Wina Sangiovese

32 wina odpowiadają Twoim kryteriom wyszukiwania. Sangiovese to czerwony szczep pochodzący z Włoch, uprawiany głównie w Toskanii, Umbrii, Emilii-Romanii oraz Puglii. Wino z Sangiovese zazwyczaj określane jest lokalną nazwą apelacyjną ustaloną dla regionu, z którego pochodzi. W Toskanii najsłynniejsze wina to między innymi Chianti, Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montalcino czy Morellino di Scansano, każde w odmiennym stylu, każde cieszące się niemałym uznaniem krytyków i konsumentów na całym świecie. Warto również zwrócić uwagę na strukturalne Montefalco Rosso, z którego słynie Umbria. Sangiovese to wino, które potrafi być lekkie i pełne owocu, ale może być również potężne, garbnikowe, z ekspresyjną kwasowością i głęboką strukturą. Każdy więc może wśród tych win znaleźć coś dla siebie.
rozwiń