Wina Białe

319 win odpowiada Twoim kryteriom wyszukiwania. Wina białe zawdzięczają swój piękny kolor jasnym winogronom, a sama barwa może przyjmować różne odcienie żółtego, a nawet brązowego. Łagodniejsze trunki mają słomkowy kolor, wina mocniejsze – ciemniejszy żółtawy i przypalany odcień. Różnorodność wina białego wynika z użycia rozmaitych szczepów winogron, metod winifikacji i zawartości cukru resztkowego. Zapraszamy do eksplorowania listy białych win z całego świata, gdzie szczegółowe opisy, wysokiej jakości zdjęcia oraz opinie naszych Klientów pomogą w wyborze odpowiedniej butelki. Wino z winogrona białego uprawiane jest w wielu krajach i na różnych kontynentach, jednak wyróżnić można trzy szczepy, oznaczane jako klasyczne. Stało się tak, nie tylko dlatego, że powstają z nich najsłynniejsze wina świata, m.in. Chablis, Montrachet, czy mozelskie Kabinett i alzackie Grand Cru’s, lecz także dlatego, że w sposób bezdyskusyjny obrazują one trzy różne natury win białych. W tej klasowej trójce jest Chardonnay, Souvignon Blanc i Riesling. Chardonnay to jeden z najszlachetniejszych i najbardziej popularnych białych szczepów. Uprawiany jest na całym świecie, ponieważ bardzo łatwo dopasowuje się do klimatu i rodzaju gleby. Jako jeden z niewielu lubi leżakować, ale nie jest to warunek i na półkach sklepowych często można odnaleźć wina niebeczkowane. Ten szczep daje wina świeże i cytrusowe, ale też oleiste, gęste i ciężkie. Cechą charakterystyczną są nuty maślane i jabłkowe. Sauvignon Blanc to francuski szczep, również uprawiany na każdym kontynencie. Wina są delikatne, kwasowe, lekkie i orzeźwiające. Dominują przede wszystkim aromaty agrestu, trawy, liści porzeczek i cytrusów. To wino, w przeciwieństwie do Chardonnay nie lubi leżakować, a swój najlepszy smak ma za młodu. Z wiekiem traci największą cechę, czyli świeżość. Riesling to biały szczep, charakteryzujący się wszechstronnością. Wina mogą być wytrawne, bardzo kwasowe i mineralne, ale też owocowe, z przewagą wyraźnej, egzotycznej nuty. Z tego szczepu możemy otrzymać również wino deserowe, czyli zdecydowanie słodkie, ale pamiętajmy, wciąż z drobną kwasowością. Podobnie jak Chardonnay i Sauvignon blanc uprawiany jest na całym świecie. W jaki sposób wybrać dobre białe wino? Najlepsze białe wino powinno przede wszystkim cieszyć, ale osoby preferujące lekki smak powinny sięgać po te, ze szczepów: Sauvignon Blanc, Gewurztraminer, Pinot Grigio lub Garganega. Warto również sprawdzić, czy nie były one przechowywane w beczce (taka informacja powinna być zawarta na tylnej etykiecie). Beczkowane trunki charakteryzują się ostrzejszym i cięższym aromatem. W ostateczności, zawsze można sięgnąć po wino musujące: Szampan, Cava i oczywiście Prosecco. Aromaty i smak białego wina Odnaleźć można świeżość, lekkość i bogactwo aromatów cytrusowych. Najczęściej spotykane są jabłka, cytryna lub limonka oraz bardzo dużo owoców tropikalnych: banan, brzoskwinia, ananas czy melon. Pojawia się również cynamon, który funkcjonuje jako aromat korzenny. Obecne się także aromaty kwiatowe, które sprawiają, że zapach wina pozostaje na długo w pamięci. Kwasowość, czyli aktualny poziom kwasów w winie jest kręgosłupem wina białego. Oczywiście nie wszystkie owoce tej samej odmiany smakują identycznie. Na to bezpośredni wpływ ma region, w którym one dojrzewały, oraz sposób, w jaki były uprawiane. Do jakich dań podawać białe wino? Schłodzone białe wino pasuje niemal do każdej potrawy i doskonale sprawdza się jako aperitif. Wytrawne i półwytrawne pozycje możemy podawać z rybą, drobiem, owocami morza, makaronami, delikatnym serem lub zimną przekąską. Półsłodkie białe wina również można łączyć z białym mięsem i niektórymi rybami. Słodkie, idealnie komponują się z deserem i owocami. Jakość i cena Tańszy produkt nie musi odbiegać jakością od droższego. Kupując wino białe w sklepie warto kierować się jego budową i aromatem. Cena uzależniona jest przede wszystkim od rocznika, sposobu uprawy, kosztów produkcji, czy potencjału dojrzewania.