Szczep Riesling to biała odmiana winorośli, która swoje korzenie ma w Dolinie Renu w Niemczech. Choć najpowszechniej uprawiany i znany jest właśnie w tym kraju, to doskonałe interpretacje szczepu Riesling znajdziemy również we Francji, gdzie rządzi alzacki Riesling, wyjątkowo ceniony ceniony za swą niezwykła elegancję i złożoność. Wyborne wina znajdziemy również w Austrii (Kamptal, Luksemburg), Włoszech (górna Adyga i Piemont), Bułgarii, Australii, USA (region jezior Finger Lakes, stany Waszyngton, Nowy Jork i Michigan), czy ojczyzny Savignon Blanc- Nowej Zelandii. W Polsce też znajdziemy grona tego wspaniałego wina.
Do niedawna, bo jeszcze około sto lat temu Riesling przeżywał swój czas świetności. Zainteresowanie spadło, gdy to szlachetne wino zaczęto podrabiać i dosładzać. Smak i zapach jaki oddawał w naturze został zmodyfikowany, a wręcz zanikł. W wyniku tych zmian ludzie przestali już tak ochoczo degustować i sięgać po wina z tego szczepu. W dzisiejszych czasach Riesling wraca do łask i zaczyna zyskiwać na coraz większej popularności. Kto wie, czy za chwilę nie przegoni popularnością swoich sławnych białych braci.
Choć najpowszechniej uprawiany i znany jest w Niemczech, to doskonałe interpretacje szczepu Riesling znajdziemy również Australii, Nowej Zelandii czy USA. Wyjątkowym uznaniem cieszy się także alzacki Riesling, ceniony za swą niezwykła elegancję i złożoność.
Szczep Riesling kojarzy się z Niemcami i właśnie tam można odnaleźć jego korzenie – z połączenia kilku reńskich odmian winorośli (gouais blanc, potomkiem traminera i dziką odmianą). W okresie największej popularności, cenowo bił na głowę nawet wina z Bordeaux.
Jeśli chodzi o szczep Riesling, wino z niego otrzymane będzie różniło się w zależności od klimatu i kraju, w jakim powstało. Niemiecki Riesling słynie z zbalansowanych owocowych i mineralnych aromatów. Alzackie Riesling natomiast to wina gęste, otulają one podniebienie, ale są również mocno wytrawne o wysokiej kwasowości. Dojrzewane są w stalowych zbiornikach, nigdy w dębowych beczkach. Wina z tego szczepu powstałe w Nowym Świecie, to jest Australii i Nowej Zelandii cenione są za oleistą strukturę i aromaty cytrusów gdy jest to młode wino , jak również za równowagę pod względem świeżości i kwasowości w miarę ich dojrzewania. Rieslingi z winogron dotkniętych szlachetną pleśnią w Australii i Nowej Zelandii odznaczają się wspaniałą złożonością występujących w nich aromatów.
Austracki Riesling charakteryzuje się długim finiszem o wyrazistym aromacie białego pieprzu. Rieslingi ze Stanów często są musujące, natomiast w Kanadzie popularnym jest użycie szczepu Riesling do produkcji win lodowych. Zwróć uwagę, jak uniwersalny jest Riesling. Pomimo różnic win w zależności od kraju pochodzenia, o wszystkich Rieslingach należy powiedzieć, że ich charakterystyczne aromaty to zielone, świeże jabłka, cytrusy, brzoskwinie i morele. Najlepsze wino Riesling może pachnieć również mokrymi kamieniami, naftą czy miodem. Wina z tego szczepu mają one wspaniały potencjał starzenia, niektóre roczniki mogą dojrzewać nawet 20 lat.
Odmiany Rieslinga w winiarstwie niemieckim: Kabinett – klasyczne zbiory; Spätlese – późniejsze zbiory (więcej cukru w gronach poprzez dłuższe dojrzewanie na krzewie); Auslese – ten rodzaj wina charakteryzuje dbalsza selekcja najdojrzalszych jagód, a niektóre z nich mogę być dotknięte szlachetną pleśnią, co zdecydowanie podkręca bogactwo smaku i wytworność trunku. Powyższe rodzaje Rieslinga (Kabinett, Spätlese i Auslese) mogą być winami wytrawnymi, półwytrawnymi, półsłodkimi i słodkimi. Pomocną wskazówką na etykiecie jest słowo „trocken”, które oznacza „wytrawny”. Dodatkowo możemy spotkać oznaczenia: Beerenauslese (BA), Trockenbeerenauslese (TBA) i Eiswein. W przypadku dwóch pierwszych mamy pewność, że będzie to słodki Riesling, powstały z dokładnie wyselekcjonowanych i dotkniętych szlachetną pleśnią winogron. Półka cenowa tych win ze szczepu Riesling to już drogie lub bardzo drogie pozycje. Eiswein – zbiory w zimę, gdzie grona są zmrożone, bardzo dojrzałe i mają w sobie mnóstwo cukru, więc są to również wina słodkie.
Wino Riesling, jako bardzo uniwersalne, świetnie sprawdzi się jako towarzystwo różnego rodzaju dań. Wspaniale podbije smak dań z ryb, białego mięsa czy warzyw, na przykład duszonych. Sprawdzi się także do lekkich makaronów i sosów na bazie śmietany. Półwytrawny Riesling będzie świetnie komponował się owocami morza, natomiast słodki oczywiście będzie smakował najlepiej w towarzystwie deserów.
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
Powiedz nam co lubisz, a wybierzemy najlepsze wina dla Ciebie
Ciasteczka są jak dobre wino - sprawiają przyjemność. Ta strona musi korzystać z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.