Wina USA

31 win odpowiada Twoim kryteriom wyszukiwania. W Stanach Zjednoczonych winorośl uprawia się we wszystkich pięćdziesięciu stanach, nawet na Alasce. Największą popularność zyskała Kalifornia, która produkuje aż 90% win amerykańskich. Wina z USA Winiarstwo w USA nie ma zbyt długiej historii. Pierwsze wino z rodzimych winogron powstało tu w 1607 roku, ale boom winiarski przypada dopiero na lata 60-te XX wieku. W dodatku kraj dwukrotnie zmagał się z epidemią filoksery (szkodnikiem winorośli, który niszczył całe winnice), a także z prohibicją. Po niej nadszedł wielki kryzys i druga wojna światowa. Mimo to, USA to dziś największy poza Europą producent wina. Na przełomie lat 70-tych i 80-tych XX wieku powstał tu system apelacji win amerykańskich AVA - American Viticultural Area. Nie jest tak restrykcyjny jak europejskie przepisy. Określa głównie z jakiego regionu pochodzi wino. Na amerykańskich butelkach rządzą proste nazwy, zwykle od szczepów winorośli. Wina często są jednoodmianowe. Oznacza to, że muszą być one wyprodukowane w 75% z winogron, których nazwa jest na etykiecie lub w 85% jeśli na etykiecie wyszczególniona jest apelacja AVA. Do win amerykańskich zwykle używa się popularnych odmian europejskich, takich jak: Cabernet Sauvignon, Zinfandel, Pinot Noir, Merlot, Chardonnay, Riesling. Kalifornia - potęga winiarska w USA Największym producentem wina w USA jest Kalifornia. Odpowiada ona aż za 90% produkcji w całym kraju. Stan dzieli się na kilka obszarów: Północne Wybrzeże, Środkowe Wybrzeże, Południową Kalifornię i Dolinę Centralną. Te z kolei na regiony i hrabstwa będące odpowiednikiem europejskich apelacji. Najsłynniejszym regionem, znanym nie tylko w Kalifornii, jest Napa Valley. W 1976 roku wina stamtąd pokonały podczas degustacji w ciemno wina z Burgundii. Klimat w Kalifornii jest subtropikalno-śródziemnomorski. Są tu łagodne, deszczowe zimy i upalne lata. To tu zanotowano rekordową, najwyższą temperaturę powietrza na ziemi - 57,8 °C. Choć klimat jest gorący, jest też stabilny i przyciąga winiarzy z całego świata. Dolina Kalifornijska uważana jest za najżyźniejszy obszar na całym świecie. Poza Kalifornią, popularne wina amerykańskie pochodzą jeszcze z takich stanów jak Waszyngton, Oregon oraz Nowy Jork. Najpopularniejsze amerykańskie wina Chardonnay można uznać za jedno z ważniejszych win w USA. Uprawy tego białego szczepu zajmują w Stanach Zjednoczonych obszar większy niż we Francji, z której się wywodzi. W Ameryce odmiana ta doczekała się nawet własnego powiedzenia: „Anything But Chardonnay” czyli „Cokolwiek byle nie Chardonnay”. Była to odpowiedź na wszechobecność tego wina, które w pewnym momencie były produkowane masowo. Stały się na tyle popularne, że zaszła potrzeba zmian. Dziś jednak trend znów się odwrócił i można spotkać się z określeniem „Cokolwiek byle Chardonnay”. Sięgając po to białe wino z USA można się spodziewać, że będzie miało słodkie i egzotyczne akcenty ananasa, mango, brzoskwini. Amerykanie często przeznaczają to wino do leżakowania w beczce, co sprawia, że w kieliszku czujemy maślane i waniliowe aromaty. Innym winem będącym winiarską wizytówką USA jest Zinfandel. W samej Kalifornii uprawia się go na aż około 20 tysiącach hektarów. Genetycznie jest to ten sam szczep winny, co włoskie Primitivo i podobnie ma mocno zaznaczone nuty owocowe: wiśni i śliwek, a także słodki posmak czekolady. Amerykanie pieszczotliwie nazywają go Zinem, a o tym jak jest popularny świadczy wypowiadane przez nich powiedzenie: „It’s not a sin to drin a Zin” („To nie grzech pić Zinfandela”). Jest to czerwona odmiana winorośli, ale w USA produkuje się także wino różowe, nazywane White Zinfandel. Pierwszym skojarzeniem z Rieslingiem najczęściej są Niemcy. Jednak to USA produkuje go najwięcej na świecie. Można powiedzieć, że jest ambasadorem tego wina, a jego miłośnicy spotykają się co trzy lata w Seatlle na Rendezvous Riesling.