Winezja.pl - to witryna z Winami z całego świata

Potwierdź swój kraj

OŚWIADCZAM, ŻE JESTEM PEŁNOLETNI/A I WYRAŻAM ZGODĘ NA PRZEDSTAWIENIE OFERTY ALKOHOLOWEJ.

Nie

Wina Czerwone, Wytrawne

Produkty 1-12 z 288

Zobacz jako
Siatka
Sortuj
Sortuj wg
  • Bestseller
  • Nowy
  • Cena malejąco
  • Cena rosnąco
  • Nazwa A-Z
  • Nazwa Z-A
  • Ocena Sommeliera
  • Ocena Klientów
  • Ilość Opinii
Bestseller
opinia 4.35 (284) sommelier 85 pkt
59,99 zł
Czerwone Wytrawne Usa
53,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Usa
Bestseller
opinia 4.35 (236) sommelier 79 pkt
59,99 zł
Czerwone Wytrawne Usa
53,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Usa
Bestseller Obniżona cena
opinia 3.9 (214) sommelier 76 pkt
39,99 zł
Czerwone Wytrawne Francja
35,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Francja
opinia 4 (233) sommelier 84 pkt
49,99 zł
Czerwone Wytrawne Argentyna
44,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Argentyna

Niedostępny

opinia 4 (266) sommelier 81 pkt
48,99 zł
Czerwone Wytrawne Włochy
44,09 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Włochy

Niedostępny

opinia 4.05 (196) sommelier 82 pkt
54,99 zł
Czerwone Wytrawne Chile
41,24 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Chile

Niedostępny

opinia 4.55 (167) sommelier 92 pkt
73,99 zł
Czerwone Wytrawne Chile
66,59 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Chile
Bestseller
opinia 4.2 (177) sommelier 87 pkt
46,99 zł
Czerwone Wytrawne Włochy
42,29 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Włochy
Obniżona cena
opinia 4.35 (180) sommelier 87 pkt
49,99 zł
Czerwone Wytrawne Chile
44,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Chile
Bestseller
opinia 4.25 (164)
43,99 zł
Czerwone Wytrawne Hiszpania
39,59 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Hiszpania

Niedostępny

opinia 4.05 (43) sommelier 86 pkt
49,99 zł
Czerwone Wytrawne Chile
44,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Chile
Bestseller Obniżona cena
opinia 4 (199) sommelier 83 pkt
45,99 zł
Czerwone Wytrawne Hiszpania
41,39 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Hiszpania
Opisujemy słodycz jako smak, który stopniowany jest od bardzo wytrawnego czerwonego wina do bardzo słodkiego. Wina czerwone wytrawne zawierają 1-10 g/l , charakteryzują się więc najmniejszą ilością cukru resztkowego lub całkowitym zużyciem resztek cukru znajdujących się w winogronach. Wybierając czerwone wino wytrawne warto zwrócić uwagę na kwasowość i fakt, że zawartość kwasów w winogronach maleje wraz z ich dojrzewaniem. W ten sposób winorośl z chłodniejszego klimatu, gdzie winogronom trudniej dojrzewać w cieple, dają wina o wyższej kwasowości. Szukając więc win czerwonych wytrawnych o niższej kwasowości warto sięgnąć po te, które pochodzą z cieplejszych regionów.

Style win wytrawnych czerwonych

Jeśli preferujesz wino czerwone wytrawne lekkie, to szukaj takiego, które ma umiarkowanie wysoką kwasowość, mniejszą zawartość alkoholu, tanin i słodyczy. Lekkie czerwone wina mają klarowny kolor, znane są ze swych bogatych, owocowych aromatów, uwydatnianych przez kieliszki o dużych sferycznych czaszach. Szczepy używane przy produkcji tego typu win to: Gamay (Beaujolais) i Pinot Noir. Największe miejsce ich uprawy to Francja, Pino Noir jest również uprawiane na szeroką skalę w USA.

Poszukując wina czerwonego wytrawnego cięższego wybierz te o mniejszej kwasowości, a większej zawartości tanin, alkoholu i słodyczy. Klasycznymi winami czerwonymi wytrawnymi nazywamy czerwone wina o umiarkowanie masywnej budowie. W kategorii czerwone wino wytrawne właśnie takie dominują na rynku. Często określa się je mianem gastronomicznych ponieważ doskonale łączą się z jedzeniem. W większości klasycznych czerwonych win dominują aromaty czerwonych owoców tj. czerwona porzeczka, wiśnia, malina, śliwka, czerwona borówka, czereśnia, truskawki. Mogą również występować aromaty ciemnych owoców tj. jeżyna, jagoda, śliwka węgierka. Najpopularniejsze szczepy tworzące takie wina to: Barbera, Cabernet Franc, Carmenere, Grenache, Merlot, Montepulciano, Negroamaro, Kupaż Rodański, Sangiovese, Valpolicella, Zinfandel.

Poza lekkimi i klasycznymi są również tzw. potężne czerwone wina wytrawne. Potężne wino czerwone ma wysoką zawartość tanin, głęboki rubinowy kolor, wynikający z dużej zawartości antocyjanów; charakteryzują się też bogatym aromatem owocowym. Wina tak wyraziste są doskonałe zarówno solo, jak i w towarzystwie dań, zwłaszcza mięsnych. Szczepy, które tworzą doskonałe wytrawne czerwone wino to: kupaż Bordoski, Cabernet Sauvignon, Malbec, Mourvedre, Nebbiolo, Nero D’Avola, Petit Verdodt, Petite Sirah, Pinotage, Syrah, Tempranillo, Touriga Nacional.

Produkcja czerwonego wytrawnego wina

Wino czerwone wytrawne wyróżniają następujące etapy produkcji: czerwone winogrona zbiera się i sortuje by usunąć uszkodzone lub niedojrzałe owoce i liście. Następnie grona są odszypułkowywane, a sok wraz z skórkami fermentuje w kadziach do fermentacji. Po czym czerwone wino delikatnie się tłoczy i oddziela od wytłoków (skórek, szypułek i pestek). Następnie wino przez pewien czas dojrzewa w kadziach lub beczkach. Kolejny etap to klarowanie. Wytrawne czerwone wina po klarowaniu są butelkowane i wypuszczane na rynek, po okresie leżakowania.

Wpływ beczki na czerwone wytrawne wino

Wybierając czerwone wino wytrawne warto zwrócić uwagę na to czy w procesie produkcji wino leżakowało w beczce, ponieważ beczka ma ogromny wpływ na to jaki charakter ma wino. Dzięki dębinie wino nabiera nowych właściwości, dojrzewanie wytrawnego czerwonego wina w beczce dębowej wzbogaca je o takie aromaty jak np.: wanilia, cynamon, kokos, tytoń, żywica, skórka pomarańczowa. Kiedy beczka dodatkowo była wypalana od wewnątrz, bukiet uatrakcyjnią aromaty karmelu, miodu, czekolady, nuty orzechowe, migdałowe, kawa, grzanki czy dym z ogniska. Ważne dla jakości wina jest również to, że czerwone wino wytrawne, które dojrzewa w beczce ma możliwość oddychania. W produkcji win stosuje się powszechnie dwa rodzaje dębu: amerykański i europejski. Wino czerwone wytrawne, które dojrzewało w dębie amerykańskim będzie bogate w intensywne zapachy słodkie i korzenne np. karmel, kokos, wanilia, cynamon. Dąb europejski jest źródłem mniej intensywnych aromatów za to, jak twierdzą francuscy winiarze bardziej subtelnych i eleganckich.