie Włochy
44,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Półsłodkie Włochy

Niedostępny

Bestseller
opinia 4.25 (134) sommelier 83 pkt
52,99 zł
Białe Półwytrawne Gruzja
47,69 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Półwytrawne Gruzja
Bestseller
opinia 4.45 (34) sommelier 79 pkt
59,99 zł
Białe Półwytrawne Niemcy
53,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Półwytrawne Niemcy
opinia 4.8 (878)
38,99 zł
Białe Półsłodkie Polska
35,09 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Półsłodkie Polska
Bestseller
opinia 4.9 (168) sommelier 75 pkt
Special Price 57,74 zł Regular Price 76,99 zł

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 57,74 zł

Białe Wytrawne Nowa zelandia
57,74 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Nowa zelandia
Różnorodność wina białego wynika z użycia rozmaitych szczepów winogron, metod winifikacji i zawartości cukru resztkowego. Zapraszamy do eksplorowania listy białych win z całego świata, gdzie szczegółowe opisy, wysokiej jakości zdjęcia oraz opinie naszych Klientów pomogą w wyborze odpowiedniej butelki.

Rodzaje białego wina

Wino z winogrona białego uprawiane jest w wielu krajach i na różnych kontynentach, jednak wyróżnić można trzy szczepy, oznaczane jako klasyczne. Dla określenia tych charakterów najłatwiej posłużyć się trzema parametrami wina: aromatycznością, ekstraktywnością i kwasowością. Aromatyczność określamy w zapachu, ekstraktywność najlepiej wyczuć na języku, a kwasowość poprzez obserwację pracy ślinianek: im intensywniej wykonują swoje działanie, tym wyższy jest poziom kwasowości.
 

Jak powstają białe wina?

Jak robi się wino białe? Kiście winogron są zrywane, a następnie trafiają do winiarni. Na miejscu oddziela się grona od łodygi (odszypułkowanie) i przenosi je do specjalnej prasy pneumatycznej, która ma za zadanie wycisnąć z owoców sok (to tak zwane tłoczenie). Białe wina są tłoczone przed procesem fermentacji. Przed fermentacją dodaje się dwutlenek siarki i chłodzi się otrzymany sok, aby zapobiec przedwczesnemu fermentowaniu soku. Z soku eliminowane są pozostałe skórki i pestki. Do białego wina dodawane są drożdże, które wytwarzają w tym procesie alkohol. Fermentacja odbywa się w kadziach z w pełni kontrolowaną temperaturą, która w przypadku win białych wynosi zazwyczaj od 14 do 18 stopni Celsjusza. Następnie wino jest klarowane i filtrowane.

Jak wybrać dobre białe wino?

Wyróżniające cechy to: mineralność, wytrawność, kwasowość oraz obecność owoców cytrusowych, tropikalnych, ogrodowych, kwiatów, ziół i przypraw. Najlepsze białe wino powinno przede wszystkim cieszyć, ale osoby preferujące lekki smak powinny sięgać po te, ze szczepów: Sauvignon Blanc, Gewurztraminer, Pinot Grigio lub Garganega. Warto również sprawdzić, czy nie były one przechowywane w beczce (taka informacja powinna być zawarta na tylnej etykiecie). Beczkowane trunki charakteryzują się ostrzejszym i cięższym aromatem. W ostateczności, zawsze można sięgnąć po wino musujące: Szampan, (w tym także do 200 zł) Cava i oczywiście Prosecco.

Aromaty i smak białego wina

Mimo iż białe wina nie zaskakują potężną taniną i głębokim kolorem – jak w przypadku win czerwonych, to odnaleźć w nich można świeżość, lekkość i bogactwo aromatów cytrusowych. Najczęściej spotykane są jabłka, cytryna lub limonka oraz bardzo dużo owoców tropikalnych: banan, brzoskwinia, ananas czy melon. Pojawia się również cynamon, który funkcjonuje jako aromat korzenny w winach ze szczepu Chenin, Gewürztraminer lub Petit Manseng. Obecne się także aromaty kwiatowe, które sprawiają, że zapach wina pozostaje na długo w pamięci. Kwasowość, czyli aktualny poziom kwasów w winie jest kręgosłupem wina białego. Aby jego intensywność była wysoka należy zebrać winogrona nie do końca dojrzałe, dające wina świeże, ale niepozbawione przy okazji cech charakterystycznych dla fizjologii gron. Oczywiście nie wszystkie owoce tej samej odmiany smakują identycznie. Na to bezpośredni wpływ ma region, w którym one dojrzewały, oraz sposób, w jaki były uprawiane. Wiek krzewów winnych, typ gleby, klimat i mikroklimat, nasłonecznienie, opady przyczyniają się do wielu smaków i aromatów w winach tego samego typu.

Do jakich dań podawać białe wino?

Właściwie dobrane do potrawy wino podkreśla jej aromat i dodaje jej smaku. Masz do wyboru całą gamę szczepów i smaków, dlatego wina białe możesz stosować w kuchni na wiele sposobów. Nie tylko do sałatek i ryb, ale też do deserów, potraw z kuchni orientalnej czy wieprzowiny.

Schłodzone białe wino pasuje niemal do każdej potrawy i doskonale sprawdza się jako aperitif. Wytrawne i półwytrawne pozycje możemy podawać z rybą, drobiem, owocami morza, makaronami, delikatnym serem lub zimną przekąską. Półsłodkie białe wina również można łączyć z białym mięsem i niektórymi rybami. Słodkie, idealnie komponują się z deserem i owocami. Chcesz dopasować konkretny szczep białego wina do dania? Zobacz nasz przewodnik:
  • lekkie wina białe (Chenin Blanc, Pinot Grigio, Muscadet) – owoce morza i ryby, sałatki i dania z warzywami
  • ciężkie wina wytrawne (Chardonnay, Pinot Gris) – drób, wieprzowina, dania warzywne
  • wina półsłodkie i słodkie – desery
  • wytrawne wina (Muscat, Gewürztraminer, Riesling) – owoce morza, sałatki, mięso, sery
  • wina półwytrawne (Riesling, Furmint) – dania kuchni orientalnej, wieprzowina.

W jakiej temperaturze pić wina białe?

Na wyjątkowy smak wina może wpływać wiele różnych czynników, w tym temperatura podania. Z zasady białe wina należy podawać w niższej temperaturze niż w przypadku win czerwonych. Schłodzone wina białe w pełni ujawnią swój wyjątkowy smak i aromaty winogron. Jeżeli planujesz dłużej przechowywać wino białe, zalecamy temperatury w zakresie 10-12 stopni Celsjusza. Aromatyczne wina białe, takie jak Riesling, wymagają odrobinę wyższej temperatury niż białe Chardonnay i Sauvignon Blanc. Wina musujące przechowuj w temperaturze 7-10 stopni Celsjusza.

Białe wina – cena i jakość

Tańszy produkt nie musi znacznie odbiegać jakością od droższego. Kupując wino białe w sklepie warto kierować się jego budową i aromatem. Cena uzależniona jest przede wszystkim od rocznika, sposobu uprawy, kosztów produkcji, potencjału dojrzewania oraz zdobytych nagród.

Sprawdź, jakie wina białe przygotowaliśmy dla Ciebie na portalu Winezja i wybierz dla siebie doskonałe wino o wyjątkowym aromacie.