Winezja.pl - to witryna z Winami z całego świata

Potwierdź swój kraj

OŚWIADCZAM, ŻE JESTEM PEŁNOLETNI/A I WYRAŻAM ZGODĘ NA PRZEDSTAWIENIE OFERTY ALKOHOLOWEJ.

Nie

Wina Węgry, Tokaj

2 produkty

Zobacz jako
Siatka
Sortuj
Sortuj wg
  • Bestseller
  • Nowy
  • Cena malejąco
  • Cena rosnąco
  • Nazwa A-Z
  • Nazwa Z-A
  • Ocena Sommeliera
  • Ocena Klientów
  • Ilość Opinii
Wycofane
opinia 5 (1) sommelier 84 pkt
199,00 zł
Białe Wytrawne Węgry
179,10 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Węgry
199,00 zł
Białe Słodkie Węgry
179,10 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Słodkie Węgry

Niedostępny

Tokaj – prawdziwa esencja wina

Historia wina tokaj sięga aż piętnastego wieku, tokaj był nazywany „królem win i winem królów”. Tokaj to również jeden z najstarszych określonych granicami regionów winiarskich i jednym z pierwszych, w którym wprowadzono ścisłe zasady produkcji win.

Z czego robi się tokaj?

Tokaj produkowany jest na Węgrzech i na niewielkim obszarze Słowacji w regionie Tokaj. Wino tokaj bazuje głównie na szczepie furmint, jednak używa się również takich szczepów jak harslevelu oraz sarga muskotaly (yellow muscat). Tokaj produkuje się z winogron podsuszonych lub dotkniętych szlachetną pleśnią – botrytis cinerea.

Czy tokaj jest wytrawny?

Tokaj można spotkać w zasadzie w każdym rodzaju słodyczy – od wytrawnego tokaj furmint, często półsłodkiego tokaj szamorodni oraz intensywnie słodkie tokaj aszu lub eszencia, która musi zawierać minimum 450 gram resztkowego cukru! Wino tokaj aszu bardzo często zawiera na etykiecie liczbę puttonów – o co z tym dokładniej chodzi? Puttony to tak zwane koszyki dotkniętych szlachetną pleśnią winogron – im więcej ich jest, tym bardziej esencjonalne i gęste jest wino tokaj aszu.

Jak smakuje tokaj?

Wszyscy wiemy, że tokaj na słodko ma nuty propolisu, miodu, orzechów czy marcepanu. A jaki jest tokaj w wersji na wytrawnie? Okazuje się, że tokaj furmint ma pazur. Wyczujemy w nim dojrzałe owoce, takie jak pigwa czy morela, lecz wytrawny tokaj ma charakterystyczną, wysoką i ostrą kwasowość. Wytrawny tokaj jest zatem wyrazisty i zdecydowany. Doskonałym tego przykładem jest Oremus Tokaji Furmint Mandolas – bardzo elegancki i klasyczny tokaj furmint. A jak podawać tokaj furmint? Koniecznie z równie wyrazistym i pikantnym jedzeniem, na przykład ostrym leczo czy gorącym gulaszem. Jeśli jednak jesteście łasuchami i potrzebujecie czegoś bajecznie słodkiego, spróbujcie Oremus Tokaji Late Harvest, jest tam głównie furmint, ale również inne popularne szczepy Tokaju. Jest słodkie, ale bardzo aksamitne w ustach, pełne nut mlecznych cukierków, miodu i lipy.