Winezja.pl - to witryna z Winami z całego świata

Potwierdź swój kraj

OŚWIADCZAM, ŻE JESTEM PEŁNOLETNI/A I WYRAŻAM ZGODĘ NA PRZEDSTAWIENIE OFERTY ALKOHOLOWEJ.

Nie

Blended malt whisky

2 produkty

Zobacz jako
Siatka
Sortuj
Sortuj wg
  • Bestseller
  • Nowy
  • Cena malejąco
  • Cena rosnąco
  • Nazwa A-Z
  • Nazwa Z-A
  • Ocena Sommeliera
  • Ocena Klientów
  • Ilość Opinii
opinia 5 (4)
350,00 zł
Japonia
315,00 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Japonia
269,99 zł
Szkocja
242,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Szkocja

Niedostępny

Nim przejdziemy do rozszyfrowania, co konkretnie oznacza Blended Malt Whiskey przypomnijmy kilka sztandarowych informacji o whiskey, a może whisky?

Whisky i Whiskey

Różnica w pisowni whisky i whiskey pochodzi z dwóch kręgów kulturowych, w których whisky tradycyjnie była produkowana tj. z Irlandii i Szkocji. Zwyczajowo whiskey tradycyjnie produkują Irlandczycy i Amerykanie, w pozostałych częściach świata produkuje się whisky. Whisky to napój alkoholowy destylowany z przefermentowanych ziaren zbóż, m.in. takich jak: słodowy jęczmień, jęczmień, słodowane żyto, żyto, pszenica, gryka. Słodowy jęczmień posiada oznaczenie: Malt Whisky, a inne rodzaje zbóż: Grain Whisky. Whisky/Whiskey to anglojęzyczne tłumaczenie gaelickiego słowa uisge, które oznaczało wodę. Z łaciny destylowany alkohol znany był jako aqua vitae – woda życia i zgodnie z tą zasadą Szkoci powiadają, że czego whisky nie wyleczy na to nie ma lekarstwa! Whisky leżakuje w beczkach. Najczęściej wykorzystuje się do tego celu wypalane od środka beczki z drewna dębu szypułkowego – europejskiego i amerykańskiego dębu białego. Dwa pozostałe składniki potrzebne do produkcji whisky to wodza i drożdże. Do produkcji często używa się beczek, w których powstały inne alkohole. Każda whisky zyskuje wówczas inny charakter. Beczka po Burbonie: nadaje nuty waniliowe, karmelowe, kokosowe. Beczka do porto: słodkie nuty suszonych owoców, czekolady i przypraw. Beczka po Sherry: nuty orzechów, migdałów, ciemnych dojrzałych owoców i przypraw. Beczka po Sauternes: nuty miodowe i kokosowe, skórka owocowa.

Whisky Blended Malt Whisky

Whisky blended malt to mieszanka Single Malt Whisky pochodzących z różnych destylarni, bywa nazywana Pure Malt lub Vatted Malt. Natomiast whiskey Blended malt whisky (Vatted Malt) powstaje wyłącznie z słodowanego jęczmienia, destylowana jest w alembikach, może pochodzić z wielu destylarni, leżakowana jest minimum 3 lata w dębowych beczkach. Żeby lepiej zrozumieć Blended Malt i czym różni się od innych rodzajów destylatów whisky, dodajmy dwa słowa o Single Malt Whisky. Single Malt Whisky powstała w jednej destylarni, używa jednego rodzaju słodowanego zboża, może zawierać whisky z różnych beczek i z różnych lat, oddające unikatowy smak charakterystyczny dla danej destylarni. Whisky z oznaczeniem „malt” powstaje z jęczmienia, którego ziarna są słodowane w wodzie, czego konsekwencją jest proces kiełkowania, a ten zwiększa podatność ziaren na fermentację. Jęczmień słodowany może być suszony dymem torfowym w celu uzyskania charakterystycznego profilu smakowo-zapachowego. Whisky Blended Malt musi więc wykorzystywać słodowane ziarno jęczmienia, natomiast ziarna niesłodowane są używane w produkcji innych rodzajów tego destylatu. Whisky Blended Malt jest destylowane w alembikach i może pochodzić z wielu destylarni, leżakowana jest minimum 3 lata w beczkach. Destylacja alembikowa typowa dla whiskey blended malt jest procesem rzemieślniczym i kosztownym, prowadzona jest partiami w Szkocji zazwyczaj dwukrotnie, w Irlandii trzykrotnie pod okiem mistrza destylacji – stillmana. Zwykle odbywa się w miedzianych kotłach.

Szkocka Blended malt whisky

Szkocka Blended malt whisky zwykle jest destylowana dwukrotnie, zdarza się, że niektóre destylowane są trzy razy. Zgodnie z prawem musi być destylowana, butelkowana i starzona przez minimum 3 lata w dębowych beczkach na terenie Szkocji. Butelkowana jest zawsze z mocą alkoholu co najmniej 40%. Wszystkie te etapy muszą odbywać się na terenie Szkocji. Określenie wieku (YO-Years Old) whisky podanego na butelce dotyczy najmłodszego składnika kompozycji, w przypadku braku określenia wieku whisky ma co najmniej 3 lata. Blended malt whisky nie należy mylić z Blended Scotch Whisky. Choć nazwy podobne różnica jest taka, że Blended Scotch Whisky to mieszanka whisky malt i grain.

Produkcja whisky blended malt

Produkcja Whisky whisky blended malt nie różni się znacznie od procesów produkcyjnych innych rodzajów whisky, kolejne kroki to słodkowanie przygotowanie ziarna/malting, fermentacja z drożdżami, cukry przemieniające się w alkohol i płyn destylowany do postaci skoncentrowanego napoju alkoholowego. Następnie etap dojrzewania, blendowania oraz butelkowania.

Blended malt whisky na Winezja.pl

Na Winzezja.pl znajdziemy wyjątkowe okazy Blended Malt Whisky np. Smokey Joe Islay Blended Malt Scotch Whisky pochodząca z szkockiego regionu Islay. Islay to region obejmujący jedną szkocką wyspę, leżącą na zachodnim wybrzeżu Szkocji, słynącą z produkcji kompleksowych, ciężkich i dymnych whisky blended malt, z wyraźnymi morskimi i medycznymi akcentami, uzyskiwanymi dzięki suszeniu jęczmienia dymem torfowym i leżakowanie beczek wystawionych na działanie surowego, słonego morskiego powietrza, obfitującym w słodycz i przyprawy. Smokey Joe Islay Blended Malt Scotch Whisky key Joe Islay Blended Malt Scotch Whisky charakteryzuje się złotą barwą. Nos łagodny i przyjemny, z wyczuwalną nutą dymu, cytrusów, mięty, pomarańczy, miodu, gruszki i melona. W smaku wyczuwalne elementy wykwintnego dymu torfowego, przypraw korzennych, pieprzu oraz pomarańczy, cytryny, limonki i mięty. Finisz zdecydowanie torfowy z lekką nutą pieprzu. Angus Dundee Distillers, to firma z ponad 60 letnim doświadczeniem w procesie destylacji whisky. Są właścicielami dwóch znanych destylarni: Tomintoul oraz Glencadam.

The Whistler The Good, The Bad & The Smoky Blended Malt Whisky to przykład wyjątkowej Whiskey Typu Blended Malt pochodząca z Irlandii, produkowana przez destylarnię rodziny Boann. Pierwszą część czasu dojrzewania whiskey spędza w beczkach po bourbonie, by następnie przenieść się do mniejszych, 125 litrowych torfowych beczek na minimum 10 miesięcy. Moc aromatów to prawdziwy rollercoaster wirujący pomiędzy dymem ogniskowym, słodyczą, a delikatnym słonym akcentem. Podniebienie przedłuża ogniskowe doznania i rozwija je w kierunku ziołowych przypraw, słodyczy i karmelowej nuty na końcu. Finisz jest długi i dymny, pozostawiający akcenty przypraw i słodyczy.