Wino kalorie: ile kalorii ma wino i czy wino tuczy?
Porady
25.11.2020

Wino kalorie: ile kalorii ma wino i czy wino tuczy?

Karolina Janiec
Karolina Janiec

10/10

Czy wino to puste kalorie? W poniższym artykule odpowiemy sobie na najbardziej nurtujące pytania. Dowiemy się, który alkohol zawiera najmniej kalorii, w tym ile kalorii ma wino, jak wpływa na dietę, czy tuczy oraz co z jego dobroczynnymi właściwościami?

Na początku wyjaśnijmy sobie, który alkohol ma najmniej kalorii? Poniżej zestawienie przedstawiające zawartość kalorii w 100 ml trunku:

  • piwo – 43 kcal
  • cydr – 49 kcal
  • wino – 83 kcal
  • miód pitny – 119 kcal
  • brandy – 213kcal
  • wiśniówka – 217 kcal
  • rum – 231 kcal
  • wódka – 231 kcal
  • koniak – 235 kcal
  • whisky – 250 kcal
  • likier – 250 kcal
  • gin – 263 kcal

Mówi się, że najlepiej wybierać kieliszek wódki lub czerwone wino wytrawne. Czy to prawda? Z powyższej listy wynika, że najmniej kaloryczne jest piwo oraz cydr. Kolejną pozycję zajmuje wino, a listę zamyka gin – najbardziej kaloryczne rozwiązanie – 263 kalorii na 100 ml.

Czy wino tuczy?

Aby odpowiedzieć na to pytanie musisz wiedzieć, że średnia ilość kalorii w kieliszku wina wynosi od 70-100 kcal i zależna jest od ilości cukru resztkowego oraz zawartości alkoholu w winie.

Wino, kalorie i alkohol w winie

Kalorie w napojach alkoholowych pochodzą w dużej mierze z zawartości alkoholu. Procent alkoholu zależy od odmiany winogron, klimatu, regionu itp. W 1 g alkoholu znajduje się 7 kcal, co oznacza, że w 10 g alkoholu będziemy mieli 70 kcal. Pamiętaj tylko, że jest to część kalorii, które ostatecznie spożyjemy pijąc wino czy inny alkohol mocny.

Wino, kalorie i Ilość cukru resztkowego w winie

Winogrono jak każdy owoc zawiera cukier. Przy produkcji wina wspominany cukier wykorzystuje się w procesie fermentacji, aby wydobyć alkohol. Po otrzymaniu określonego poziomu alkoholu fermentacja zostaje wstrzymana, a cukier, który nie został przekształcony w alkohol, pozostaje w winie pod postacią cukru resztkowego. W zależności od ilości cukru w winie uzyskujemy wina wytrawne, wina półwytrawne, wina półsłodkie i wina słodkie. Im więcej cukru w winie, tym wyższa będzie kaloryczność trunku, ponieważ każdy gram cukru to kolejne 4 kcal. Ogólnie rzecz biorąc wina wytrawne mają zawartość cukru poniżej 4 g/l, podczas gdy wino słodkie może zawierać nawet powyżej 45 g/l.

Podsumowując ilość kalorii w winie pochodzi z alkoholu i węglowodanów (głównie glukoza i fruktoza). Oznacza to, że wina o najmniejszej kaloryczności to te, które mają najmniejszą zawartość cukru i alkoholu. Wyższa zawartość alkoholu w kieliszku wina oznacza zazwyczaj wyższą kaloryczność. Podobnie z węglowodanami.

Rodzaj wina a kaloryczność

Kaloryczność wina najlepiej przedstawić biorąc pod lupę różne rodzaje wina. Mamy wina czerwone, wina białe i różowe, ale także lekkie, średnie, ciężkie, spokojne i musujące. W smaku można wyróżni wina wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie. Poniżej przedstawiamy podział ze względu na kolor i zawartość alkoholu.

Ile kalorii ma wino czerwone?

  • Kieliszek wina 100 ml lekkiego czerwonego wytrawnego wina o objętości 12,5% będzie miał około 85 kcal. Wina czerwone lekkie są zazwyczaj łatwe do picia, orzeźwiające, o wyrazistej kwasowości. Przykładem lekkiego czerwonego wina jest Pinot Noir z Francji lub Primitivo z Włoch.
  • Kieliszek 100 ml czerwonego wina o średniej budowie i objętości 13% będzie miała około 90 kcal. Czerwone wina o średniej budowie są bogatsze w aromaty, mają wyrazistą konsystencję i bardzo dobrze łączą się z różnymi potrawami. Przykładem takich win może być Cabernet Franc, Merlot lub Grenache.
  • Kieliszek 100 ml pełnego czerwonego wina o objętości 14% będzie miał około 100 kcal. Pełne czerwone wina są mocne, skoncentrowane z doskonałą strukturą tanin, wyższym poziomem alkoholu i gęstością aromatów. Można je docenić obok wielu dań mięsnych i makaronów. Przykładem takich win będzie: Cabernet Sauvignon, Malbec, Tannat, Syrah lub Douro.

Poniżej przedstawiamy kaloryczność win czerwonych ze względu na szczep:

  • Barbera: 125 kcal
  • Cabernet Sauvignon: 122 kcal
  • Carignan: 109 kcal
  • Gamay: 115 kcal
  • Grenache: 122 kcal
  • Malbec: 135 kcal
  • Merlot: 120 kcal
  • Pinot Noir: 121 kcal
  • Sangiovese: 126 kcal
  • Syrah: 122 kcal
  • Zinfandel: 129 kcal

Ile kalorii ma wino białe?

  • Kieliszek 100 ml lekkiego wytrawnego białego wina o objętości 11,5% będzie miał około 75 kcal. W większości przypadków wytrawne białe wino będzie orzeźwiające, aromatyczne i z wyższą kwasowością. Przykładem takiego wina będzie Pinot Gris, Pinot Grigio, Riesling, Vinho Verde czy Sauvignon Blanc.
  • Kieliszek 100 ml pełnego białego wina o objętości 13,5% będzie miał około 90 kcal. Takie białe wino ma bogatą konsystencję, skoncentrowany smak, aromaty masła, wanilii lub kremu, które często są wynikiem dojrzewania w beczkach. Przykładem takiego wina jest Sauvignon Blanc, Gewurztraminer, Albarino oraz Chardonnay.
  • Kieliszek 100 ml słodkiego białego wina zaczyna się od 100 kcal. Białe wino słodkie często można je łączyć z deserami a nawet czekoladą. Niektóre ze słynnych odmian winorośli to Tokaji lub Vin Santo.

Poniżej przedstawiamy kaloryczność win białych ze względu na szczep:

  • Chardonnay: 120 kcal
  • Gewürztraminer: 119 kcal
  • Moscato: 122 kcal
  • Pinot Grigio: 122 kcal
  • Prosecco: 90 kcal
  • Riesling: 118 kcal
  • Sauvignon Blanc: 119 kcal

Ile kalorii ma wino różowe?

Wina różowe mogą być wytrawne, mineralne, słodkie lub owocowe. Zazwyczaj są nieco lżejsze od win czerwonych, co oznacza mniej alkoholu. Kalorie w kieliszku wina różanego będą się zatem różnić w zależności od użytej odmiany winogron i poziomu alkoholu. Standardowy kieliszek wytrawnego wina różowego (100 ml) o zawartości alkoholu 12,5% będzie miał około 85 kcal.

Ile kalorii ma wino musujące?

Produkowane na całym świecie wina musujące cenione są za swoją elegancję. Wina musujące zwykle mają niższy poziom alkoholu od 11% do 12,5%.

  • Kieliszek 100 ml wina musujące Extra brut o objętości 12% będzie miał około 80 kcal, natomiast wino musujące Dry będzie liczyć 95 kcal. Odmiany winogron, które są zwykle używane do win musujących to Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, Chenin Blanc, Maccabéo, Riesling lub Muscat.

Tabela kaloryczności

Aby zebrać całą wiedzę w całość poniżej przedstawiamy uśrednione zestawienie kaloryczności wszystkich win na 100 ml trunku:

  • wino białe wytrawne kalorie: 79 kcal
  • białe wino półwytrawne kalorie: 97 kcal
  • białe wino półsłodkie kcal: 82 kcal
  • wino białe słodkie kcal: 114 kcal
  • wino czerwone wytrawne kalorie: 68 kcal
  • wino czerwone półwytrawne kalorie: 75 kcal
  • czerwone wino półsłodkie kalorie: 96 kcal
  • czerwone słodkie wino kalorie: 106 kcal
  • wino deserowe kalorie: 160 kcal
  • wino musujące kalorie: 60-100 kcal
  • Zdecydowanie mniej kaloryczne wino bezalkoholowe kalorie: 15 kcal

Wino, kalorie, odchudzanie

Lampka wina już przygotowana, a Ty martwisz się o kaloryczność wina i zadajesz sobie pytanie, czy wino tuczy pamiętaj, że kluczem jest umiar. Wybierajmy wina o niskiej zawartości cukru i niskiej zawartości alkoholu, wówczas będziemy mogli rozkoszować się nim bez poczucia winy. Poza tym niektóre z win są z natury nisko kaloryczne. Jeżeli jesteśmy na diecie wybierajmy białe wina wytrawne, typu włoskie Pinot Grigio, nowozelandzkie Sauvignon Blanc lub portugalskie Vinho Verde. W przypadku wina czerwonego mniej kalorii będzie miał słynny Merlot.

Rozsądna ilość wina w przypadku osób prowadzących aktywny tryb życia nie powinna negatywnie wpływać na zdrowie i zbędne kilogramy. Trzeba jednak pamiętać, że wino wzmaga apetyt dlatego przed degustacją warto przekąsić coś lekkiego, aby utrzymać dobry bilans kaloryczny. Zaufaj po prostu swojemu organizmowi.

Czy wino jest zdrowe?

Dyskusje na temat zbawiennego działania wina na zdrowie są wciąż burzliwe i mocno sporne. Pamiętajmy o tym, że wino to alkohol, który pity w nadmiarze negatywnie wpływa na nasze samopoczucie i stan zdrowia. W umiarkowanych ilościach nie powinien nam zaszkodzić.

W skórkach winogron znajdują się Polifenole. Ich większa ilość jest w winogronach o grubej skórce. Do takich odmian należą: Tannat, Malbec czy Syrah, ale również Pinot Noir – mimo cieńszej skórki. Według badań polifenole chronią przed chorobami układu krążenia, chorobami stawów czy cukrzycą.

Podczas fermentacji skórek winogron powstaje również substancja Resweratrol, która ma działanie antyoksydacyjne oraz przeciwzakrzepowe. Chroni przed osteoporozą, chorobą Alzhaimera oraz obniżają ciśnienie krwi.