Wraz z końcem XVIII wieku, do Marsali na Sycylii przeniosło się wielu Anglików, którzy rozwinęli lokalny przemysł winiarski. Jeden z nich, John Woodhouse stworzył pierwszą Marsalę dodając destylatu winnego do beczek, aby uchronić wino przed zepsuciem. Okazało się to tak wielkim sukcesem, że rząd angielski nakazał zaopatrzyć w wino jedną z śródziemnomorskich flot pod dowództwem admirała Horatio Nelsona, który szczególnie pokochał wino Marsala. Dzięki temu został sporządzono kontrakt między Woodhouse a admirałem Nelsonem, na podstawie którego miał on dostarczać 500 baryłek rocznie dla floty brytyjskiej.
Obecnie najsłynniejszym i jednym z największych producentów Marsali jest Cantine Pellegrino.
Marsala może być wytworzona z maksymalnie dziesięciu, lokalnych, sycylijskich odmian winogron, zarówno białych, jak i czerwonych. Wśród nich znajdziemy słynne Cataratto, Grillo, Nero d’Avola czy mniej znane Nerello Mascalese i Damaschino.
Jest rodzajem wina wzmocnionego, co oznacza, że jest poddawane procesowi wzmacniania alkoholem, zazwyczaj brandy lub spirytusem winogronowym o neutralnym smaku. Dzięki temu sycylijska Marsala jest winem bardzo żywotnym, tak jak Porto czy Madeira i doskonale nadaje się do starzenia. Wino to jest produkowana metodą Solera, która polega na mieszaniu starszego wina z młodszym. To nadaje mu unikatowego smaku i aromatu. Wino Marsala rozróżniane jest ze względu na kolor, długość leżakowania w beczkach i poziom słodyczy.
Kolor różni się w zależności od użytych odmian winorośli:
Długość leżakowania rozpoznamy dzięki określeniom na etykiecie:
Z kolei słodycz Marsali dzielimy na 3 kategorie:
W zależności od zawartości cukru resztkowego, czasu leżakowania i użytych odmian, profil smakowy Marsali oraz kolor będą się różnić. Najczęstsze nuty to morele, czerwone lub czarne jagody (w przypadku kolorów Marsali ambra lub rubino) oraz suszone. Dojrzewanie w beczkach nadaje mu aromatów wanilii, karmelu czy tytoniu.
Dzięki swoim charakterystycznym aromatom owoców i karmelu, Marsala doskonale ubogaci desery i owoce. Wytrawna Marsala świetnie nadaje się do czerwonych mięs, grzybów czy orzechowych sosów.
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
Powiedz nam co lubisz, a wybierzemy najlepsze wina dla Ciebie
Ciasteczka są jak dobre wino - sprawiają przyjemność. Ta strona musi korzystać z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.