Wina Pinot Noir

42 wina odpowiadają Twoim kryteriom wyszukiwania. Czerwony szczep. Szlachetna odmiana odpowiedzialna za pachnące, wspaniałe wina Burgundii., przynoszące chlubę swoim siedliskom. Słynie z tego, że nie wybacza błędów niewprawnemu winiarzowi i potrafi dac też wina marne. Niezwykle kapryśna, narażona podczas uprawy na wiele chorób, z grzybowymi na czele. Młode czerwone burgundy pachną między innymi malinami, truskawkami, wiśniami i fiołkiem, a czasem rozwjają bukiet przywodzący na myśl dziczyznę, lukrecję i runo leśne. Na początku lat dziewięćdziesiątych szczep ten rozpoczął swą drogę przez kraje Nowego Świata. Kalifornia i Oregon postawiły na Pionot Noir i odniosły spore sukcesy. Także Australijczycy w stanie Wiktoria oraz na Tasmanii mają wystraczjąco chłodny dla tej odmiany klimat. W Martinborough w Nowej Zelandii jest wytwarzane prawdopodobnie najlepsze Pinot poza Burgundią. Obiecujące są także wyniki w najchłodniejszych obszarach RPA. W północno-wschodniej części Włoch, szczep ten znany tam jako Pinot Nero, daje wspaniałe wina w Alto Adige. W Niemczech i Austrii Pionot Noir stale podnosi oryginalność i jakość win jako Spatburgunder. Uprawia się go także we wschodniej Szwajcarii, gdzie jest znany jako Blauburgunder.