Winezja.pl - to witryna z Winami z całego świata

Potwierdź swój kraj

OŚWIADCZAM, ŻE JESTEM PEŁNOLETNI/A I WYRAŻAM ZGODĘ NA PRZEDSTAWIENIE OFERTY ALKOHOLOWEJ.

Nie

Wina Marsala

3 produkty

Zobacz jako
Siatka
Sortuj
Sortuj wg
  • Bestseller
  • Nowy
  • Cena malejąco
  • Cena rosnąco
  • Nazwa A-Z
  • Nazwa Z-A
  • Ocena Sommeliera
  • Ocena Klientów
  • Ilość Opinii
Bestseller
opinia 4.4 (43)
69,99 zł
Czerwone Słodkie Włochy
62,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Słodkie Włochy
opinia 3.5 (56)
42,50 zł
Białe Słodkie Włochy
38,25 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Słodkie Włochy
opinia 4 (1)
69,99 zł
Białe Słodkie Włochy
62,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Słodkie Włochy

Historia wina Marsala

Wraz z końcem XVIII wieku, do Marsali na Sycylii przeniosło się wielu Anglików, którzy rozwinęli lokalny przemysł winiarski. Jeden z nich, John Woodhouse stworzył pierwszą Marsalę dodając destylatu winnego do beczek, aby uchronić wino przed zepsuciem. Okazało się to tak wielkim sukcesem, że rząd angielski nakazał zaopatrzyć w wino jedną z śródziemnomorskich flot pod dowództwem admirała Horatio Nelsona, który szczególnie pokochał wino Marsala. Dzięki temu został sporządzono kontrakt między Woodhouse a admirałem Nelsonem, na podstawie którego miał on dostarczać 500 baryłek rocznie dla floty brytyjskiej.

Obecnie najsłynniejszym i jednym z największych producentów Marsali jest Cantine Pellegrino.

Co to jest Marsala?

Marsala może być wytworzona z maksymalnie dziesięciu, lokalnych, sycylijskich odmian winogron, zarówno białych, jak i czerwonych. Wśród nich znajdziemy słynne Cataratto, Grillo, Nero d’Avola czy mniej znane Nerello Mascalese i Damaschino.

Jest rodzajem wina wzmocnionego, co oznacza, że ??jest poddawane procesowi wzmacniania alkoholem, zazwyczaj brandy lub spirytusem winogronowym o neutralnym smaku. Dzięki temu sycylijska Marsala jest winem bardzo żywotnym, tak jak Porto czy Madeira i doskonale nadaje się do starzenia. Wino to jest produkowana metodą Solera, która polega na mieszaniu starszego wina z młodszym. To nadaje mu unikatowego smaku i aromatu. Wino Marsala rozróżniane jest ze względu na kolor, długość leżakowania w beczkach i poziom słodyczy.

Kolor różni się w zależności od użytych odmian winorośli:

  • oro (złoty) - wyprodukowane wyłącznie z białych odmian
  • ambra (bursztynowy) - do białej bazy dodano moszczu
  • rubino (rubinowy) - wytworzone z czerwonycg odmian.

Długość leżakowania rozpoznamy dzięki określeniom na etykiecie:

  • fine - Marsala leżakowana w beczkach minimum rok
  • superiore - dojrzewa w beczkach dwa lata
  • superiore riserva - dojrzewa w beczkach cztery lata
  • vergine - dojrzewa minimum pięć lat
  • vergine stravecchio - dojrzewa co najmniej 10 lat

Z kolei słodycz Marsali dzielimy na 3 kategorie:

  • secco (wytrawne) - maksimum 40 g cukru resztkowego na litr,
  • semisecco (półwytrawne) - 40-100 g cukru resztkowego na litr
  • dolce (słodkie) - ponad 100 g cukru reztkowego na litr.

W zależności od zawartości cukru resztkowego, czasu leżakowania i użytych odmian, profil smakowy Marsali oraz kolor będą się różnić. Najczęstsze nuty to morele, czerwone lub czarne jagody (w przypadku kolorów Marsali ambra lub rubino) oraz suszone. Dojrzewanie w beczkach nadaje mu aromatów wanilii, karmelu czy tytoniu.

Jak łączyć wino Marsala z jedzeniem?

Dzięki swoim charakterystycznym aromatom owoców i karmelu, Marsala doskonale ubogaci desery i owoce. Wytrawna Marsala świetnie nadaje się do czerwonych mięs, grzybów czy orzechowych sosów.