Aconcagua
Wiedza o winie
14.01.2013

Aconcagua

Autor posta Zespół Winezja
Zespół Winezja

0/10

Ta niewielka dolina rozciągnięta u podnóża najwyższego szczytu obu Ameryk, dzięki swojemu wyjątkowemu położeniu daje winiarzom możliwość otrzymywania wyjątkowych gron do produkcji win czerwonych, z których słynie przede wszystkim.

Wspaniałej jakości Cabernet, Carmenere, Merlot i Syrah, charakteryzujące się solidną strukturą tanin i wręcz europejską kwasowością okraszoną bogactwem smaku charakterystycznym dla win chilijskich Nie można też nie wspomnieć o Chardonnay, które właśnie w Aconcagua znalazło sobie idealne miejsce do rodzenia win klasowych.


Powiązane artykuły

19.10.2023

Czym jest Barolo?

Wino Barolo, określane "królem win" i "wino królów", stanowi jedno z najwybitniejszych osiągnięć w światowej produkcji win czerwonych. Dla miłośników wina jest to prawdziwa uczta dla zmysłów, a kolekcjonerzy doceniają jego potencjał do starzenia się przez wiele lat. Bez wątpienia to jest jedno z najważniejszych i najbardziej fascynujących win na świecie, zachwycając smakoszy i podbijając serca miłośników wina na wiele lat.