Winezja.pl - to witryna z Winami z całego świata

Potwierdź swój kraj

OŚWIADCZAM, ŻE JESTEM PEŁNOLETNI/A I WYRAŻAM ZGODĘ NA PRZEDSTAWIENIE OFERTY ALKOHOLOWEJ.

Nie

Wódka

Sprawdź naszą ofertę i wybierz swoją ulubioną butelkę już dziś! Nie da się ukryć, że wśród Polaków to właśnie wódka jest najpopularniejszym alkoholem wysokoprocentowym. Spożywamy ją nie tylko podczas uroczystości rodzinnych, ale również wręczamy p...

9 produkty

Zobacz jako
Siatka
Sortuj
Sortuj wg
  • Bestseller
  • Nowy
  • Cena malejąco
  • Cena rosnąco
  • Nazwa A-Z
  • Nazwa Z-A
  • Ocena Sommeliera
  • Ocena Klientów
  • Ilość Opinii
opinia 5 (4) sommelier 80 pkt
46,99 zł
Austria
42,29 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Austria
opinia 3.55 (29) sommelier 80 pkt
59,99 zł
Austria
53,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Austria
opinia 5 (10) sommelier 95 pkt
129,99 zł
Austria
116,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Austria
opinia 5 (1) sommelier 85 pkt
49,99 zł
Polska
44,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Polska
69,99 zł
Polska
62,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Polska
sommelier 90 pkt
169,99 zł
Polska
Polska
opinia 4 (2)
289,99 zł
Polska
Polska
opinia 5 (1)
289,99 zł
Polska
Polska
opinia 5 (1)
234,99 zł
Polska
Polska

Niedostępny

Wódka- definicja

Wódka to jeden z najpopularniejszych alkoholi na świecie. Nazwy wódka używa się do określenia wszelkich napojów alkoholowych, które powstają w wyniku destylacji alkoholu uzyskanego z przetworzonych płodów rolnych. Wódka może powstawać ze zboża, ziemniaków, buraków cukrowych, a nawet owoców, co daje szerokie możliwości produkcyjne i różnorodność smaków. To co dziś w Polsce i krajach Unii nazywamy mianem wódka – nazywamy tak zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 110/2008 z dnia 15 stycznia 2008 r. Zgodnie z nim wódka to napój spirytusowy wytwarzany z alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego otrzymywany w wyniku fermentacji ziemniaków lub zbóż albo innych surowców rolniczych przeprowadzanej z użyciem drożdży. Gdy powstawała ta europejska definicja wódki, Polska, Szwecja i Finlandia ostro sprzeciwiały się, by wódką można było nazywać alkohole na bazie innych surowców niż ziemniaki i zboża, ponieważ nie mają one uzasadnienia w tradycji tego napoju. Naciskały nawet, aby nazwy wódka można było używać tylko do określenia wódki pochodzącej wyłącznie z ich krajów – z tzw. krajów pasa wódki.

Ile procent powinna mieć wódka

Współczesna wódka, którą znamy, to zwykle destylat o wysokiej czystości, ale w przeszłości proces produkcji wódki był znacznie mniej zaawansowany, co wpływało na różne profile smakowe i jakościowe trunków.

Według dzisiejszej definicji wódka składa się z destylatu alkoholowego rozcieńczonego wodą w stosunku około 2:3 (40%). Według prawa polskiego wódka musi zawierać minimum 37,5% alkoholu. Wyróżnić możemy wódki czyste, gatunkowe i bimber. Wódka czysta otrzymywana jest ze spirytusu rektyfikowanego, w skład, którego wchodzi 95% (objętościowo) alkoholu etylowego, a który rozcieńczany jest z wodą. Wódki czyste możemy podzielić zaś na wódki czyste zwykłe, wódki wyborowe i wódki luksusowe. Istnieje też prostsza kategoryzacja, która dzieli kategorię wódka na wódki czyste i wódki gatunkowe. Wódki gatunkowe również otrzymujemy ze spirytusu rektyfikowanego i wody, natomiast dodatkowo dodawane są do nich wyciągi roślinne, olejki zapachowe i cukier, aby nadać destylatowi szczególnego smaku i aromatu. Bimber to napój alkoholowy podobny do wódki produkowany ze spirytusu destylowanego, ale nierektyfikowanego.

Skąd pochodzi wódka?

Prawie każdy na świecie kojarzy wódkę z Europą Wschodnią w szczególności z Polską i Rosją. To właśnie Polska i Rosja walczą o miano kolebki powstania pierwszej wódki.

Pierwsza destylarnia prawdopodobnie faktycznie powstała w Rosji i to już w 1174 roku, Jednak przez długi czas destylowanych tam trunków nie nazywano mianem „wódka”. Nazwa wódka nie była tam używana, a wódkę nazywano "winem" lub "winem chlebowym", tak samo jak napoje produkowane z winogron. I faktycznie historycy uznają, że te pierwsze wódki destylowane w Rosji bardziej przypominały destylowane wino. Bardziej odpowiednie może być uznanie jej za surową brandy. W Rosji dopiero na początku XX wieku zaczęto określać ten alkohol nazwą wódka.

Pierwsza wzmianka o słowie "wódka" pochodzi z okresu średniowiecza. Nazwa wódka została tam zapisana w 1405 roku w kronikach sądu ziemskiego w Sandomierzu, w dokumencie dotyczącym zakupu ziemi. Tekst ten spisano w łacinie z użyciem elementów staropolskiego. Słowo to miało początkowo znaczenie związane z hydrologią. Wódka w znaczeniu zbliżonym do współczesnego po raz pierwszy pojawiła się w 1534 roku w dziele "O ziołach i o mocy ich" autorstwa Stefana Falimirza. Wówczas "wódka" (w oryginale "wodka") odnosiła się do różnych medycznych destylatów, w tym zarówno do destylowanego etanolu, jak i olejków eterycznych. I autor zakładał, że termin był już znany czytelnikom. W tej samej publikacji pojawiło się także słowo "gorzałka", z wyjaśnieniem, że oznacza to samo co "aqua vitae". Termin "gorzałka" został odnotowany wcześniej w słowniku Murmeliusza z 1528 roku.

Jak widać więc miano ojczyzny wódki nie może zostać jednoznacznie przynane ani Rosji ani Polsce.

Jak podawać i pić wódkę

Wielu uważa, że wódka powinna być podawana mocno zimną. Przekonanie to powstało u pijących przeciętnej jakości wódki lub u posiadaczy „mniej wyrobionych podniebień”