Wina Musujące

58 win odpowiada Twoim kryteriom wyszukiwania. Wino musujące to rodzaj trunku wzbogacony dwutlenkiem węgla, który powstaje w naturalny sposób podczas procesu fermentacji (w butelce lub w zbiornikach). Bąbelki pojawiają się w wyniku zjadania cukru przez drożdże – w winach spokojnych uciekają z kadzi, w winach musujących zostają zamknięte i pozostają w cieczy. Należy podkreślić, iż wino musujące nie jest tym samym co wino gazowane, do których dwutlenek węgla dodawany jest sztucznie. Zapraszamy do eksplorowania listy win musujących, gdzie szczegółowe opisy, wysokiej jakości zdjęcia oraz opinie naszych Klientów pomogą w wyborze odpowiedniej butelki. Wśród rodzajów win musujących obok najbardziej znanego szampana, znajdziemy wiele innych m.in. prosecco, cava, sekt. Każde z nich wyróżnia inny region produkcji i ostatecznie smak. Oryginalny szampan pochodzi z Szampanii, w północno wschodniej części Francji. Zimny klimat sprawia, że warunki uprawy winorośli są wyjątkowo trudne, stąd winogrona używane do produkcji szampanów: chardonnay, pinot noir, pinot mmeunier muszą być odpowiednio silne i wytrzymałe. Produkcja opiera się na metodzie szampańskiej, czyli podwójnej fermentacji z czego druga zachodzi już bezpośrednio w butelce. To wszystko wpływa na wyjątkowy charakter wina i wyjątkowe nasycenie bąbelków. Nie bez przyczyny szampan pijany jest głównie z okazji uczczenia wyjątkowych osiągnięć, co podkreśla jak trudna i żmudna jest jego produkcja oraz pełna przeciwności losu. Prosecco to zdecydowanie najpopularniejszy napój alkoholowy ostatnich lat. Niska cena i przyjemne orzeźwiające bąbelki zdecydowały, że wygrywa ono z innymi alkoholami. Prosecco pochodzi z Włoch, z regionu Veneto i wytwarzane jest z winorośli o nazwie grela. Smaki jakie dominują podczas degustacji to: gruszka, jabłko, nuty kwiatowe, cytrusy oraz śmietanka. Poziom słodyczy zależy od oznaczenia na butelkach: brut oznacza wino wytrawne, extra dry rozumiane jest jako półsłodkie. Prosecco to wino musujące, którego bąbelki, w odróżnieniu od szampana, powstały nie w butelkach, a w dużych kadziach. Wino musujące przelewane jest pod ciśnieniem do butelek. Tę metodę produkcji określa się jako metoda charmata, która jest duża tańsza od metody szampańskiej. Dzięki czemu cena wina musującego prosecco jest niższa i zaczyna się już od 20-25 zł. Za tę kwotę otrzymamy przyzwoite bąbelki o lekkim i orzeźwiającym charakterze. Uwielbiane przez konsumentów lambrusco słynie ze swojej intensywnej czerwonej barwy i słodyczy. Coraz częściej na rynku możemy spotkać białe lub w całości wytrawne. Lambrusco to bardzo niska cena (już od 25zł), aromaty czereśni, delikatnie goryczkowata końcówka i niezwykła uniwersalność przy komponowaniu z jedzeniem. Hiszpańska cava - produkowana głównie w Kataloni, w regionie Penedes. Jest najbliższa w smaku do szampana. Łączy ich ta sama metoda produkcji, czyli metoda tradycyjna, gdzie wino musujące nabiera swego charakteru poprzez dojrzewanie na osadzie drożdżowym w butelce. Od szampana wyróżnia ją dużo cieplejszy klimat produkcji, dzięki czemu winogrona osiągają wyższy poziom cukru oraz krótszy czas dojrzewania (wystarczy 9 miesięcy na osadzie). Do produkcji cavy używa się przeważnie 3 rodzajów winorośni: macabeo, parallada i xarello. W rezultacie wino jest bardzo owocowe, przystępne w smaku i w dobrej cenie.Miłośnicy win musujących twierdzą, że zawsze można znaleźć okazje do otworzenia butelki pełnej bąbelków. Wytrawne sprawdza się doskonale jako aperitif dla zaostrzenia apetytu, słodsze zaś jako kompan do deserów. Najważniejsze aby podawać je dobrze schłodzone. Jeśli chodzi o kieliszki najlepiej wybrać te wysokie, smukłe. Łącząc je z jedzeniem możemy dać ponieść się wyobraźni – wino musujące poradzi sobie z większością dań. Wytrawne, kremowe sprawdza się idealnie do owoców morza i przystawek, słodsze zaś uniosą ciężar nieco ostrzejszych, lepiej przyprawionych posiłków.