Malbec to odmiana winorośli pochodzący z Francji, dokładnie z jej południowo-zachodniej części, gdzie główne obszary upraw leżą w regionie Cahors. Winogrona mają grubą skórkę, przez co aby dojrzeć, potrzebują trochę więcej słońca i ciepła, niż inne popularne szczepy jak Merlot Czy Cabernet Savignon. Ich zbiór zazwyczaj przypada w połowie sezonu, kiedy winogrona są już odpowiednio dojrzałe. Walory smakowe i zapachowe win, jakie z niego powstają, są zróżnicowane w zależności od tego, z jakiego kraju pochodzi. Szczep ten ma jednak kilka charakterystycznych walorów, które go wyróżniają- cechuje go bardzo ciemna barwa z wyrazistymi fioletowymi akcentami. Niektórzy porównują ten kolor do atramentu. To właśnie z tego powodu wina z odmiany Malbec były kiedyś nazywane czarnymi (vin noir). Jeśli chodzi o aromaty win Malbec, najczęściej wymieniane jako charakterystyczne są czarna porzeczka, śliwka, lukrecja, ciemne owoce, tytoń, dym, czekolada. Pojawiają się także akcenty ziół.
Choć popularność zyskał w Argentynie, ojczyzną wysokiej jakości wina malbec jest Francja. Dawniej szczep był dość popularny w Bordeaux, dziś uprawiany jest głównie w Cahor, na południowym zachodzie kraju. Ze względu na swoją ciemną, intensywną barwę, kiedyś nazywano go w tym regionie winem czarnym (vin noir). Dla win z Cahor charakterystyczne jest to, że są długowieczne. Powinno się je otwierać raczej powyżej pięciu lat, a niektóre mogą poczekać nawet kilkanaście lub kilkadziesiąt.
Dziś Malbec we Francji nie jest jednak zbyt popularny. Poza Cahor używa się go głównie do kupaży na przykład w Bordeaux. Nie jest odporny na przymrozki, a po bardzo mroźnej zimie w 1956 roku, nasadzenia malbeca we Francji zostały mocno ograniczone i zastąpione innymi szczepami. Malbec we Francji może być także nazywany Côt lub Auxerrois.
Do Argentyny Malbec został sprowadzony dopiero w XIX wieku. Jednak to właśnie w tym kraju zyskał największą popularność i obecnie jest tam najczęściej uprawianą odmianą. Zajmuje obszar ponad 31 tysięcy hektarów, podczas gdy we Francji, z której się wywodzi - jedynie 6 tysięcy hektarów. Uważa się, że w Argentynie daje wina nieco bardziej „przyjazne” konsumentom, których degustacja jest bardziej przyjemna. Francuskie wersje są bowiem dość cierpkie, a malbec z Argentyny ma zdecydowanie mniej garbników w stosunku do francuskiego Malbeca i oferuje wina soczyste, owocowe, o wręcz aksamitnej strukturze. Dość charakterystyczne są dla niego aromaty śliwek, czarnej porzeczki, wiśni, czasem też ziół, tytoniu, czekolady i dymu. W Argentynie uprawia się go głównie w Mendozie. Są tam w miarę stabilne temperatury oraz wyżej położone tereny, idealne dla tej odmiany. Warunki są tam na tyle dobre, że przyciągają winiarzy z całego świata, jak na przykład włoską rodzinę Boscaini, związaną głównie z Wenecją. Każdy producent ma tu zresztą więcej niż jedną wersję Malbeca. Nie oznacza to, że wszystkie są takie same. Różnią się i wszystkie pozostają niezwykle ciekawe.
Winem tym można cieszyć się przy różnych okazjach. Najczęstsza odpowiedź na pytanie, na jaką okazję pasuje Malbec, najłatwiej można odpowiedzieć: do obiadu. Najlepiej, kiedy jego głównym składnikiem jest mięso. Tu najczęściej wymienia się wołowinę, zwłaszcza tę z Argentyny, ale to ciemne wino smakuje świetnie również do dań z wieprzowiny czy na bazie ziemniaków, fasoli czy dyni. Oprócz tego, z powodzeniem można je pić solo. Argentyński Malbec jest w końcu łagodny, owocowy i pozbawiony kwasowości. Takie wina nie wymagają towarzystwa jedzenia. W dodatku są świetną propozycją dla tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z winem wytrawnym. Dlatego to także dobry prezent. Wina z tej odmiany potrafią różnie kosztować.
Co roku malbec ma swoje święto, zawsze tego samego dnia - 17 kwietnia. Malbec World Day obchodzimy od 2010 roku. Za jego organizację i promocję odpowiada stowarzyszenie Wines of Argentina.
Wina Malbec mają pełną rozpiętość ceny zależnie od jakości wina i miejsca, z którego pochodzą. Codzienne wina z tego szczepu o niezwykle przyjemnej aparycji można znaleźć już w okolicach 30-40 zł, jednak te pochodzące z najlepszych parceli, będące dumą lokalnych winiarzy mogą kosztować od 100-200 zł, przy wybitnych butelkach sięgając nawet kilkaset złotych więcej. Dlatego wybierając idealną butelkę warto dostosować ją do okazji, przy której wino będzie musiało spełnić swoje zadanie.
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
Powiedz nam co lubisz, a wybierzemy najlepsze wina dla Ciebie
Ciasteczka są jak dobre wino - sprawiają przyjemność. Ta strona musi korzystać z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.