Wina Cabernet Sauvignon

125 win odpowiada Twoim kryteriom wyszukiwania. To najsłynniejsza czerwona odmiana winorośli, która powstała w wyniku przypadkowej krzyżówki szczepów Cabernet Franc i Sauvignon Blanc – stąd jego nazwa. Szczep narodził się we Francji, a dokładniej w Bordeaux. Dziś uprawiany jest niemal na całym świecie, a w produkcji przoduje Francja, Kalifornia i Chile. Cabernet Sauvignon jest znany po wieloma innymi nazwami, takimi jak: Petit Cabernet, Sauvignon Rouge, Vidure czy Uva Francese. Cabernet Sauvignon to wino dobrze zbudowane, słynie z głębokiej purpurowej barwy oraz z dużego potencjału starzenia. Wynika to z właściwości gron, które są małe i mają grube skórki, zawierające bardzo dużo barwników i tanin. Z tego powodu chętnie łączone jest z innymi szczepami, aby złagodzić smak wina. Charakteryzuje się łatwo wyczuwalnym aromatem porzeczki. Rozpoznać również można fiołki, jeżynę i ziele angielskie. Szczepy uprawiane w chłodniejszym klimacie mają aromat trawy, papryki, liści i zielonego pieprzu. Uprawa z Nowego Świata nadaje winu dodatkowy posmak czekolady, a w australijskim Cabernet Sauvignon wyczujemy nawet eukaliptusa. Jeśli wino początkowo dojrzewa w dębowych beczkach, może zyskać aromaty wanilii, orzecha kokosowego i dymu, które z czasem przemieniają się w cedr, szlachetny tytoń, piżmo, ziemię, skórę czy grzyby. W sklepie Winezja.pl znajdziesz wina Cabernet Sauvignon w cenie już od 29,99 zł. Ogromną popularnością cieszy się kalifornijski Woodhaven Cabernet Sauvignon z niewielką domieszką innych szczepów. Jest to bardzo subtelne wino, które zachwyca wyraźnym smakiem owoców, figi, czarnej wiśni i cedru. Dodatkowo wyczuwalne śliwki, jeżyny i czarne porzeczki - z dębiną w tle. Najlepiej podawać w temperaturze 15°C. Przykładem świetnego wina z Bordeaux, we Francji jest Chateau de Terrefort-Quancard Bordeaux Superieur A.O.C, które zdobyło srebrny medal na konkursie "Grand Vins de France" odbywającym się w burgundzkim miasteczku Macon. Jego barwa to głęboki rubin z amarantowymi brzegami. Jest klasycznym przykładem mieszanki trzech odmian bordoskich: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc oraz Merlot. Aromat bardzo intensywny z wysuniętą na przód czarną porzeczką i leśną jagodą, natomiast po chwili pojawiają się nuty ziołowe i waniliowe. W ustach łagodne, z niską kwasowością, delikatnymi i mięsistymi taninami. Końcówka soczysta i długa. Leżakujące w piwniczce bez problemu poradzi sobie z kilkuletnią próbą czasu. Wino ze szczepu Cabernet Sauvignon pasuje do wielu potraw – od kanapek, przez sałatki z kurczakiem, wędliny, makarony aż po dania kuchni azjatyckiej, tex-mex czy hiszpańskiej. Ze względu na wysoką zawartość tanin szczególnie polecamy łączyć z soczystymi potrawami, np. krwistym stekiem. Wino sprawia wrażenie wówczas bardziej gładkiego i owocowego. Potężne i ciężkie wino ze szczepu Cabernet Sauvignon najlepiej podawać do wołowiny, jagnięciny, dziczyzny, dzikiego ptactwa – jak również do ciężkich dań włoskich, typu lasagne, czy pizza z dużą ilością sera. Dobrze skomponują się także z dojrzałymi serami i deserami z gorzką czekoladą.