Wina grzane

Mamy 1 wino grzane! Sprawdź naszą ofertę i wybierz swoją ulubioną butelkę już dziś! Wino grzane czyli popularny grzaniec, jest napojem królującym w sezonie jesienno-zimowym. Długie, zimne wieczory sprzyjają temu, by pod kocem i przy kominku raczyć się tym wyśmienitym trunkiem który otuli nas przyjemnym ciepłem i pozwoli odprężyć się po ciężkim dniu. 

Wino Hürschi Dornfelder 0.75 l 601351

Czerwone, Słodkie, Niemcy
8.69 średnia ocen
8 głosów
29.99 zł

podstawowa

Porady
9.5/10

Co warto wiedzieć o winie grzanym?

Zima - piękna pora roku, puszysty śnieg na dachach, kolorowe światełka mrugające z okien i witryn sklepowych, zapach choinki… Czego trzeba więcej? A co powiesz na parujące, aromatyczne, przepyszne grzane wino? O, tak! To jest dopełnienie szczęścia podczas zimowej, wieczornej aury.


Początki grzanego wina sięgają nawet średniowiecza. Już wtedy szlachta, biskupi i królowie popijali ten trunek. Grzańce były uznawane nawet za lekarstwo na górne drogi oddechowe. Może dlatego po dziś dzień, szczególnie będąc na kuligu możemy uraczyć się grzańcem z wina w celu rozgrzania. Wypicie kubka grzanego wina sprawie, iż w ciągu kilku minut otuli nas przyjemne ciepło, odprężenie a także lepszy humor.

Krótki rys historyczny grzanego wina

Początki grzanego wina sięgają nawet średniowiecza. Już wtedy szlachta, biskupi i królowie popijali ten trunek. Grzańce były uznawane nawet za lekarstwo na górne drogi oddechowe. Może dlatego po dziś dzień, szczególnie będąc na kuligu możemy uraczyć się grzańcem z wina w celu rozgrzania. Wypicie kubka grzanego wina sprawie, iż w ciągu kilku minut otuli nas przyjemne ciepło, odprężenie a także lepszy humor.

Jaki wino wybrać do grzańca?

W większości przypadków wybiera się wino czerwone, najlepiej półwytrawne bądź półsłodkie. Warto sięgnąć w szczególności po takie szczepy jak Tempranillo, Pinot Noir, Gamay oraz Merlot. Szczepy te zawierają najwięcej przeciwutleniaczy co dodatkowo działa prozdrowotnie. Wino czerwone samo w sobie ma silny aromat, będzie więc idealne do grzanego wina, ponieważ samo grzanie wina odrobine spłaszczy nam te aromaty. Nie ma jednak określenia, że to tylko wino czerwone może być winem do grzańca. Jednak wybierając wino białe, trzeba mieć świadomość iż będzie ono trochę mniej aromatyczne. Do grzańca z wina białego, można użyć Chardonnay.

Jak przygotować grzane wino?

Grzane wino, jak sama nazwa wskazuje powinno być ciepłe. Pamiętać należy jednak, iż podczas podgrzewania nie można go zagotować. Temperatura w trakcie podgrzewania powinna być w granicach 60˚C-80˚C. Trzeba bardzo uważać aby nie doprowadzić wina do temperatury wrzenia. Chodź coraz bardziej popularne jest gotowe grzane wino, którego nie ma konieczności dodatkowo przyprawiać i przygotowywać, warto spróbować też przyrządzić grzańca samemu. Sam proces przyrządzania, wpłynie na nas rozgrzewająco i odprężająco. Do przygotowania grzańca potrzebujemy jedynie butelkę półwytrawnego lub półsłodkiego wina, goździki, pomarańcze, cynamon, imbir, miód, przyprawę korzenną oraz opcjonalnie brandy.

Jak podawać grzaniec z wina?

Wina grzane najlepiej jest podawać w glinianym lub żaroodpornym kubku. Naczynie takie odpowiednio długo utrzyma wysoką temperaturę wina, co pozwoli dłużej cieszyć się przyjemnością z picia tego wyśmienitego trunku. Dodatkowo, przelewając wino do odpowiedniego kubka, polecam dorzucić do wina plaster pomarańczy z wbitymi w niego goździkami oraz gwiazdkę anyżu. Grzaniec nie tylko będzie świetnie smakował ale i będzie się dobrze prezentował.

Przykładowy przepis na grzaniec z wina

  • Pół litra czerwonego wina
  • Szczypta bądź kawałek laski cynamonu
  • Przyprawa do piernika
  • Łyżka miodu
  • Goździki
  • Kilka grubszych plasterków imbiru
  • Pomarańcza w plastrach
Do garnka wrzucamy wszystkie składniki i zalewamy winem. Podgrzewamy powoli przez około 10-15 minut mieszając i pamiętając aby wina nie zagotować. Bardzo ciepły napój przelać do odpowiednich  kubków, przyozdobić plastrem pomarańczy i cieszyć się trwającą chwilą.