Wina wzmacniane

24 wina odpowiadają Twoim kryteriom wyszukiwania. Najpopularniejsze wina wzmacniane to porto, madera i sherry. Charakteryzują się większą zawartością alkoholu (około 20%) podczas gdy tradycyjne wina mają od 11 do 14%. Choć zwykle kojarzą się ze słodkim smakiem, można także znaleźć wytrawne wino wzmacniane – w dodatku nie musi być czerwone.   Czy wiesz, że Porto powstało przez przypadek?  Gdyby nie wieloletni konflikt Anglii z Francją, być może w ogóle nie mielibyśmy dziś wzmacnianego wina z Portugalii. W wyniku wojny stulecia, Wielka Brytania zamiast z Bordeaux, zaczęła importować ten alkohol z Douro. Niestety wino źle znosiło długą, morską podróż. Ulegało nadmiernej fermentacji i się psuło. To właśnie wtedy do wina dodano mocny alkohol - brandy. Zatrzymano w ten sposób proces fermentacji. Ten niecodzienny pomysł był początkiem dla popularnego dziś wina wzmacnianego - Porto. Do jego produkcji dopuszcza się blisko 100 odmian winorośli, jednak najczęściej wykorzystuje się: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, Tinta Cão, Tinta Roriz. Kiedy owoce podda się fermentacji i sok z winogron osiągnie ok.7% alkoholu, dodaje się do niego brandy.   Rodzaje win wzmacnianych  Porto powstaje w Portugalii. Może być czerwone i białe, słodkie i wytrawne. Można je także rozróżnić ze względu na sposób starzenia. Jeśli odbywało się w beczce, to mamy cask aged port, a jeśli w butelce - bottle aged port. Te dwa rodzaje dzielą się potem na kolejne. Stąd na butelkach są między innymi takie określenia, jak: Ruby (podstawowe porto, starzone w beczce), Tawny (dłużej przechowywane w beczce niż Ruby, zwykle nieco wytrawniejsze) czy Late Botteled Vintage Port (starzone w butelce, z jednego rocznika). Najbardziej rozpowszechnionym winem wzmocnionym w Polsce jest właśnie porto, stąd na Winezji można znaleźć wiele ciekawych propozycji. Koszty butelek potrafią zdecydowanie się różnić. Zaczynają się od 69,99 zł, a przekroczyć mogą nawet 400 zł. Cena uzależniona jest przede wszystkim od długości leżakowania w beczce.  Innym popularnym winem wzmacnianym jest sherry. Nie ma ono nic wspólnego z owocami wiśni, które podobnie brzmią w języku angielskim: cherry. Wino swoją nazwę zawdzięcza miejscu, gdzie się je produkuje, czyli w regionie Jerez, w Hiszpanii. Powstaje w podobny sposób, jak Porto, przez dodanie brandy do wina. Do produkcji sherry używa się głównie trzech szczepów: palomino, pedro ximenez i moscatel romano. W przypadku tego wina, można spotkać się z takimi rodzajami jak: Fino - to najbardziej wytrawna wersja sherry, potem nieco ciemniejsze i słodsze sherry Oloroso, a najbardziej słodkie to Pedro Ximenez.  Madera wzięła swoją nazwę od portugalskiej wyspy o tej samej nazwie. Produkcja tego wina przebiega nieco inaczej, niż w przypadku porto i sherry. Proces fermentacji jest tu przerywany mocnym alkoholem, a następnie wino jest podgrzewane. Dzięki temu zyskuje dodatkowe aromaty jak karmel, orzechy i przyprawy korzenne. Taki proces produkcji nazywany maderyzacją sprawia, że jest to jeden z trwalszych alkoholi. To wino wzmacniane ma opinię, że można je otworzyć, trzymać latami i się nie popsuje. Są różne rodzaje madery – wytrawne (Sercial), półsłodkie (Boal) i zdecydowanie słodkie (Malvasia). Rozróżnia się je także ze względu na okres dojrzewania. Najpopularniejsze to 3 i 5-letnie. Są jednak i takie, które dojrzewały 20 lat.  Gdzie kupić?  Choć wina wzmacniane nie są tak popularne jak Prosecco, Primitivo czy Sauvignon Blanc, w każdym specjalistycznym sklepie z winem można je dostać. Największą popularnością cieszą się słodkie wersje. Na Winezja.pl to między innymi podstawowe porto Graham’s Fine Ruby Port, półsłodka madera - Vinho da Madeira Meio Doce 3YO oraz białe, słodkie sherry - Àlvaro Domecq Cream Aranda Jerez. Jeśli masz zamiar kupić wino wzmacniane, ceny są dość przystępne. Na Winezja.pl zaczynają się od 59,99 zł. Dodatkowo wybierając wino wzmacniane, sprawdź opinie na kartach produktowych. Dzięki temu dowiesz się, na jaki smak i wrażenia się decydujesz.