Wina Porto

Mamy 5 win porto! Sprawdź naszą ofertę i wybierz swoją ulubioną butelkę już dziś! Wino Porto to słodkie wino butelkowane oraz wzmacniane wino portugalskie produkowane w dolinie Douro. Wina w stylu Porto są również wytwarzane w takich krajach jak USA, Australia, Argentyna, Kanada, Hiszpania i RPA.

Najpopularniejszy rodzaj wina Porto to wzmacniane wino portugalskie o słodkim smaku. Choć jest wiele rodzajów tego wina, można w nim znaleźć pewne wspólne aromaty i smaki, takie jak: mocny aromat wanilii, dąb oraz korzenny posmak. Oprócz tego  wino Porto może mieć jeszcze akcent kandyzowanych owoców, fig, orzechów, a także karmelu. 

Wino Graham's Fine Ruby Port 0.75 l 600354

Czerwone, Słodkie, Portugalia
8.38 średnia ocen
29 głosów
87 ocena
sommeliera
99.99 zł

podstawowa

Porady
10/10

Wina Porto – kieruj się smakiem przy wyborze

Lubisz słodkie wina? Planujesz upiec czekoladowe brownie i potrzebujesz wina, które podkreśli smak ulubionego deseru? Jeśli tak – sięgnij po Porto. Podpowiadamy, którą butelkę wybrać. 

Wino Graham's Late Bottled Vintage Port 600355

Czerwone, Słodkie, Portugalia, 2018
9.53 średnia ocen
18 głosów
89 ocena
sommeliera
126.00 zł

podstawowa

Wino Graham's 20 Years Old Tawny Port 2015 0.75 l 600357

Czerwone, Słodkie, Portugalia, 2015
10.00 średnia ocen
3 głosów
92 ocena
sommeliera
388.00 zł

podstawowa

Wino Graham's 30 Years Old Tawny Port 0.75 l 600358

Czerwone, Słodkie, Portugalia
10.00 średnia ocen
2 głosów
94.5 ocena
sommeliera
666.00 zł

podstawowa

Wino Graham's Natura Reserve Port 0.75 l 604094

Czerwone, Słodkie, Portugalia
8.50 średnia ocen
4 głosów
119.00 zł

podstawowa


Jak powstaje wino porto?

Wino Porto produkowane jest w Portugalii. Wbrew pozorom nie powstaje ono w mieście o tej samej nazwie, a w regionie położonym w dolinie rzeki Douro, w północnej Portugalii. Prawdopodobnie jest to pierwszy wydzielony i chroniony region winiarski na świecie.

Wino Porto najczęściej wytwarza się z odmian, które wywodzą się właśnie z regionu położonego w dolinie rzeki Douro: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, Tinta Cão, Tinta Roriz, choć do jego produkcji dopuszczonych jest nawet 100 szczepów. Kiedy zawartość alkoholu w tym winie wzrasta do 7%, zatrzymuje się fermentację dodając mocny alkohol. Następnie takie wzmacniane wino portugalskie leżakuje. Sposób ten został wymyślony przez przypadek. W wyniku wieloletniego sporu Wielkiej Brytanii z Francją, kupcy angielscy musieli poszukać sobie innego dostawcy wina niż francuskie. Zaczęli kupować produkty z Portugalii. Jednak długi transport butelek statkiem powodował, że wino portugalskie psuło się i nie nadawało się do picia. Kiedy zaczęto dodawać do niego alkohol mocny, okazało się, że takie wino Porto nie tylko potrafiło przetrwać próbę czasu. Oprócz tego zyskało ciekawy smak i aromat.

Rodzaje Porto - jak wybrać dobre wino Porto?

Jest wiele rodzajów wina wzmacnianego. Przede wszystkim, tak jak „tradycyjne” wino pochodzące z Portugalii, może być białe lub czerwone, słodkie, półsłodkie a także wytrawne. Dodatkowo na etykiecie butelki może być oznaczenie LBV, Tawny lub Ruby. To kolejne rodzaje Porto rozróżnione ze względu na sposób produkcji i dojrzewanie.

Wino portugalskie Ruby to podstawowa wersja. Wino Porto Ruby jest wytwarzane z winogron zbieranych w dolinie rzeki Douro, starzone w dużych drewnianych beczkach i butelkowane  po średnio dwóch latach przechowywania. 

Wzmacniane wino portugalskie Tawny to nieco dłużej przechowywane wino Porto niż Ruby, produkowane z winogron uprawianych w regionie Douro, przechowywane w mniejszych  drewnianych beczkach, w wyniku czego zwykle nieco wytrawniejsze.

Vintage to wino pochodzące z absolutnie najlepszych roczników, butelkowane po średnio dwóch latach przechowywania w dębowych beczkach – to porto dojrzewa podobnie jak Porto typu Ruby. Jest to produkt z potencjałem do leżakowania, czyli im starsze tym lepsze. 

Late Botteled Vintage Port to wino Porto, które na etykiecie butelki będzie miało oznaczenie LBV. Wino pochodzi z najlepszych roczników oraz jest dłużej dojrzewające w drewnianych beczkach. Z tego też powodu ma bardziej rozwinięty bukiet. Jest starzone w butelce, z jednego rocznika, zwykle bardziej wytrawne niż „vintage”.

Które wybrać? Wszystko zależy od okazji. Przyjęło się, że wersje wytrawne i delikatnie słodkie podaje się jako aperitif na wzmocnienie apetytu przed głównym posiłkiem, a słodkie wino butelkowane do deseru. Właściwie każde wino Porto idealnie sprawdza się jako elegancki prezent. A jeśli chodzi o dobór butelki do własnych preferencji smakowych, najlepiej zdać się na pomoc specjalistów np. w sklepie stajconarnym z winem Porto. W takich miejscach nie tylko doradzą nam właściwą butelkę. Często dowiemy się tam o Porto czegoś więcej, na przykład o wyjątkowej, zanikającej już metodzie produkcji - deptania winogron stopami. Jednak kilku producentów wciąż stosuje tą metodę.

Wino Porto do czego można serwować ?

Wino Porto idealnie komponuje się z mocno aromatyzowanymi serami (w tym ser pleśniowy), deserami czekoladowymi i karmelowymi. Doskonale łączy się z bakaliami, solonymi i wędzonymi orzechami, a nawet grillowanymi mięsami w słodkiej marynacie. Warto podwać lekko schłodzone przed nalaniem do kieliszka. Takie nietuzinkowe połączenie na pewno zadowoli podniebienie wielu smakoszy.

Porto wino cena - ile trzeba wydać na Porto?

Cena wina Porto może się różnić, na przykład w zależności od czasu dojrzewania czy zawartości alkoholu. Wina Porto mogą być postrzegane jako drogie, ponieważ kosztują nawet po kilkaset złotych i więcej. Można jednak kupić je również w niższych cenach. Ile zatem kosztuje Porto wino? Cena bywa naprawdę różna. Na Winezja.pl prezentowane są butelki porto, których wartość zaczyna się już od 64,99 zł.