
Wino i sery-głębsze spojrzenie
0/10
Sprawdź, które wina najlepiej współgrają z poszczególnymi serami. Dobierz odpowiedni szczep do Twojego ulubionego sera. Zapraszamy do lektury i odkrywania nowych smaków.
Poniżej lista serów wraz z winnymi promozycjami.
Łączenie serów z winem
Sprawdź, które sery pasują do takich win jak chablis, carmenere lub viognier.
- Brie (pasteryzowane) – Chablis, Pinot Gris z Alzacji, lekkie czerwone Burgundy
- Camembert (pasteryzowany) – Cotes du Rhone, Montepulciano d’Abruzzo, Emporda/Montsant
- Casera – Arneis, Riesling z Mozeli, Valpolicella, Pinot Noir
- Cheddar – Chianti Classico, południowe Cotes du Rhone, Navarra Crianza
- Edam – Carmenere, Chateauneuf du Pape, Zinfandel
- Emmentaler - Montepulciano d’Abruzzo, Crozes-Hermitage, Shiraz
- Feta – nowozelandzki Sauvignon Blanc, niebaryłkowane Chardonnay, Riesling z Alzacji lub Austrii
- Gouda – Vouvray, Carmenere, Montepulciano d’Abruzzo
- Gruyere – Riesling z Mozeli, czerwone Burgundy, Barbaresco
- Mozzarella – Soave, Viognier, Beaujolais Villages
- Munster – alzacki Gewurztraminer Vendange Tardive, Moscatel de Setubal, Recioto di Soave, Jurancon
- Parmezan – europejskie baryłkowane Chardonnay, Brunello di Montalcino, Bordeaux Cru, Priorat
- Pecorino (Romano) – Riesling Spatlese lub Auslese, Chablis Cru, Vino Nobile di Montepulciano
Komentarze