6 najczęściej spotykanych aromatów kwiatowych w winie
Wiedza o winie
07.07.2014

6 najczęściej spotykanych aromatów kwiatowych w winie

Zespół Winezja
Zespół Winezja

0/10

Aromaty kwiatowe w winie to tak naprawdę cała gama związków chemicznych. Nuta geranium w winie na przykład świadczy o obecności geraniolu, związku z grupy nienasyconych alkoholi terpenowych. 

Wielu ekspertów winiarskich używa takich słów jak estry, terpeny, tiole. Tak naprawdę nie musimy wiedzieć co dokładnie oznaczają te pojęcia, warto wiedzieć natomiast jakie wino pachnie różą. Tradycję romantyczną mamy w końcu we krwi.

Aromaty kwiatowe w winie

Sprawdź jakie aromaty możesz odnaleźc w winie.

Róża

Złożony aromat, który znajdziemy w wielu białych i czerwonych winach. Przykłady: Gewürztraminer, Gamay, Pinot Noir, Grenache, SangioveseNebbiolo.

Geranium

W zbyt dużym natężeniu uważany za wadę wina, ze względu na to, że związek chemiczny geraniol nie jest naturalnym składnikiem moszczu (zmiażdżonych winogron jeszcze przed fermentacją). Przykłady: MuscatGewürztraminerTorrontes, Malbec, Petit Verdot

Kwiaty cytrusowe

Bardzo skomplikowana nuta perfum pożądana w białych winach. Przykłady: Riesling, Chenin Blanc, Viognier, Chardonnay.

Białe kwiaty

Delikatny kwiatowy aromat towarzyszący smakom owocowym w białych winach. Przykłady: Pinot Gris, Chenin Blanc, TorrontesSemillon.

Lawenda

Aromat kwiatowy, który znajdziemy głównie w czerwonych winach. Przykłady: Grenache, Syrah, Mourvedre, Malbec, Petit Verdot, TempranilloSangiovese.

Fiołek

Aromat, który znajdziemy w lżejszych czerwonych winach. Przykłady: Merlot, Mourvedre, Touriga Nacional, Petit Verdot, MalbecCabernet Sauvignon.

Źródło: nasze-wina.pl