Wina Malbec

22 wina odpowiadają Twoim kryteriom wyszukiwania. Malbec to czerwona odmiana winorośli. Pochodzi z Francji, ale największą popularność zyskała w Argentynie. Daje wino o ciemnym kolorze i charakterystycznych aromatach: śliwki, czereśni i pieprzu. Malbec we Francji Choć popularność zyskał w Argentynie, ojczyzną wina malbec jest Francja. Dawniej szczep był dość popularny w Bordeaux, dziś uprawiany jest głównie w Cahor, na południowym zachodzie kraju. Ze względu na swoją ciemną, intensywną barwę, kiedyś nazywano go w tym regionie winem czarnym (vin noir). Dla win z Cahor charakterystyczne jest to, że są długowieczne. Powinno się je otwierać raczej powyżej pięciu lat, a niektóre mogą poczekać nawet kilkanaście lub kilkadziesiąt. Dziś Malbec we Francji nie jest jednak zbyt popularny. Poza Cahor używa się go głównie do kupaży na przykład w Bordeaux. Nie jest odporny na przymrozki, a po bardzo mroźnej zimie w 1956 roku, nasadzenia malbeca we Francji zostały mocno ograniczone i zastąpione innymi szczepami. Malbec we Francji może być także nazywany Côt lub Auxerrois. Malbec w Argentynie Do Argentyny malbec został sprowadzony dopiero w XIX wieku. Jednak to właśnie w tym kraju zyskał największą popularność i obecnie jest tam najczęściej uprawianą odmianą. Zajmuje obszar ponad 31 tysięcy hektarów, podczas gdy we Francji, z której się wywodzi - jedynie 6 tysięcy hektarów. Uważa się, że w Argentynie daje wina nieco bardziej „przyjazne” konsumentom. Francuska wersja jest bowiem dość cierpka, a malbec z Argentyny ma zdecydowanie mniej garbników i oferuje wina soczyste, owocowe, o wręcz aksamitnej strukturze. Dość charakterystyczne są dla niego aromaty śliwek, czarnej porzeczki, wiśni, czasem też ziół, tytoniu, czekolady i dymu. W Argentynie uprawia się go głównie w Mendozie. Są tam w miarę stabilne temperatury oraz wyżej położone tereny, idealne dla tej odmiany. Warunki są tam na tyle dobre, że przyciągają winiarzy z całego świata, jak na przykład włoską rodzinę Boscaini, związaną głównie z Wenecją. Każdy producent ma tu zresztą więcej niż jedną wersję malbeca. Nie oznacza to że wszystkie są takie same. Różnią się i wszystkie pozostają niezwykle ciekawe. Wina malbec z Argentyny są miękkie, soczyste i zwykle z wyższą zawartością alkoholu. Kiedy sięgać po malbeca? Najczęstsza odpowiedź na takie pytanie to: do obiadu. Najlepiej, kiedy jego głównym składnikiem jest mięso. Tu najczęściej wymienia się wołowinę, zwłaszcza tę z Argentyny, ale malbec można podać również do dań na bazie ziemniaków, fasoli czy dyni. Oprócz tego, z powodzeniem można je pić solo. Argentyński malbec jest w końcu łagodny, owocowy i pozbawiony kwasowości. Takie wina nie wymagają towarzystwa jedzenia. W dodatku są świetną propozycją dla tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z winem wytrawnym. Dlatego to także dobry prezent. Wina z tej odmiany potrafią różnie kosztować. Na Winezja.pl dostępne wina malbec w cenie od 37 zł. Są jednak i takie powyżej 100 zł. Duże zróżnicowanie zarówno cenowe, jak i smakowe, pozwala każdemu znaleźć coś odpowiedniego dla siebie. Dzień Malbec Co roku malbec ma swoje święto, zawsze tego samego dnia - 17 kwietnia. Malbec World Day obchodzimy od 2010 roku. Za jego organizację i promocję odpowiada stowarzyszenie Wines of Argentina.