Jakie Prosecco wybrać - jak pić i z czym najlepiej smakuje?
Porady
01.06.2022

Jakie Prosecco wybrać - jak pić i z czym najlepiej smakuje?

Autor posta Zespół Winezja
Zespół Winezja

9.5/10

Zawsze jest dobry czas, aby sięgnąć po lampkę schłodzonego, musującego wina prosecco. Nie zawsze jednak wybór butelki oraz sposób podania przyjdzie nam z łatwością.

Poniżej odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania związane z prosecco. Dzięki nam dowiesz się, jak i w czym pić prosecco, z czym najlepiej smakuje i kiedy szczególnie warto zaserwować butelkę dobrego wina musującego.

Prosecco – jak otworzyć?

Wydawać by się mogło, że wraz z otwarciem butelki prosecco spodziewać się należy strzelających korków, huku oraz uciekających z butelki jakże cennych bąbelków. I tutaj być może Was zaskoczymy, ale procedura otwierania win musujących wygląda trochę inaczej. A my podpowiadamy jak :) W pierwszej kolejności należy usunąć sreberko oraz osłonę z szyi. Dalej przechylamy butelkę i ustawiamy pod kątem 45 stopni. Przytrzymujemy korek od góry kciukiem i trzymając za dno butelki kręcimy butelką a nie korkiem. W efekcie końcowym powinno się nam udać otworzyć butelkę bez rozlania, z lekkim syczeniem.

Jak pić prosecco?

Prosecco powinno się podawać schłodzone, najlepiej w temperaturze 6-8 stopni. Jego lekki, orzeźwiający charakter sprawia że zdecydowanie jest to wino dla wszystkich, a sposób podania powinien zależeć tylko od naszych preferencji. Pite solo świetnie sprawdzi się jako forma orzeźwienia w cieplejsze dni, natomiast podawane w formie drinka uwolni swoje walory smakowe i podbije smak owoców.

W czym pić prosecco?

Prosecco najlepiej serwować w wąskich i wysokich kieliszkach o rozszerzającej się ku górze czaszy. Jest to specjalny rodzaj kieliszka przeznaczony do win musujących. Taki kształt pozwala zachwycać się kolorem wina oraz swobodnie uwalniać się bąbelkom, do czasu osiągnięcia optymalnego poziomu natlenienia. Warto także wspomnieć, że aromaty skupiają się na górze kieliszka dzięki czemu łatwiej jest rozpoznać czym pachnie nasze prosecco i jak będzie smakowało. Kieliszek należy wypełnić do załamania.

Prosecco – kiedy pić?

Przyjęło się, że włoskie wino musujące to doskonały wybór podczas zabawy noworocznej, jednak jest to świetny pomysł na każdą ważną okazję, kiedy chcemy wznieść toast kieliszkiem musującego wina. Po butelkę dobrego prosecco ze swobodą można sięgnąć podczas cieplejszych dni. kiedy to moc bąbelków i aromaty cytrusów przyjemnie orzeźwią nasze podniebienie.

Prosecco – jak smakuje?

Smak prosecco jest delikatnie owocowy. Podczas degustacji możemy poszukiwać aromatów gruszek, jabłek, cytrusów, a czasem nawet akcentów kwiatowych. Najwyższą kwasowością charakteryzują się wina Extra-brut, pełne aromatów cytrusów i niedojrzałych owoców. Dalej mamy wina Brut, gdzie dodatkowo odnajdziemy nuty warzywne, w tym nawet aromat skórki chlebowej. Najpopularniejsze są wina Extra-dry, które można uplasować pomiędzy winem półwytrawnym i półsłodkim. Posiadają owocowy aromat z nutą jabłka, gruszki oraz lekką cytrusową końcówką. Najsłodsze są wina Dry często wypełnione nutą kwiatową.

Prosecco – z czym najlepiej smakuje i co do tego?

Extra-brut idealnie łączy się z przystawkami na bazie warzyw i świeżych sałat. Wina Brut ze względu na swoją wyższą kwasowość będą doskonałym towarzyszem ostryg, owoców morza, sushi oraz białych ryb. Doskonałą propozycją będzie tutaj Scudo Verde Prosecco. Słodszy Extra-dry, np. w postaci Brilla! Prosecco (również o pieknej butelce) świetnie podbije smak włoskich szynek, np.: prosciutto czy salami oraz będzie dobrym uzupełnieniem truskawek i innych owoców. Prosecco Dry podawaj z deserami lub w towarzystwie delikatnych dań. Sprawdzi się także jako Aperitif.

Prosecco – jak zrobić drinka?

Prosecco jako uniwersalny trunek jest doskonałym elementem wielu drinków. Najpopularniejszy z nich to kochany przez wielu Aperol Spirtz, a przepis znajdziecie tutaj. Dużą popularnością cieszy się także Bellini na bazie prosecco oraz soku ze świeżych owoców. Warto również sprawdzić Puccini, który zawsze zachwyca nas aromatem słodkich mandarynek. Podsumowując, wszystkie pachną i smakują nieziemsko. Wyborne Prosecco do koktajli, w tym Spritza, to chociażby Mucha z apelacji Treviso DOC.


Powiązane artykuły

Porady
10/10
27.06.2022

Wino Różowe: Znajdź swój styl Rose

Wina różowe o bajkowych nazwach na etykiecie tj. rose, rosado, rosato, blush wine, pinkish powstają w wyniku krótkiej maceracji skórek czerwonych winogron. Wina te produkowane są w każdym kraju winiarskim, z niemal wszystkich odmian winogron. Dzięki łączeniu cech win białych i czerwonych: dobrej kwasowości, mocnym i trwałym aromatom oraz lekkiej strukturze wykazującej jednak delikatną taniczność, są winami wszechstonnymi, łatwo łączyć je z szeroką gamą potraw, dopasować do gustu wielu entuzjastów win i różnych okazji.