Wina Carmenere

14 win odpowiada Twoim kryteriom wyszukiwania. Wino Carmenère (Carménère) historycznie kojarzy się z Francją z Medoc i Graves, ale dziś jest specjalnością winnic w Chile. Intensywna rubinowa barwa i miękkie taniny czynią z Carmenère idealnego przedstawiciela win z Nowego Świata, które tak cenią sobie klienci, zwłaszcza Ci, którzy wina nie traktują jak wędrówki do świata skomplikowanej interpretacyjnie poezji, ale po prostu chcą zaznać przyjemności smaku. Wino Carmenere w swej charakterystyce jest bliskie Merlo. Jest to wino delikatne, mocno owocowe, o niskich taninach i kwasowości, przy nie bardzo wysokim alkoholu, ale nie jest banalne, wytrawni winiarze przez odpowiednio długie dojrzewania w beczce potrafią z tego szczepu uczynić Cudo. W zależności od klimatu, ilości słońca czy metod dojrzewania aromaty Carmenere przechodzą od lekko ziołowych z wyczuwalnymi nutami papryki w chłodniejszych klimatach (czy latach) i przy krótkim kontakcie z beczką, przez intensywnie owocowe z przewagą ciemnych owoców, po aromaty charakterystyczne dla ciemnych powideł np. ze śliwek, karmelu i intensywnej czekolady – jeśli dojrzewały przez czas jakiś w drewnianych beczkach. Akcenty czekolady, tytoniu i skóry to te po których szczególnie łatwo można rozpoznać wino tego szczepu Carmenere. W Chile wino jednoskładnikowe może zawierać do 15% innych zmieszanych z nim odmian winogron. Winiarze specjalizujący się w Carmener odkryli, że niewielki procent syrah lub petit verdot sprawia, że wino jest bardziej obfite, zyskuje więcej „ciała”! Carmenere doskonale sprawdzi się do różnorakich mięs szczególnie tych bogato przyprawionych ziołami. Idealnie dopasuje się do warzyw - pieczarek, pomidorów, zielonej papryki czy bakłażana. To że dziś najbardziej znane Carmenere pochodzą z Chile, jest oczywistością wiedza ta była niegdyś powodem sporego zamieszania. Chile tak jak inne kraje nowego Świata próbowało zbudować sobie „swoją” odmianę wina. Postawiono na Merlota, który w charakterystycznym ostrym klimacie Chile nabierał rozpoznawalnych cech względem Starego Świata. Tymczasem kiedy na początku XIX wieku sadzonki Merlota przywędrowały do Chile, wśród nich musiały się znaleźć sadzonki Carmenere. I tak wielu chilijskich winiarz, którzy od pokoleń z dumą uprawiali swoje chilijskie Merolty, pod koniec XX wieku dowiedziało się że najprawdopodobniej większość z nich to wina Carmenere. Obecnie szacuje się że około 2/3 chilijskich upraw Merlot to właśnie Carmenere, który tym samym zyskuje w Chile trzecie co do wielkości upraw miejsce, po Cabernet Sauvignon i Pais. Dlatego jeśli szukamy dobrego Carmenere szukajmy win Chilijskich i odwrotnie jeśli szukamy dobrych win chilijskich sięgnijmy po Carmener, w szczególności te z regionu Colchagua lub subregionu Los Lingues czy Apalta. Inne regiony Chile charakterystyczne dla Carmenere to Rapel Valley oraz Maipo. Na półkach naszych sklepów dość popularne może być również Carmenere z Włoch (Wenecja Euganejska - apelacje Arcole, Bagnoli di Sopra, Corti Benedettine del Padovano, Merlara, Monti Lessini, Riviera del Brento i Vicenza), Friuli-Wenecja Julijska (Collio Goriziano). Choć pod koniec XVIII i początku XIX wieku Carmenere był bardzo intensywnie uprawiany we Francji dziś prawie tu nie występuje. Potężna zaraza (mączniaka i filoksery), która dotknęła winnice na początku XIX wypleniła z Francji ten szczep. Skomplikowana historia Caremenre i wielość pomyłek szczepu z innymi, sprawiły, że rozmnożyła się ilość nazw, którymi określa się ten szczep. I tak obok zbliżonych nazw; caberne karmener, carmenelle, carmeneyre, grand carmenet, kaberne, kaberne karmener, kabernel, karmene, karmensel znajdziemy również zupełnie inaczej brzmiące; bouton blanc, , cabernella, cabernelle, cabernet, cabernet cosmo, cabernet grande, cabernet grosso, cabernet italico, carbonet, carbouet, , gran vidyur, , grand vidure, grande vidure, grande vuidure, oraz uva francesca.