Wina Nebbiolo

13 win odpowiada Twoim kryteriom wyszukiwania. Szczep czerwony. Najszlachetniejsza odmiana czerwonych winogron. Wino z Nebbiolo charakteryzuje się dużą zawartością kwasów i twardych, dających długowieczność tanin. Aby można było uzyskać odpowiednią konstrukcję wina, grona muszą być w pełni dojrzałe: mogą wówczas dać odpowiednio mocną, równoważącą ściągające taniny nutę owocową. Najlepsze wina z tej odmiany wyróżniają się głęboką barwą i subtelnym zapachem, przywodzącym na myśl truskawki, smołę, różę, a czasem fiołki. Wymagają także długiego leżakowania, zanim będą gotowe do picia. Z czasem płowieją tak, że stare roczniki przybierają kolor klinkieru. Odmiana ta jest uprawiana pod różnymi nazwami w całym Piemoncie, ze względu jednak na późny czas zbiorów - tylko w tych winnicach, w których może w pełni dojrzeć. Szczyty swoich możliwości Nebbiolo osiąga na wzgórzach wokół Barolo i Barbaresco; leżą one nad rzeką Tonaro i często otulone są jesienną mgłą, nazywaną niebbia, od której prawdopodobnie odmiana wzięła swoje imię. Jako Spanna w północnym piemoncie daje wina Gattinara, Ghemme oraz Carema, w Lombardii - jako Chiavennasca - wina Valtellina. W Dolinie Aosty jest znana jako Picutener. Niewielkie ilości Nebbiolo uprawia się także w Kalifornii i Argentynie