Wina Szampany

25 win odpowiada Twoim kryteriom wyszukiwania. Nazwa champagne zarezerwowana jest dla konkretnego rodzaju wina musującego, spełniającego szereg wymogów. Po pierwsze, wino musi zostać wyprodukowane w Szampanii, północno wschodniej Francji. Po drugie, powstaje z określonych winorośli: Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunier. Kolejne warunki to min. ograniczenia dot. wielkości upraw, ręczne zbiory, przestrzeganie terminów wyciśnięcia soków i wiele innych. Zapraszamy do eksplorowania listy szampanów, gdzie szczegółowe opisy, wysokiej jakości zdjęcia oraz opinie naszych Klientów pomogą w wyborze odpowiedniej butelki. Szampan wytwarzany jest tzw. metodą szampańską, zwaną również tradycyjną, wyróżniającą się podwójną fermentacja, z czego druga ma miejsce bezpośrednio w butelce. Ten rodzaj produkcji jest bardzo kosztowny i czasochłonny jednak pozwala uzyskać wyjątkowe rezultaty. Wina dojrzewają powoli, w dużych piwnicach pod stałą kontrolą winiarzy. Winogrona z konkretnych szczepów oraz parceli przetwarzane są na białe wino, nazywane także bazowym. To odpowiednie proporcje poszczególnych winogron pozwalają zachować powtarzalność smaku z roku na rok. Kolejnym krokiem jest przelanie wina bazowego do butelek z ciężkiego szkła i dodanie do niego tzw. Liqueur de tirage (zawierającego drożdże i cukier). Po zamknięciu butelki następuje druga fermentacja, gdzie drożdże i cukier zamieniają się w alkohol i dwutlenek węgla – czyli bąbelki. Butelki układane są pod odpowiednim kątem (45 stopni), szyjką w dół. Osad z pozostałych drożdży nadaje winu odpowiedni smak i charakter który nabiera siły wraz z okresem leżakowania. Większość szampanów dojrzewa minimum 3 lata. Wyżej wspomniane ułożenie butelki, pozwala winiarzom bez problemu usunąć osad z martwych drożdży, zamrażając szyjkę i odcinając lodowy drożdżowy czop – dzięki czemu wino nie jest mętne. Różnicę objętości uzupełnia się tzw. Liqueur d’expedition, czyli winem z dodatkiem cukru. Dosładzanie szampana, czyli dosage, pomaga zrównoważyć jego smak i osłabić bardzo wysoką kwasowość (jaką mają wina z chłodnego klimatu). W zależności od dodanej ilości cukru, szampan będzie miał określoną nazwę: Brut nature, Brut zero, Non dose – bardzo wytrawne, Extra brut – wytrawne (do 6 gramów cukru/litr), Brut – wytrawne lub półwytrawne (6-12 gramów cukru/litr), Extra sec/Extra dry – półwytrawne (12 - 17 gramów cukru/litr), Dry/Sec – półsłodkie (17-32 gramów cukru/litr), Demi sec – półsłodkie, deserowe (32-50 gramów cukru/litr) i Doux – słodkie (od 50 gramów cukru/litr). Większość szampanów nie pochodzi z konkretnych roczników - świadczą o tym określenia: non vintage. Powtarzalność smaku, jakiej wymagają klienci, zmusza producentów do mieszania win różnych roczników. Zwolennicy prawdziwych szampanów chcą mieć pewność, że niezależnie od butelki jego smak i jakość będzie taka sama. Wina rocznikowe produkowane są w latach wyjątkowo dobrych zbiorów. Producenci chcą tym samych oddać unikatowy charakter konkretnego rocznika. Taki rodzaj szampana będzie miał określenie millesime wraz z podaniem dokładnego roku. Do kolejnych rodzajów szampana zalicza się blanc de blanc, produkowany tylko z białych winogron, czyli ze szczepu chardonnay. Różowy szampan, czyli rose, to jedyne wino różowe, które może być wytwarzane poprzez mieszanie wina białego z czerwonym. Najlepszy szampan powinien być delikatny, lekko kwiatowy, z aromatami dojrzałych jabłek. Powinien mieć również lekko tostowy, maślany i korzenny posmak. W porównaniu z włoskim prosecco, szampan to kwintesencja jakości i kunsztu winiarza. Cena prawdziwego szampana zaczyna się już od ok. 100zł za butelkę, jednak pamiętajmy, że jest to przede wszystkim zapłata za ciężką pracę producenta, jaką włożył w wytworzenie wyjątkowego wina. Szampan sprawdzi się doskonale do uczczenia wyjątkowego wydarzenia i wypicia solo. To również idealne wino do łączenia z potrawami – jego bogata struktura sprawia, że pasować będzie do większości dań: od lekkich przystawek, po cięższe mięsa.