Wina Choya

Mamy 1 wino Choya! Sprawdź naszą ofertę i wybierz swoją ulubioną butelkę już dziś! CHOYA japońskie wino białe, najczęściej słodkie, wytwarzane z owoców Ume, czyli zielonych śliwek. Ma intensywny, śliwkowy aromat i bursztynową barwę. Wino to często nazywane jest potocznie „winem śliwkowym” o charakterystycznym słodko-kwaśnym smaku i aksamitnej strukturze.

O firmie CHOYA, historia i filozofia firmy

Firma CHOYA została założona przez rodzinę Kondo w 1914 roku i początkowo skupiała się na uprawie winorośli. W 1959 roku firma podjęła decyzję o rozpoczęciu produkcji Umeshu. Dziś CHOYA jest największym producentem Umeshu na świecie zaś jej misją jest produkcja i promowanie najlepszego Umeshu, wykonanego wyłącznie z naturalnych składników.

Czym jest Umeshu

Choya jest marką produkującą wiele alkoholi, tym najbardziej znanym jest ich likier na bazie owoców z rodziny śliwek Ume. Owoc zasypywany jest cukrem i zalewany alkoholem, często Shōchū (ok 36-45% zawartości alkoholu) i tak maceruje się przez jakiś czas.

Do wyprodukowania Choya Umeshu potrzeba co najmniej jednego roku. To staranne dojrzewanie zapewnia, że z owoców Ume można w pełni wydobyć niezbędne składniki. Powolny proces starzenia pozwala za każdym razem produkować autentyczne „wino śliwkowe” o najlepszym możliwym smaku i aromacie.

Japonia ma cztery różne pory roku, z których każda jest niezbędna do obfitych zbiorów owoców Ume. CHOYA nie stosuje w swoich produktach żadnych sztucznych dodatków, takich jak zakwaszacze, aromaty czy barwniki.

CHOYA używa tylko kilku odmian japońskiego Ume z kilkuset, które istnieją w dzisiejszej Japonii. Nanko-ume z Wakayama jest najwyższej jakości odmianą o pulchnym miąższu i wysokiej kwasowości, co czyni ją szczególnie odpowiednią do produkcji Umeshu.

Ume to nie śliwka?

Ume (nazwa naukowa: Prunus mume Sieb. et Zucc.) jest często mylona ze śliwką (nazwa naukowa: Prunus domestica L.), która należy do tej samej grupy, a mianowicie Rosaceae Prunus. Jednak te dwa owoce mają bardzo różne cechy. Zawartość kwasu w owocach Ume wynosi 4-5%, w porównaniu do kwasowości 1-2% występującej w tradycyjnej śliwce. Miąższ i skórka zawierają polifenol(rodzaj związku przeciwutleniającego występującego w roślinach), którego ilość wzrasta wraz z dojrzewaniem owoców. Dodatkowo owoc zawiera wiele aminokwasów i innych kwasów organicznych, takich jak kwas cytrynowy.

Wino Choya ma wiele właściwości zdrowotnych. Oczyszcza organizm z toksyn, usuwa zmęczenie i zwalcza bezsenność. Jest uważane za skarb kraju Kwitnącej Wiśni. Jest bogate w witaminę C i kwasy owocowe. W historii Japonii i Chin było wiele zastosowań leczniczych dla Ume. W Japonii istnieje przysłowie, które mówi, że Ume może zabić trzy rodzaje trucizn: zawarte w jedzeniu, wodzie i krwi.

Rodzaje oraz ceny win Choya

Do najczęściej spotykanych rodzajów wina Choya na naszym rynku należą:

  • Choya Silver – słodkie o aksamitnym aromacie owoców Ume, bursztynowym kolorze, często podawane do dań kuchni azjatyckiej. W smaku odnajdziemy śliwkowo – morelowy posmak, przełamany kwaskowatością jabłka. Wersja Silver jest najtańsza, koszt butelki o pojemności 0,5 l kształtuje się w okolicach 20 zł.
  • Choya Original – zdecydowanie bardziej esencjonalna niż wersja Silver o charakterystycznym słodko – kwaśnym smaku. Cena butelki o pojemności 0,5 l wynosi w około 35 zł
  • Choya Silver Red – różowa wersja Choya Silver, słodkie japońskie wino, które powstało z japońskich owoców Ume, cukru, japońskiej wódki Shōchū z dodatkiem liści shiso, dzięki którym zyskuje swój różowy kolor. Cena kształtuje się na poziomie 30 zł
  • Choya Dry – to wytrawna wersja japońskiego wina Umeshu, dodawana do drinków lub z dodatkiem kostek lodu. Cena tej wersji kształtuje się w okolicach 45 zł
  • Choya Sake – słodkie wino ryżowe o aromacie słodkich białych owoców i ciasta drożdżowego, zawartość alkoholu wynosi 15 %, cena tej pozycji to około 40 zł. Ten rodzaj wina ryżowego serwuje się na ciepło

Z czym podawać wino Choya

Wino Choya na pewno przypadnie do gustu zwolennikom win słodkich i półsłodkich, jest delikatne, lekkie, aromatyczne i aksamitne, zawartość alkoholu jest niska, wynosi 10 %.

Doskonale pasuje do deserów i różnych słodkości. Można podawać w temperaturze pokojowej, wówczas słodycz będzie wyrazista, lekko przełamana kwaskowością owoców.

Dobrze smakuje schłodzone z dodatkiem kostek lodu, wtedy słodycz nie jest już tak intensywna. Wyśmienita z rybami, owocami morza, shusi idealna jako aperitif oraz jako dodatek do koktajli i deserów.