rating 8/10

Mimosa (Mimoza) - delikatny i orzeźwiający drink pełen gracji. Towarzysz idealny (ale może nieco wstydliwy? - zajrzyjcie do ciekawostek!). W artykule podpowiadamy jak zrobić drinka Mimozę, a także ujawniamy jak powstał!

Przepis na Mimosę z klasą

Zgodnie z zasadą prosto, a efektownie do wykonania klasycznej Mimosy potrzeba proporcji 1:1 schłodzonego wina musującego (może to być szampan, Prosecco lub hiszpańska Cava) oraz schłodzonego soku pomarańczowego. Najlepiej sprawdzi się ten świeżo wyciskany, aby wyrafinowanie przenieść się na francuską riwierę.

Należy wlać wino musujące na sok do szklanki typu flet i gotowe. Co ważne: nie mieszajcie. Nie chcecie, aby chwila szybko się ulotniła, a tym bardziej bąbelki. Santé!

Jak inaczej zrobić Mimosę - wakacyjnie i wybuchowo

Po delikatnym wstępie pora na niewinny wybuch. Składniki na owe słodko-kwaśne nuty to:

  • 60 ml wina musującego
  • 40 ml soku pomarańczowego
  • 20 ml soku z granatu, aby uzupełnić paletę aromatyczną
  • Plaster pomarańczy i dwie kostki lodu aby dodać świeżości

Sok z granatu można zastąpić likierem pomarańczowym, sokiem grejpfrutowym czy ananasowym. Pamiętajcie - odrobina goryczy zawsze doda słodyczy.

Skąd wziął się drink Mimosa czyli narodziny gwiazdy

Gwiazdy są różne, jednak tylko jedna jest tak nasycona słońcem - jest nią Mimosa drink.

Uważa się, iż Mimosa po raz pierwszy ujrzała światło dzienne za sprawą paryskiego barmana Franka Meiera w Hotelu Ritz w pierwszej połowie XX wieku. Czyż można sobie wymarzyć bardziej wyrafinowane otoczenie?

Inne źródła podają barmana z klubu Buck's Club w Londynie jako twórcę drinka o nazwie "Buck's Fizz, który mimo podobieństwa z Mimosą odwraca proporcje między nimi.

Ciekawostka: wstydliwa roślina czy popularny drink?

Mimosa pudica czy Mimosa drink, oto jest pytanie…

Odkrywając niewinną dżunglę znaczeń warto zastanowić się również nad pochodzeniem koktajlu Mimosa. Tropikalna roślina z Ameryki Południowej Mimosa Pudica znana z niezwykłej wrażliwości na dotyk może budzić asocjacje z Mimosa drink jako, iż jest on również niezwykle delikatny. 

Intensywnie żółty kolor koktajlu Mimosa skłania jednak do porównania go do kwiatów akacji srebrzystej nazywanej w Polsce właśnie Mimozą.

Skojarzenia są różne, jednak smak nie pozostawia wątpliwości.