Na wstępie warto zaznaczyć, iż każdy szampan jest winem musującym, jednak nie każde wino musujące jest szampanem. Oryginalny szampan jest winem musującym popularnym na całym świecie. Warunkiem jakie musi spełniać wino, aby mogło być określone jako prawdziwy szampan, jest przede wszystkim miejsce jego produkcji. Oryginalny francuski szampan wytwarzany jest jedynie we francuskiej Szampanii. Jeśli wino musujące nie spełnia tego najważniejszego warunku, nie może zostać nazwane szampanem.
Sama uprawa winorośli w Szampanii sięga epoki gallo-romańskiej. Wtedy po raz pierwszy Rzymianie zasadzili winorośle w tym regionie, jednak chyba największy rozwój zaczął się klarować na rok 1670. To wtedy mnich Dom Pierre Pérignon z Opactwa Hautvillers, zaczął udoskonalać tenże trunek. On jako pierwszy zaczął zwracać uwagę na mieszanki winogron, wprowadził korek z dębu oraz nakazał wzmocnić szkło butelek, aby te nie wybuchały. W XVIII wieku szampan małymi krokami zaczął zdobywać serca konsumentów i sławę na całym świecie, na skutek czego rozrosła się ilość „domów szampana”. Do najpopularniejszych zaliczyć możemy przede wszystkim Dom Perignon, nazwany na cześć wspomnianego już mnicha-szafarza bernardyńskiego opactwa Hautvillers. Równie ważnymi producentami są Bollinger, Veuve Clicquot, Nicolas Feuillatte, Gosset, Heidsieck, Jacquesson, Krug, Laurent-Perrier czy Moët&Chandon
Szampan jest jednym z wielu rodzajów win musujących obdarzonym największą sławą i renomą. Sama nazwa odnosi się do nazwy apelacji winiarskiej położonej na północnym wschodzie Francji. Wino musujące oznaczone jako Champagne AOC musi być wytwarzany tzw. metodą szampańską, zwaną również tradycyjną. Metoda szamapńska wyróżnia się podwójną fermentacją, z czego druga ma miejsce bezpośrednio w butelce. Ten rodzaj produkcji jest bardzo kosztowny i czasochłonny jednak pozwala uzyskać wyjątkowe rezultaty. Wina musujące dojrzewają powoli, w dużych piwnicach pod stałą kontrolą winiarzy. Winogrona są zbierane z konkretnych szczepów winogron, a bazą są głównie trzy odmiany przetwarzane na białe wino, nazywane także bazowymi. To odpowiednie proporcje poszczególnych szczepów winogron pozwalają zachować powtarzalność smaku z roku na rok. Kolejnym krokiem jest przelanie wina bazowego do butelek z ciężkiego szkła i dodanie do niego tzw. Liqueur de tirage (zawierającego drożdże i cukier). Po zamknięciu butelki następuje druga fermentacja, gdzie drożdże i cukier zamieniają się w alkohol i dwutlenek węgla – czyli bąbelki. Butelki układane są pod odpowiednim kątem (45 stopni), szyjką w dół. Osad z pozostałych drożdży nadaje winu odpowiedni smak i charakter który nabiera siły wraz z okresem leżakowania. Większość szampanów dojrzewa minimum 3 lata. Wyżej wspomniane ułożenie butelki, pozwala winiarzom bez problemu usunąć osad z martwych drożdży, zamrażając szyjkę i odcinając lodowy drożdżowy czop – dzięki czemu wino nie jest mętne. Różnicę objętości uzupełnia się tzw. Liqueur d’expedition, czyli winem z dodatkiem cukru. Dosładzanie wina musującego, czyli dosage, pomaga zrównoważyć jego smak i osłabić bardzo wysoką kwasowość (jaką mają wina z chłodnego klimatu).
Większość szampanów nie pochodzi z konkretnych roczników - świadczą o tym określenia: non vintage. Powtarzalność smaku, jakiej wymagają klienci, zmusza producentów do mieszania win różnych roczników. Zwolennicy prawdziwych szampanów chcą mieć pewność, że niezależnie od butelki jego smak i jakość będzie taka sama. Wina musujące nierocznikowe dojrzewają w butelkach minimum 15 miesięcy. Wina rocznikowe produkowane są w latach wyjątkowo dobrych zbiorów. Producenci chcą tym samych oddać unikatowy charakter konkretnego rocznika. Taki rodzaj wina musującego będzie miał określenie millesime wraz z podaniem dokładnego roku.
W Szampanii produkuje się zarówno białe, jak i różowe wina musujące na bazie trzech szczepów winogron:Prawdziwego szampana można serwować na specjalne okazje, aby uczcić wyjątkowe wydarzenia z życia. Nie bez przyczyny podawany jest w sylwestra, aby celebrować wejście w nowy rok. Smakuje wyśmienicie pite solo. To również idealne wino do łączenia z potrawami – jego bogata struktura sprawia, że pasować będzie do większości dań: od lekkich przystawek, owoców morza, po cięższe mięsne dania. Nie bez przyczyny sommelierzy polecają go każdemu, kto szuka wina do wielu dań. Warto spróbować i przekonać się samemu o wielkości szampana nad innymi winami musującymi – różnica i zachwyt gwarantowane!
Cena szampana to przede wszystkim region w którym owe wina musujące powstają, jakość alkoholu, prestiż winnicy, cena dębowych beczek w których wino musujące fermentuje oraz elementy dodatkowe typu grawer na butelce, a nawet umieszczanie na nich kryształów bądź diamentów. Dodatkowo, przy produkcji win musujących stosuje się tak zwaną metodę szampańską. Ten proces produkcji jest bardzo kosztowny i czasochłonny jednak pozwala uzyskać wyjątkowe rezultaty. Wina musujące dojrzewają powoli, w dużych piwnicach pod stałą kontrolą winiarzy. Dlatego też prawdziwy szampan jest symbolem prestiżu i kojarzy się z luksusem, w związku z czym możemy określić go produktem z najwyższej półki. Podawany jest zazwyczaj przy wyjątkowych i specjalnych okazjach.
Tutaj odpowiedzi mogą być różne. Oryginalny francuski szampan jest towarem luksusowym, za który trzeba zapłacić czasem nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych. W ramach ciekawostki – najdroższe szampany na świecie o nazwie Gout de Diamants, co w wolnym tłumaczeniu oznacza „smak diamentów” kosztują 1,2 mln dolarów. Te ekskluzywne szampany są kupażem trzech szczepów, takich jak Pinot Noir, Chardonnay oraz Pinot Maunier. Na tak wysoką cenę składa się również sama butelka. Logo na butelce wykonane jest z 18-karatowego białego złota a na jego środku umieszczony jest 19-karatowy diament. Można śmiało powiedzieć iż jest to wino musujące z najwyższej półki.
Cena prawdziwego szampana zaczyna się już od ok.100zł za butelkę, jednak pamiętajmy, że jest to przede wszystkim zapłata za ciężką pracę producenta, jaką włożył w wytworzenie wyjątkowego wina. Są jednak przypadki, kiedy szampan w sklepach osiąga ceny znacznie przewyższające koszty produkcji – takie wina podlegają kategorii win kolekcjonerskich.
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
Powiedz nam co lubisz, a wybierzemy najlepsze wina dla Ciebie
Ciasteczka są jak dobre wino - sprawiają przyjemność. Ta strona musi korzystać z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.