Wina Porto

8 win odpowiada Twoim kryteriom wyszukiwania. Porto to najpopularniejsze wino wzmacniane z Portugalii. Ma zazwyczaj ok. 18 - 20% alkoholu. Choć najczęściej jest czerwone i słodkie, da się kupić porto wytrawne a nawet białe. Jak powstaje porto? Wino Porto produkowane jest w Portugalii. Wbrew pozorom nie powstaje ono w mieście o tej samej nazwie, a w regionie Douro. Prawdopodobnie jest to pierwszy wydzielony i chroniony region winiarski na świecie. Porto najczęściej wytwarza się z odmian: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, Tinta Cão, Tinta Roriz choć do jego produkcji dopuszczonych jest nawet 100 szczepów. Kiedy poziom alkoholu w tym winie wzrasta do 7%, fermentację zatrzymuje się dodając mocny alkohol. Następnie takie wino leżakuje. Sposób ten został wymyślony przez przypadek. W wyniku wieloletniego sporu Wielkiej Brytanii z Francją, kupcy angielscy musieli poszukać sobie innego dostawcy wina niż francuskie. Zaczęli kupować wina z Portugalii. Jednak długi transport butelek statkiem powodował, że wino psuło się i nie nadawało się do picia. Kiedy zaczęto dodawać do niego mocny alkohol, okazało się, że takie wino nie tylko potrafiło przetrwać próbę czasu. Oprócz tego zyskało ciekawy smak i aromat. Jak pachnie i smakuje porto? Najpopularniejsza wersja porto to ta o słodkim smaku. Choć jest wiele rodzajów tego portugalskiego wina, można w nim znaleźć pewne wspólne aromaty i smaki, takie jak: wanilia, dąb oraz przyprawy korzenne. Oprócz tego wino może mieć jeszcze akcent kandyzowanych owoców, fig, orzechów, a także karmelu. Jest ono zazwyczaj ciemniejsze od tradycyjnego wina. Barwa porto wpada w bursztynowy kolor. Jak wybrać dobre porto? Jest wiele rodzajów tego portugalskiego wina wzmacnianego. Przede wszystkim, tak jak „tradycyjne” wino, to także może być białe lub czerwone. Oprócz tego jest porto słodkie, ale też półsłodkie a także wytrawne. Dodatkowo na butelce może mieć takie oznaczenia jak LBV, Tawny lub Ruby. To kolejne rodzaje tego wina rozróżnione ze względu na sposób produkcji i dojrzewanie. Ruby to podstawowa wersja porto. Wino jest starzone w dużych beczkach i butelkowane średnio po 2 latach. Tawny to porto nieco dłużej przechowywane niż Ruby w mniejszych beczkach, zwykle nieco wytrawniejsze. Late Botteled Vintage Port starzone było natomiast w butelce, z jednego rocznika. Które wybrać? Wszystko zależy od okazji. Przyjęło się, że wersje wytrawne i delikatnie słodkie podaje się jako aperitif, a słodkie do deseru. Właściwie każde porto idealnie sprawdza się jako elegancki prezent. A jeśli chodzi o dobór butelki do własnych preferencji smakowych, najlepiej zdać się na pomoc specjalistów. Można udać się na przykład do sklepu z winem porto. W takich specjalistycznych miejscach nie tylko doradzą nam właściwą butelkę. Często dowiemy się tam o porto czegoś więcej, na przykład o wyjątkowej, zanikającej już metodzie produkcji - deptania winogron stopami. Ile trzeba wydać na porto? Ceny win porto mogą znacznie się różnić, w zależności na przykład od czasu dojrzewania. Wina te mogą być postrzegane jako drogie, ponieważ kosztują nawet po kilkaset złotych. Można jednak kupić je w dużo niższych cenach. Na Winezja.pl butelkę porto można mieć już za 69,99 zł.