Jak wybierać wina z Chile?
Porady
23.08.2022

Jak wybierać wina z Chile?

Autor posta Magdalena Ambroszczak
Magdalena Ambroszczak

9.5/10

Aby wybrać najlepsze dla siebie wino z Chile na etykiecie szukajmy nie tylko nazwy ulubionego szczepu lecz również konkretnego regionu gdzie produkowane są wina Chile. Każdy obszar winiarski Chile jest wyjątkowy i oferuje idealne warunki dla uprawy konkretnej odmiany.

Sprawdź co sprawia, że wina z Chile to niezawodnie dojrzałe, wysokiej jakości wina, wytwarzane z najbardziej popularnych czerwonych i białych odmian.  Dowiedz się również z jakich regionów wybierać konkretne szczepy, by odkryć pełny potencjał win z Chile. Dołącz z nami do miłośników wina chilijskiego, ruszamy na poszukiwania!

Chile bezpieczna przystań dla win

Międzynarodowe sadzonki znalazły  w Chile swój bezpieczny dom ponieważ, nie dotarła tu filoksera, a chilijskie wino stało się ratunkiem dla Europy. Pod względem geograficznym kraj ten jest niemalże w całości odizolowany: na wschodzie otaczają go niedostępne Andy, na zachodzie Pacyfik, na północy pustynia Atakama, a na południu pustkowia Antarktydy. Chile posiada śródziemnomorski klimat z dużą ilością słońca i suchą, czystą atmosferą. Centrum kraju, gdzie produkowane jest wino chilijskie nie jest przesadnie gorące, Pacyfik i Andy łagodzą klimat, wahania temperatur w dzień i w nocy są niezwykle duże, co przejawia się w niuansach owocu wina z Chile. Choroby i pleśnie typowe dla gron występują zdecydowanie rzadziej niż w większości upraw w Europie. Wszystko to sprawia, że wino z Chile odniosło sukces w winiarskim świecie.

Chilijskie wino produkowane jest w regionach uszeregowanych z północy na południe. Francuscy producenci chętnie zainwestowali w wina Chile, czyniąc go swoim drugim domem. Wino chilijskie produkowane jest ze szczepów: cabernet sauvignon, merlot i carmenere, syrah, pinot noir, malbec, sauvignon blanc, chardonnay, viognier, gewurztraminer i riesling. Bardzo popularnym rodzajem wina Chile jest również tzw. mieszanka bordoska oraz historyczne szczepy pais i carigan.

Najważniejsze regiony produkcji wina z Chile

Najważniejsze regiony Chile to Dolina Centralna z jej podregionami: Valle de Maipo, Colchagua, Rapel, Curcio i Maule. Najcieplejsza jest Valle del Maipo. Colchagua jest znana z najmocniej skoncentrowanych wersji merlota w całym Chile. Można tu znaleźć klasyczne tereny idealne pod uprawę tego szczepu. Jeśli więc lubisz szczep merlot, wybierz chilijskie wino z regionu Colchagua! Malue jest najbardziej wysuniętym na południe podregionem w Valle Central. Jest tu największa z całego kraju ilość opadów, a winnice rozciągają się na podłożu wulkanicznym, często obsadzanym historyczną odmianą wina Chile: pais. Najbardziej znaną tu odmianą stał się cabernet sauvignon, carmenere i merlot. Region del Sure, z podregionami: Itata, Bio Bio i Malleco, nie jest tak dobrze osłaniany przez Kordylierę Nadbrzeżną. Obszar ten charakteryzuje się chłodniejszym i wilgotnym klimatem, w którym świetnie się czują rieslingi, gewurztraminer, sauvignon blanc, chardonnay i pinot noir.    

Chilijskie wino cabernet sauvignon  

Cabernet sauvignon to najczęściej uprawiana odmiana winorośli w Chile. Chilijskie wino cabernet sauvignon jest jaśniejsze i mniej taniczne. Wyróżnia się  soczystymi smakami czarnej wiśni, śliwek, wędzonej papryki i w niektórych bardziej wyrafinowanych butelkach miętą i grafitem. Doskonałe cabernety znajdziemy w Dolinie Centralnej. Wybierając chilijskie wino cabernet sauvignon szukajmy więc na etykiecie oznaczenia: Valle Central. Ta rozległa dolina obejmuje wspomniane wyżej podregiony, w tym Maipo, Colchagua i Dolinę Maule. Eksperci doceniają odważniejszy style Cabernet, które są typowe dla Doliny Maipo. Tamtejsze wino chilijskie cabernet wyróżnia się ciemniejszymi nutami jeżyny i kakao. Szukając bardziej eleganckiego cabernet w stylu Bordeaux sięgnijmy po wino z Doliny Colchagua i Rapel, będzie ono bogate w nuty ciemnych owoców i poczujemy zdecydowaną mineralność.

Chile - wino chardonnay

Najpopularniejsza biała odmiana wina z Chile to chardonnay. Wino chilijskie chardonnay ma bogaty smak owoców tropikalnych, które znajdziemy również w kalifornijskich Chardonnay. Jednak chilijskie wybrzeże Pacyfiku i chłodna bryza oceanu nadają temu winu dodatkową dawkę kwasowości. Spodziewaj się więc mineralnych nut cytryny, ananasa, pieczonej brzoskwini i bezy, a także długiego, kremowego, przyprawionego finiszu. Regiony Maipo i Aconcagua oferują niedrogie chardonnay. Po chilijskie wino chardonnay o wyższej jakości sięgnij po butelkę z doliny Aconcagua, istnieje kilka subapelacji, w tym Dolina Casablanki, Dolina San Antonio i Dolina Leyda. Również na północy Dolina Limarí ma kilka wybitnych sztuk wina Chile, a na głębszym południu Dolina Malleco produkuje eleganckie chilijskie wino Chardonnay z subtelnymi nutami karamboli i minerałów.

Wino Chile - sauvignon blanc

Chilijskie sauvignon blanc wyróżnia się pikantnością i mineralnością. Nawet najlepsze chilijski wina Sauvignon Blanc mają przystępną cenę. Wina emanują cytryną, limonką, białą brzoskwinią i grejpfrutem, z długim, pikantnym, kamienistym finiszem. Często przypominają bardziej dojrzały styl białych win z Bordeaux. Regiony z których pochodzi doskonałej jakości sauvignon blanc to: Aconcagua, w tym Casablanca Valley, San Antonio i Leyda Valley. Valle de Casablanca stała się niemal synonimem chilijskiego białego wina. Tutejsze wina są orzeźwiające i aromatyczne, szczególnie dobrze czuje się tu właśnie sauvignon blanc. Jednak ze względu na nieustającą miłość do chardonnay, odmiana ta zdominowała uprawy. Intrygujące sauvignon blanc znajdziemy także w Dolinie Colchagua i na dalekiej północy w Dolinie Elqui, gdzie winnice otaczają małe, osłonięte słońcem strome doliny.

Wino Chile bordoski blend

Aby stworzyć klasyczną mieszankę bordoską, popularne jest mieszanie gron cabernet sauvignon, carmenere, petit verdot i malbec. Blendy tego rodzaju tworzą najlepsze wina Chile o smaku śliwki, suszonej jeżyny lub maliny, z pikantnymi akcentami oliwek i pieprzu. Wyjątkowe blendy typu bordoskiego tworzone są w regionie Central Valley, w dolinie Maipo i Rapel.

Chilijskie wino carmenere

Po przywiezieniu sadzonek carmenere do Chile uważano, że jest to odmiana merlot. Podobne cechy tych odmian to: smak owoców śliwki, czarnej wiśni oraz łagodne taniny. Jednak wino chilijskie carmenere różni od merlota bardziej pikantny smak czarnego pieprzu, papryki i kakao. Pomyłka ta szczęśliwie przyczyniła się do uratowania szczepu carmenere przed wyginięciem. Większość chilijskiego carmenere pochodzi z Doliny Centralnej. Na wysokojakościowe wino z Chile trafimy gdy na etykiecie poza nazwą carmenere znajdziemy miejsca pochodzenia tj. Rapel, Cachapoal lub Colchagua Valley.

Chilijskie wino syrah

Wina Chile ze szczepu syrah zajmują bardzo ważne miejsce w świecie chilijskiego winiarstwa, choć dopiero od niedawna robią w nim prawdziwą furorę. Syrah z Chile jest bardziej elegancki, sprzyja temu chłodny klimat, bogaty jest w nuty mięsne, korzenne w połączeniu z czerwonymi i ciemnymi śliwkami. Chilijskie wino syrah jest potężniejsze, dzięki czemu ma duży potencjał do bardzo dobrego starzenia. Szukając najlepszego wina Chile z odmiamy syrah sięgajmy po te z Doliny Rapel. Choć w dolinie króluje białe chardonnay, pochodzący stąd syrah to prawdziwe mistrzostwo.

Wino z Chile – historyczne odmiany

Poza popularnymi, międzynarodowymi odmianami warto wspomnieć o historycznych szczepach wina Chile tj.: pais i carigan. Pais to odmiana południowoamerykańska, przez stulecia dominująca na tych terenach, pochodząca prawdopodobnie w Hiszpanii. Carigan jest również bardzo wiekową odmianą. W Dolinie Centralnej powstała inicjatywa VIGNO, której celem jest ochrona i promocja szczepu carigan. Wina powstałe z tego szczepu posiadają nuty malin i smażonej śliwki. Aby trafić na wyjątkowy okaz wina z Chile ze szczepu carigan szukaj tych z oznaczeniem VIGNO na etykiecie.


Powiązane artykuły

Porady
10/10
27.06.2022

Wino Różowe: Znajdź swój styl Rose

Wina różowe o bajkowych nazwach na etykiecie tj. rose, rosado, rosato, blush wine, pinkish powstają w wyniku krótkiej maceracji skórek czerwonych winogron. Wina te produkowane są w każdym kraju winiarskim, z niemal wszystkich odmian winogron. Dzięki łączeniu cech win białych i czerwonych: dobrej kwasowości, mocnym i trwałym aromatom oraz lekkiej strukturze wykazującej jednak delikatną taniczność, są winami wszechstonnymi, łatwo łączyć je z szeroką gamą potraw, dopasować do gustu wielu entuzjastów win i różnych okazji.